Τρίτη 15 Απριλίου 2008

ΚΕΝΗ ΠΡΟΘΗΚΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΛΕΜΜΕΝΟΥΣ ΚΩΔΙΚΕΣ

Μου άρεσε η πρωτοβουλία του Μητροπολίτη Σερρών και Νιγρίτας Θεολόγου, να φέρει επισήμως, δυναμικά και αποφασιστικά στο προσκήνιο, το θέμα της επιστροφής των κλεμμένων από τους Βούλγαρους κωδίκων, χειρογράφων και λοιπών κειμηλίων της Μονής Τιμίου Προδρόμου Σερρών.
• Το έθεσε με τον πρέποντα τρόπο και δυναμισμό στην ομιλία του, κατά τη διάρκεια των εγκαινίων του νεόδμητου τριώροφου Κειμηλιαρχείου της Μητρόπολης «Ψυχής Άκος» («Θεραπεία Ψυχής»).
• «Είναι ανοιχτή πληγή για τον Σερραϊκό λαό η απουσία τους» είπε, και χαρακτηρίζοντάς τα «Ελγίνεια των Σερρών» (όπως τα πρωτοείπε ο βουλευτής Μάρκος Μπόλαρης), εξήγησε τον λόγο ύπαρξης της κενής προθήκης, στο εκθετήριο του 2ου ορόφου.

«! Κλαπέντα και μη εισέτι επιστραφέντα από τους βόρειους γείτονές μας, ιερά κειμήλια της Εκκλησίας Σερρών» γράφει το σημείωμα, μέσα στην άδεια προθήκη.

• «Είναι κενή, γιατί περιμένει να επιστρέψουν τα κειμήλια και οι κώδικες. Κάτι που ευχόμαστε και περιμένουμε να γίνει γρήγορα», είπε χαρακτηριστικά.
Αρωγός δήλωσε ο Υπουργός Μακεδονίας – Θράκης Δραμινός στην καταγωγή, Μαργαρίτης Τζίμας.
«Ενώνω τη φωνή μου για τη διεκδίκηση και επιστροφή των χειρογράφων που εκλάπησαν εκείνη την εποχή, από τη φίλη σήμερα και γείτονα Βουλγαρία. Γνωρίζω πως αυτή την ώρα, αυτά διεκδικούνται στο υψηλότερο επίπεδο της πολιτειακής ηγεσίας της χώρας μας, και στο πλαίσιο των Ευρωπαϊκών μας σχέσεων με τη Βουλγαρία, σύντομα, θα βρεθούμε στη θέση να υποδεχτούμε τα πολύτιμα ιστορικά και εκκλησιαστικά κειμήλια του Τιμίου Προδρόμου και της Εικοσιφοίνισσας», είπε ο Υπουργός.

• Κατά τα λοιπά, και όσον αφορά τα εγκαίνια του νέου Κειμηλιαρχείου, η τελετή ήταν άψογη και η έκθεση των εικόνων, αμφίων, σκευών και λοιπών εκθεμάτων, άριστα και επιστημονικά οργανωμένη, από τον καθηγητή συντήρησης έργων τέχνης Γιάννη Γκερέκο.

Από την ξενάγηση στο εκθετήριο του πρώτου ορόφου

Αξίζει κανείς να επισκεφθεί το Κειμηλιαρχείο της Μητρόπολης Σερρών, που χτίστηκε σε δωρηθέν οικόπεδο και κόστισε περί τις 650 χιλ Ευρώ, και να θαυμάσει τα εκθέματα, μεγάλο μέρος των οποίων είχε συγκεντρώσει ο μακαριστός Μάξιμος, στον οποίο αναφέρθηκε με σεβασμό και τιμή ο Θεολόγος.
• Όμορφο και λειτουργικό και το ισόγειο του κτιρίου, στο οποίο υπάρχει και αίθουσα με 10 υπολογιστές τελευταίας τεχνολογίας, συνδεδεμένους με το διαδίκτυο (και με οθόνες αφής παρακαλώ), για τους νεαρούς φίλους του Πνευματικού Κέντρου.
Καλορίζικο και γρήγορα, η κενή προθήκη του εκθετηρίου, να γεμίσει με τα κειμήλια του Μοναστηριού, που λείπουν από τον Τίμιο Πρόδρομο από το 1917.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ολα όπως λέτε κόστισαν 650χιλ ευρώ δηλ 227.825.000 δραχμές!!!.
Τα λεφτά από προήλθαν? Από το κεριά που ανάβουν οι πιστοί ? Από τον δίσκο που βγαίνει στις εκκλησίες? Πόσα λεφτά ζήτησε ο Μητροπολίτης από όλες τις εκκλησίες του νομού ? Δωρεές ? Παρακαλώ το ρεπορτάζ σας. /g/

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητή - εν Χριστώ - αδελφή ΑΡΙΑΔΝΗ Παπαφωτίου,
Πιστεύεις πως η κενή προθήκη του εκθετηρίου, θα γεμίσει με τα κειμήλια του Μοναστηριού, που λείπουν από τον Τίμιο Πρόδρομο από το 1917;
Και τα «! Κλαπέντα και μη εισέτι επιστραφέντα από τους βόρειους γείτονές μας, ιερά κειμήλια της Εκκλησίας Σερρών» όταν κι αν επιστραφούν από τους Ευρωπαίους εταίρους μας, θα μπουν σ' αυτή την προθήκη κι όχι σε κάποια άλλη κάποιου Βυζαντινού μουσείου όπως έγινε και με το στεφάνι που διεκδικεί ο Στέφανος... Νομάρχης ... Φωτιάδης κι όλοι οι άλλοι εμείς ρομαντικοί που πιστεύουμε πως με ευχές κι άδειες προθήκες θα έρθουν πίσω!