Τετάρτη 5 Μαρτίου 2008

Επιστολή Δημότη Σερρών

• Σήμερα η στήλη παραχωρείται στους αναγνώστες της και φιλοξενεί την επιστολή φίλου συμπολίτη, με θέμα: «Η πόλη, ο δήμος και ο πολίτης». Την παραθέτω αυτούσια, υιοθετώντας το πνεύμα της.

«Το περασμένο σαββατοκύριακο επισκέφθηκα την Καστοριά. Είχα 20 χρόνια να δω την πόλη. Εκτός από την υπέροχη λίμνη της, η ίδια η πόλη είναι όμορφη, ήσυχη, τακτοποιημένη, με πάρκινγκ, με πολυσινεμά, με ένα εκπληκτικό Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και άλλα που δεν πρόλαβα να εντοπίσω.
• Δευτέρα πρωί πίσω στην πόλη μας!.. Λακκούβες, φασαρία, ανύπαρκτα πεζοδρόμια (αφού είναι κατειλημμένα από …βρακιά προς πώληση, μοτοσικλέτες, γεωργικά μηχανήματα, κάλτσες, καπέλα, τελάρα με φρούτα κλπ), κατ` όνομα πεζόδρομοι (αφού περνούν από κει όλα τα τροχοφόρα), οικοδομική ασχήμια, τσίκνα ψημένου κρέατος.
• Πήρα απόφαση να πάω στο Δήμαρχο. Το σκεφτόμουν καιρό τώρα. Στην οικοδομή που μένω (Εμ. Παππά 96) ο δρόμος είναι γεμάτος λακκούβες και χώμα, αφού η παλιά άσφαλτος καταστράφηκε (σιγά το νέο!..).
• Ξεχασμένος στη μέση του δρόμου δεσπόζει κι ένας πέτρινος τοίχος που γέρνει επικίνδυνα.


• Με έστειλαν στο γραφείο του Αντιδημάρχου. Ήρεμα ανέφερα την κατάσταση.
• Μου απάντησε ότι γνωρίζει την περίπτωση αλλά δυστυχώς, «οι εργολάβοι δεν αναλαμβάνουν έργα εδώ και 8-9 μήνες»!
• Ρώτησα με απορία τι σημαίνει αυτό και αν μετά από αυτή την απάντηση, θα έπρεπε να φύγω ικανοποιημένος.
• Μου απάντησε ότι εγώ πήγα για καυγά, αλλά αυτοί «κάνουν ό,τι μπορούν» και από το πρωί ο ίδιος δεν σταμάτησε τα τηλεφωνήματα!.. (μάλιστα με προσφωνούσε «παιδί» του, 52 χρονών άνθρωπο!!).
• Θεωρώ ότι δεν είμαι υποχρεωμένος να γνωρίζω πώς δουλεύει το σύστημα δημοσίων έργων. Πλην όμως είμαι πολίτης που οφείλει να τηρεί τους κανόνες. Κανόνες και νόμους που κατόπιν αμοιβαίας συμφωνίας θεσπίστηκαν, για να μπορούμε να απολαμβάνουμε όλοι μια πολιτισμένη κοινωνική ζωή.
• Γι’ αυτό ο καθένας μας πληρώνει τέλη κυκλοφορίας, δημοτικά τέλη, ποικίλους φόρους, δεν παρκάρει παράνομα, δεν κλέβει, δεν βρίζει τις αρχές, δεν ασχημονεί, σέβεται του εκπροσώπους της Εξουσίας που ο ίδιος επέλεξε κλπ, κλπ.
• Έτσι και οι Αρχές, δηλαδή οι κυβερνήτες, οι βουλευτές, οι νομάρχες και αντινομάρχες οι δήμαρχοι και αντιδήμαρχοι και οι πάσης φύσης εκπρόσωποι και αρμόδιοι που όλοι και από μένα παίρνουν το μισθό τους, οφείλουν, μιας και οι ίδιοι αυτόβουλα επέλεξαν τον κυβερνητικό τους ρόλο, να δουλέψουν ακούραστα και για μένα, να λύσουν τα προβλήματα που με ταλαιπωρούν και να κάνουν το σύστημα να δουλέψει με βάση τους κανόνες που συμφωνήσαμε, κάποτε.
• Κύριε Αντιδήμαρχε σέβομαι αυτό που εκπροσωπείτε και επιθυμώ να σεβαστείτε και εσείς το ρόλο σας.
Ζητώ με άλλα λόγια να στρώσετε με ωραία άσφαλτο το δρόμο μπροστά στο σπίτι μου, καθώς και όλους τους δρόμους που κυκλοφορώ, δηλαδή όλης της πόλης, και να αποσύρετε τον επικίνδυνο τοίχο που ανέφερα στη Εμ. Παππά 96.
• Απέναντι στεγάζεται το 11ο Δημ. Σχολείο, δηλαδή κυκλοφορούν παιδιά. Φέρετε επομένως την ευθύνη για τη σωματική ακεραιότητα τη δική μας και κυρίως των παιδιών.  Αυτά προς το παρόν».
• Με τιμή
Ευστράτιος Κεχαγιόγλου
πολίτης Σερρών

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Συμφωνώ απόλυτα με τον συνδημότη μας. ¨εχουμε τη χειρότερη πόλη της Ελλάδας.Επειδή ταξιδεύω συχνά, χαίρομαι να περπατώ στις άλλες και όταν γυρίζω εδώ , γυρίζω με ένα σφίξιμο για το τί νέο θα συναντήσω. Ποια καινούργια παγίδα, ποιον καινούργιο λάκκο.Ακούω τις τοπικές ειδήσεις για να μάθω αν βούλιαξε κανένα αυτοκίνητο στο δρόμο και σε ποιον για να τον αποφεύγω. Η κατάσταση είναι επιεικώς απαράδεκτη. Κάτι πρέπει να γίνει. Δεν αντέχουμε άλλο.

Ανώνυμος είπε...

Δυστυχώς οι αρχές μας στερούνται από φαντασία και αποτελεσματικότητα.

Δεν μπορούμε από μετριότητες να ζητάμε να κάνουν πρωταθλητισμό...

Ας μη ξεχνάμε οτι έχουμε του άρχοντες που μας αξίζουν.

Ανώνυμος είπε...

Το πρόβλημα δεν είναι μόνο στις αρχές αλλά και στους κατοίκους αυτής της πόλης.
Αν δεν κάνω λάθος το μόνο συλλαλητήριο που έγινε σ' αυτή την πόλη ήταν για τον Πανσερραϊκό.
Ο νεο-Σερραίος δεν διαμαρτυρήθηκε όταν καταστράφηκε η φυσιογνωμία της πόλης του και δεν τον πειράζει που δεν έχει ένα πάρκο μια παιδική χαρά. Ανέχεται τους χαλασμένους δρόμους το κυκλοφοριακό και την κακή ποιότητα ζωής.
Το μεγαλύτερο έγκλημα που έγινε σ΄αυτή την πόλη έχει σχέση με την νοοτροπία μας.
Δεχόμαστε τα πάντα, με καρτερικότητα (εδώ και 10 χρόνια μιλάμε για παρκινγκ) και δεν ΑΝΤΙΔΡΟΥΜΕ (που χάθηκε ο λόφος Μαρούλη, που απέναντι από το Δημαρχείο έγινε εκείνο το Τέρας, που χάθηκε ο χώρος πίσω από το Τζιντζιρλί τζαμί.)

Ανώνυμος είπε...

ΕΧΕΙ ΑΠΟΛΥΤΟ ΔΙΚΙΟ Ο ΣΥΜΠΟΛΙΤΗΣ ΜΑΣ!

ΜΕΓΑΛΑ ΕΡΓΑ ΔΕΝ ΘΑ ΚΑΝΕΙ Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΒΛΑΧΟΥ.

ΟΥΤΕ ΑΥΤΑ ΤΑ ΜΙΚΡΑ - ΣΑΝ ΤΟΥ ΣΥΜΠΟΛΙΤΗ ΜΑΣ - ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ;;;