Τρίτη 18 Μαρτίου 2008

ΡΕΚΟΡ ΓΙΑ ΤΗ "ΔΑΚΡΥΣΜΕΝΗ ΜΙΚΡΑΣΙΑ"

Εξαιρετική επιτυχία είχε η εκδήλωση για την παρουσίαση του νέου βιβλίου του Βασίλη Τζανακάρη «Δακρυσμένη Μικρασία», το βράδυ του περασμένου Σαββάτου.
• Το μεγάλο Αμφιθέατρο των ΤΕΙ μας, ήταν φισκαρισμένο από κόσμο, που παρέμεινε ως το τέλος της εκδήλωσης, αν και αυτή υπερέβη τις δύο ώρες! Πρέπει ο Βασίλης, να κατέγραψε ρεκόρ προσέλευσης θεατών σε εκδήλωση παρουσίασης βιβλίου! Κι αυτό είναι σίγουρα εξαιρετικό!
• Ενός βέβαια βιβλίου, που αν και κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «Μεταίχμιο» εδώ και τέσσερις μόλις μήνες, ήδη βρίσκεται στην του έκδοση και για δέκατη τέταρτη εβδομάδα, βρίσκεται στη λίστα των Ελληνικών best sellers, των πλέον δηλαδή «ευπώλητων» βιβλίων στη χώρα μας.
Πολύς κόσμος, υψηλές παρουσίες, άριστοι ομιλητές. Είχα τη χαρά να συντονίζω την πανηγυρική όσο και σύνθετη αυτή εκδήλωση, μετά από πρόσκληση του συγγραφέα.
• Κάνοντας ταυτόχρονα και το ρεπορτάζ για την ΕΤ3, μου δόθηκε η δυνατότητα να μιλήσω και επαγγελματικά και φιλικά με τους συναδέλφους που ήρθαν από μακριά, είτε για να μιλήσουν κι αυτοί για τον Βασίλη Τζανακάρη και το 18ο βιβλίο του, είτε για να είναι παρόντες στην παρουσίαση.
Λόγια θερμά άκουσα, για ένα βιβλίο 750 περίπου σελίδων. Βιβλίο Ιστορίας, που με τα ντοκουμέντα, τις μαρτυρίες και τα στοιχεία που περιέχει, αποκαλύπτει στον σύγχρονο αναγνώστη κάθε ηλικίας, την Ιστορία, ως «ζώσα πραγματικότητα». Έτσι όπως αυτός, δεν την έχει ξαναδιαβάσει και «ζήσει»!
 
Από δεξιά: Ο Ι. Ανθόπουλος, ο Τ. Χ#Δημητρίου, ο Β. Καββαθάς  και η γράφουσα στο πάνελ. Ο Β. Τζανακάρης στο βήμα.

• Ο Δημοσιογράφος και Διευθυντής του «Αγγελιοφόρου» Τραϊανός Χατζηδημητρίου, μου είπε: «Τα ντοκουμέντα της περιόδου 1919-`22 που περιέχει το βιβλίο, είναι μοναδικά. Όπως και η αντικειμενικότητα της ματιάς του Β. Τζανακάρη. Και μόνο γι` αυτά, η «Δακρυσμένη Μικρασία», είναι ένα μοναδικό βιβλίο»
• Ο Δημοσιογράφος Βασίλης Καββαθάς, ξεχώρισε το γεγονός πως ο συγγραφέας ερεύνησε και αξιοποίησε υλικό εφημερίδων της εποχής. «Κάθε δημοσιογράφος –είπε στην κουβέντα μας-, ελπίζει και θέλει τα κείμενα του, να αποτελέσουν στοιχείο για τον ιστορικό του μέλλοντος. Ο Β. Τζανακάρης, το έκανε αυτό, για την Μικρασία».
• Ο Σερραίος πολιτικός Γιάννης Ανθόπουλος, χαρακτήρισε «εγχειρίδιο ιστορίας» το βιβλίο, δηλώνοντας πως θα ήταν εξαιρετικά χρήσιμο και ως σχολικό συμπλήρωμα των γνώσεων του μαθητή,
• Ενώ η Πρόεδρος της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής Μαρία Κόλλια, στάθηκε στην αντικειμενική προσέγγιση του συγγραφέα για τα γεγονότα της Μικρασιατικής καταστροφής, αλλά και στη φιλία της με τον Β. Τζανακάρη «έναν άνθρωπο που ζει και δημιουργεί με επιτυχία στην περιφέρεια. Στις Σέρρες μας».

• Ήταν πολλοί αυτοί που τίμησαν τον Βασίλη. Έτσι όπως έβλεπα από τη σκηνή προς την αίθουσα, διέκρινα στις πρώτες θέσεις πολλούς. Ο Μητροπολίτης Σερρών Θεολόγος, ο π. Υπουργός Αχιλλέας Καραμανλής, ο Ευρωβουλευτής Γιάννης Γκλαβάκης, ο βουλευτής Θεόφιλος Λεονταρίδης, ο στρατηγός της 10ης Ταξιαρχίας κ. Τζιτζιφίλας, ο Δήμαρχος Γιάννης Βλάχος, ο Δήμαρχος Στρυμονικού Ισαάκ Ρίζος, οι Αντινομάρχες Βασίλης Κοσλίδης και Ευθύμης Ραμπότας, ο Πέτρος Αγγελίδης του Δημοτικού Συμβουλίου Σερρών, εκπρόσωποι φορέων, Συλλόγων και πολλοί άλλοι.
• Πολύ ζεστές και γεμάτες επαίνους ήταν και οι επιστολές όσων, λόγω έκτακτων υποχρεώσεων δεν μπόρεσαν να είναι εκεί. Ο Μαργαρίτης Τζίμας Υπουργός ΜΑ-Θ, η Ευρωβουλευτής Βαγγελιώ Τζαμπάζη και ο Νομάρχης Στέφανος Φωτιάδης, ήταν από αυτούς.
Εξαιρετικές και οι χορωδίες της Μικρασιατικής Αδελφότητας Σερρών με Διευθυντή τον Δημήτρη Αρδανιώτη και των Μαυρολόφου –Γαζώρου υπό τη Διεύθυνση της Στέλλας Βλαχοπούλου, που έκαναν με τα υπέροχα μικρασιάτικα τραγούδια τους, την εισαγωγή και τον επίλογο της εκδήλωσης.

Πεντανόστιμα και τα μικρασιάτικα εδέσματα από τις γυναίκες του Μαυρόλοφου και του Γαζώρου, που προσφέρθηκαν με αφθονία στους θεατές μετά το τέλος της παρουσίασης.
• Έχοντας στο πλευρό του τη σύζυγό του Μαρία και το γιό του Γιάννη, ο συγγραφέας υπέγραψε δεκάδες βιβλία του στους αναγνώστες του και φωτογραφήθηκε από τον ακούραστο Ζήση Μανδηλιώτη του Φωτο- Κλίκ, με φίλους και συμπολίτες, που του έδιναν εγκάρδιες ευχές.
Ευχές και από τη στήλη, για «καλό και μακρύ ταξίδι» στη «Δακρυσμένη Μικρασία» του Βασίλη Τζανακάρη, που μετά από 14 πόλεις όπου «σταμάτησε» μέχρι τώρα, θα παρουσιαστεί σε άλλες 20, σε όλη την επικράτεια, ηπειρωτική και νησιωτική.

Δεν υπάρχουν σχόλια: