Παρασκευή 18 Απριλίου 2008

ΠΡΩΤΟΠΟΡΕΙΑ ΜΕ ΙΠΠΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

• Το όραμα, η ασταμάτητη δουλειά και η επιμονή της φυσι(κ)οθεραπεύτριας του Εργαστηρίου Ειδικής Αγωγής των Σερρών, της Μαρίας Λίγκα, έκαναν πραγματικότητα τον Σύλλογο Θεραπευτικής Ιππασίας στις Σέρρες, πριν από 3 χρόνια.
• Οι ίδιες αρετές της, ενεργοποίησαν και ενέπνευσαν και άλλους ανθρώπους, που στη συνέχεια προσέφεραν, συμπαραστάθηκαν και εργάστηκαν για να φτάσει αυτή τη στιγμή, ο πρωτοπόρος πανελλαδικά Σερραϊκός Σύλλογος, να εφαρμόζει τα ανεκτίμητα θεραπευτικά του προγράμματα, σε δική του Αρένα, και με δικά του άλογα!
• Πώς να μην συγχαρεί κανείς τον Δήμαρχο Στρυμόνα (επίσης φυσι(κ)οθεραπευτή) Βασίλη Κετσετζή, που με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού του Συμβουλίου παραχώρησε στον Σύλλογο 12 στρέμματα Δημοτικής γης, για να γίνει η Αρένα, οι στάβλοι και οι βοηθητικοί χώροι!
• Περί το 1 εκατομμύριο Ευρώ, θα εξασφαλίσει ο Δήμαρχος για την ολοκλήρωση των εγκαταστάσεων.
• Πώς να μην ευχαριστήσει κανείς τον Δήμαρχο Βιέννης, που δώρισε ένα πανέμορφο και ειδικά εκπαιδευμένο άλογο στον Σύλλογο, σε ένδειξη φιλίας και συμπαράστασης στο έργο που γίνεται στις Σέρρες!
• Το παρέλαβε η Σερραϊκή αποστολή την περασμένη Κυριακή, σε ειδική τελετή στην Αυστρία, και θα έρθει στις Σέρρες τον άλλο μήνα.

 
Η Μαρία Λίγκα με παιδιά, κατά τη διάρκεια του προγράμματος Ιπποθεραπείας και ο Δήμαρχος Στρυμόνα, δίπλα στη φωτογραφία του αλόγου που έρχεται από τη Βιέννη.

• Πώς να μην επαινέσει τους επιχειρηματίες εκείνους τη πόλης μας που εξ αρχής και όποτε τους ζητήθηκε, στήριξαν οικονομικά τις όποιες δραστηριότητες και προγράμματα του Συλλόγου, με μεγάλη προθυμία και ευαισθησία!
• Κι άλλους πολλούς, ιδιώτες και τοπικούς φορείς, όπως τη Νομαρχία Σερρών, που τις προάλλες ασφαλτόστρωσε τον δρόμο πρόσβασης στην Αρένα, απαλλάσσοντας από πρόσθετες δυσκολίες προσέγγισης του χώρου, παιδιά, γονείς και εκπαιδευτές.
• Τα προγράμματα θεραπευτικής Ιππασίας, είναι σε εξέλιξη στις εγκαταστάσεις, έξω από το Νέο Σκοπό. Παιδιά με ειδικές ανάγκες, αλλά και ενήλικες με αναπηρίες, ωφελούνται από τη μέθοδο, που είναι γνωστή από την αρχαιότητα. Σε χώρες μάλιστα όπως η Σουηδία και Αυστρία, εφαρμόζεται από χρόνια, με μεγάλη επιτυχία.
• Άτομα με κινητικά προβλήματα και διαταραχές στο κεντρικό νευρικό σύστημα, βρίσκουν αποτελεσματική θεραπεία, με ασκήσεις που εκτελούν πάνω στο άλογο, υπό την εποπτεία και καθοδήγηση εξειδικευμένου προσωπικού και επιλεγμένων αλόγων.
• Και τώρα πιά, τα άλογα του Συλλόγου, έφτασαν τα τρία. Εξυπηρετούν θεραπευτικά προγράμματα που εφαρμόζονται στα παιδιά των Ειδικών Σχολείων των Σερρών, αλλά και άλλων νομών της Βόρειας Ελλάδας, που έρχονται στις Σέρρες, μόνο για το σκοπό αυτό.
• Βρέθηκα προχτές στις εγκαταστάσεις στο Νέο Σκοπό, για τα γυρίσματα μιας παρουσίασης του θέματος, που ετοίμασα για την ΕΡΤ. Και είδα από κοντά την δουλειά που γίνεται. Είναι συγκινητικό το δέσιμο των παιδιών με τα άλογα, αλλά και η επίδραση της Ιπποθεραπείας πάνω τους. Το διαπιστώνει και ο μη ειδικός!
Το 2012, η χώρα μας θα φιλοξενήσει το Παγκόσμιο Συνέδριο Ιπποθεραπείας. Οι Σέρρες, με τον πρωτοπόρο τους Σύλλογο, τη δουλειά του και τις εγκαταστάσεις του, δικαιούνται να φιλοξενήσουν τμήμα των εργασιών του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: