Πέμπτη 12 Ιουλίου 2012

ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥΝ – ΝΕΟΣ ΘΕΣΜΟΣ ΜΕ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΗΣ Α/ΘΜΙΑΣ ΣΕΡΡΩΝ


Ένας νέος μαθητικός θεσμός γεννήθηκε με πρωτοβουλία της Δ/νσης Α/θμιας των Σερρών. Στόχος της, η έκφραση των μαθητών Μέσης Εκπαίδευσης μέσω του Κινηματογράφου.
Πάνω από 200 Σχολεία της χώρας και χιλιάδες μαθητές, συμμετείχαν στον 1ο Διαγωνισμό και οι καλύτερες ταινίες βραβεύτηκαν από τον Υπουργείο Παιδείας.

Η μαθητική δημιουργικότητα και έμπνευση, ξεδιπλώθηκαν με μοναδικό τρόπο στις 220 ταινίες μικρού μήκους που συμμετείχαν στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό. Διοργανώτρια και εμπνευστής της ιδέας η Δ/νση Α /θμιας Εκπαίδευσης Σερρών, που έβαλε υψηλούς στόχους και κατάφερε τελικά να δημιουργήσει ένα μαθητικό θεσμό που όπως φαίνεται δεν θα μείνει εντός συνόρων.

«Είναι μεγάλη η ικανοποίησή μας που το Υπουργείο και άλλοι επίσημοι φορείς υιοθέτησαν την ιδέα μας. Μεγαλύτερη ακόμη η χαρά μας για τον αριθμό των συμμετοχών. Μαθητές και εκπαιδευτικοί εμπνεύστηκαν από την ιδέα και δημιούργησαν πραγματικά διαμάντια. Είμαστε περήφανοι και πιστεύουμε πως στην εξέλιξή το υ ο θεσμός θα δώσεις πραγματικά αριστουργήματα αλλά και  σημαντικούς ανθρώπους στην τέχνη του κινηματογράφου», δήλωσε ο Δ/ντής Α/θμιας Σερρών, Χρήστος Κρυστάλλης.

Τα συμμετέχοντα Σχολεία από Ελλάδα και ομογένεια υπέβαλλαν ταινίες μικρού μήκους διάρκειας έως 10 λεπτά, με θεματολογία αντλημένη από τα σύγχρονα κοινωνικά προβλήματα, τα οποία άλλοτε προσέγγισαν με χιούμορ, άλλοτε με συμβολισμό, αλλά πάντα με σοβαρότητα και ωριμότητα όπως αποφάνθηκαν  οι κριτές. 

«Τα παιδιά εκφράστηκαν ολοκληρωμένα μέσω του κινηματογράφου. Έγραψαν σενάρια, έγινα ηθοποιοί, σκηνοθέτησαν, βιντεοσκόπησαν, μόνταραν. Η διαδικασία της ολοκλήρωσης της κάθε ταινίας ήταν μία εκπαιδευτική πράξη, από την οποία οι συμμετέχοντες είτε ως άτομα είτε ως ομάδα, αποκόμισαν πολύτιμες εμπειρίες» τόνισε και ο Εκπαιδευτικός και Συντονιστής του προγράμματος Γιάννης Πούλιος που εργάζεται ως δάσκαλος στο Πειραματικό Σχολείο των Σερρών.

Όλες οι ταινίες, αξιολογήθηκαν από πανελλήνιου κύρους ειδικούς του Κινηματογράφου, που προέρχονται από το Φεστιβάλ Δράμας, το Υπουργείο Παιδείας και την ΕΡΤ.
Τον περασμένο Ιούνιο μάλιστα, σε ειδική τελετή στο Υπ. Παιδείας απονεμήθηκαν βραβεία και τιμητικές διακρίσεις σε 13 ταινίες μαθητών Δημοτικού (ανάμεσα τους και το Πειραματικό Σερρών) και σε 16  από Γυμνάσια και Λύκεια της χώρας.

Οι βραβευμένες ταινίες, θα προβληθούν ως ισότιμες των άλλων διαγωνιζόμενων στο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, σε ειδικά αφιερώματα στην ΕΡΤ καθώς και  (στο σύνολό τους) σε πρόγραμμα προβολής για τα Σχολεία όλης της χώρας αλλά και το κοινό, που θα διοργανωθείς τις Σέρρες από τη Δ/νση Α/θμιας.


ΦΩΤΟ: Α.Π.-Καθρέφτης

1 σχόλιο:

Unknown είπε...

Δεν έκανες ρεπορτάζ για το πρόγραμμα "Πάμε Μουσείο" και "Το Μουσείο πάει... σχολείο" στο οποίο συμμετέχει και η Α/θμια.