Πέμπτη 27 Μαρτίου 2008

ΟΙ ΚΛΕΜΜΕΝΟΙ ΚΩΔΙΚΕΣ ΤΟΥ ΤΙΜΙΟΥ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ, ΠΟΥ ΔΕΝ ΜΑΣ ΕΔΕΙΞΑΝ!

• Ένα ενδιαφέρον ταξίδι στη Σόφια της Βουλγαρίας, διοργάνωσε η Εταιρία Μελέτης και Έρευνας της Ιστορίας των Σερρών (Ε.Μ.Ε.Ι.Σ.).
• Τα κλεμμένα από τους Βούλγαρους χειρόγραφα της Μονής Τιμίου Προδρόμου, που για πολλά χρόνια η Βουλγαρία κρατούσε κρυφά, ήταν ο κύριος λόγος της επίσκεψης των 50 περίπου εκλεκτών Σερραίων, στο Ίδρυμα Ivan Dujcev (Ιβάν Ντούιτσεφ), το οποίο κατέχει, διαχειρίζεται, φυλάσσει και μελετά, και τα πολύτιμα σε πληροφορίες και ιστορική αξία γραπτά κειμήλια του Μοναστηριού των Σερρών.

• Ακολούθησα την αποστολή από προσωπικό και επαγγελματικό ενδιαφέρον. Και βέβαια με το πρόσθετο κίνητρο της συμμετοχής του γνωστού καθηγητή Χαράλαμπου Παπαστάθη, που έχει αφιερώσει πολλές του μελέτες και έρευνες στα εν λόγω χειρόγραφα, και αποτελεί τον πλέον ειδικό στη χώρα μας, να μιλήσει γι` αυτά.

• Βέβαια, το ίδιο μοναδικό όσο και ενδιαφέρον, ήταν και το γεγονός πως η αποστολή θα ενημερωνόταν για το έργο του Ινστιτούτου αλλά και για τα χειρόγραφα, από την σιδηρά κυρία του, την δυσπρόσιτη, και εδώ και δύο δεκαετίες Διευθύντριά του, καθηγήτρια Αξίνια Τζούροβα.
• Η οποία, σε πείσμα των φημών (που μάλλον αφορούσαν στο παρελθόν της), εμφανίστηκε ευγενέστατη, ανοιχτή και φιλόξενη αν και όπως έμαθα, σπανιότατα δέχεται να ενημερώσει μέλη μη επιστημονικής αποστολής.

Τα μέλη της αποστολής, ενημερώνονται γιά το Ινστιτούτο

• Μιλώντας μας λοιπόν μπροστά σε ένα μακρύ οβάλ τραπέζι, πάνω στο οποίο υπήρχαν περί τα 30 χειρόγραφα βιβλία και έγγραφα, γραμμένα με Κυριλλικά και Ελληνικά στοιχεία, μας ενημέρωσε αναλυτικά για την ιστορία και δράση του Ινστιτούτου και στη συνέχεια για τη χρήση της Ελληνικής γραφής από τους μοναχούς της Βουλγαρίας, πριν όπως είπε αυτοί, υιοθετήσουν το Κυριλλικό αλφάβητο.

• Δεν μπορεί κανείς να πει, αν η εμφατική αυτή αναφορά, έγινε για λόγους επιστημονικής ακρίβειας, ευγένειας ή πολιτικής.
• Αν ήταν μία προσπάθεια, να δικαιολογήσει την κατοχή κωδίκων, χειρογράφων και Ευαγγελίων στα Ελληνικά και από Ελληνικά Μοναστήρια. Αν έλεγε: «Δικαιολογούμαστε να τα κατέχουμε, αφού είναι γραμμένα σε μία γλώσσα, που κι εμείς την χρησιμοποιήσαμε». Αν «έκλεβε», …τιμώντας μας.
• Της έδινε πάντως αυτή τη δυνατότητα, η Ιστορία! Κι εμείς δεν δικαιούμαστε να είμαστε καχύποπτοι, τώρα που οι σχέσεις μας είναι σαφέστατα καλύτερες και η επιστημονική επαφή μας με τους εκεί θησαυρούς μας, εξασφαλίζεται από επίσημες διμερείς συμφωνίες.
• Αναφέρθηκε ακόμη, στην σπανιότητα των χειρογράφων που μας έδειξε. Δεν στάθηκε όμως, στην προέλευσή τους. Ήταν φανερό, πως ήθελε να περιορίσει τις πιθανότητες συνειρμών στους παριστάμενους!


Η γράφουσα και ο Χαρ. Νομίδης της «Ε», με την Α. Τζούροβα και τον Χαρ. Παπαστάθη.

• Γύρω στη μιάμιση ώρα μείναμε στο Ινστιτούτο. Αλλά γι` αυτό που πήγαμε, δεν μάθαμε και πολλά από την Α. Τζούροβα.
• Καταλήγοντας όμως, και παρότι όπως καταλάβατε δεν μας επέδειξε τελικά κανέναν από τους κλεμμένους κώδικες της Μονής του Τιμίου Προδρόμου, ούτε και σε φωτοτυπία,
• πιστεύω, πως κερδίσαμε όσοι συμμετείχαμε στην αποστολή αυτή, έστω κι αν η κ. Τζούροβα σε καμία αποστροφή του λόγου της δεν έκανε μνεία στον τρόπο που έφτασαν κλεμμένα χειρόγραφα και κειμήλια της Μονής μας, στη Βουλγαρία και στο Ινστιτούτο.

Ο Ι. Dujcev και μέρος των χειρογράφων που παρουσιάστηκαν στην αποστολή

• Φυσικά και δεν ακούσαμε τη γνώμη της (δεν το περιμέναμε άλλωστε), σχετικά με το Ελληνικό αίτημα επιστροφής τους. Είναι ζητήματα των πολιτικών αυτά! Οι επιστήμονες, θα χρησιμεύσουν όταν κληθούν να τους δώσουν επιχειρήματα, αν αυτοί αποφασίσουν να «σπρώξουν» το θέμα!
• Ήταν όμως σημαντικό το γεγονός ότι δέχτηκε η κ. Τζούροβα, να μας ενημερώσει η ίδια προσωπικά. Και φυσικά, επιτυχία της Ε.Μ.Ε.Ι.Σ. που το εξασφάλισε.

Το Δ.Σ. της Ε.Μ.Ε.Ι.Σ., με την κ. Τζούροβα

• Δεν ξέρω, αν η ευγενική στάση της (ή κάποια συμφωνία που δεν γνωρίζω;), έκανε τα μέλη της αποστολής και το Συμβούλιο της Ε.Μ.Ε.Ι.Σ. να φερθούν πολύ διακριτικά και να αποφύγουν τη διατύπωση ερωτήσεων επί του θέματος. Όπως και το αν αυτό, ήταν μειονέκτημα ή τελικά σοφή επιλογή.
• Ίσως όμως, αυτή η «παρένθεση αγαθών αποριών» που δεν άνοιξε στη Σόφια, να αποτελέσει αφορμή για την Ε.Μ.Ε.Ι.Σ., να καλέσει την κ. Τζούροβα αλλά και Βούλγαρους πολιτικούς στις Σέρρες, για μία «αναμέτρηση» επιστημονικών, ιστορικών και πολιτικών επιχειρημάτων, που θα απαντήσουν ερωτήματα και θα εδραιώσουν την καλή συνεργασία που υπάρχει τα τελευταία χρόνια.

Το δώρο

Συγχαρητήρια πάντως για την πρωτοβουλία, στο Δ.Σ. της Ε.Μ.Ε.Ι.Σ. που αποτελείται από τους: Δημ. Δημούδη, Βασ. Γιαννογλούδη, Ελισ. Μωυσιάδου, Θεολ. Ανδρονίδη, Αντ. Φραγκεδάκη και Χαρ. Νομίδη.
Συμβολικό και το δώρο που έκαναν στην κ. Τζούροβα. Και με δυνατό μήνυμα. Ένα διακοσμητικό πιάτο, με ζωγραφισμένο το Μοναστήρι μας, από τον Χρ. Μελίδη.
• Φυσικά, δεν το σχολίασε, αλλά αυτό ήθελαν οι Σερραίοι;

Δεν υπάρχουν σχόλια: