Παρασκευή 9 Μαΐου 2008

ΤΟΥ ΕΦΑΓΑΝ ΟΙ ΛΥΚΟΙ Τ` ΑΛΟΓΑ, ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΤΑ ... "ΛΙΟΝΤΑΡΙΑ"΄;;!!

Με το δίκιο του ήταν στεναχωρημένος ο φίλος Θόδωρος Αλατσίδης από την Κερκίνη, ο οποίος μου τηλεφώνησε χθες προβληματισμένος πολύ, «για το ρόλο που παίζει ο ΕΛΓΑ» (αυτός ο φορέας που –λέει πως- δίνει αποζημιώσεις στους αγρότες και κτηνοτρόφους, όταν υποστούν καταστροφές), αλλά και για τον τρόπο που πρέπει ο ίδιος να «ανακαλύψει», για να προφυλάξει την μονάδα του, από … τα δόντια των λύκων!
• Στην κυριολεξία! Διότι ο Θόδωρος, είναι ένας νέος άνθρωπος, που εδώ και 9 χρόνια, αποφασίζοντας να μείνει στον τόπο του, δημιούργησε και διατηρεί τον «Ιχνηλάτη», μία επιχείρηση εκτροφής αλόγων περιπάτου, με τα οποία, προσφέρει στους επισκέπτες και τουρίστες της Κερκίνης, μοναδικές εμπειρίες ιππασίας και ξενάγησης με άλογα, στις παρόχθιες και ορεινές γύρω περιοχές.
Προχθές λοιπόν το βράδυ, η μονάδα του, δέχτηκε μία ακόμη επίθεση από αγέλη λύκων (αυγάτισαν τα προστατευόμενα του «Αρκτούρου»), που κατασπάραξαν στην κυριολεξία ένα πουλάρι και τραυμάτισαν σοβαρότατα, άλλα τέσσερα από τα νεογέννητα.
120 άλογα έχει η μονάδα, και σ` αυτά στηρίζει την επιβίωσή του ο Θόδωρος. «Από τύχη» μου λέει, «δεν ήταν αυτή τη φορά, παραπάνω τα θύματα. Γιατί έχω ζήσει εγώ, μακελειά κανονικά!».
Μπορεί να συμβεί και αυτό. Λέμε εμείς. Μία καταστροφή στο ζωικό του κεφάλαιο, από φυσικούς παράγοντες. Όπως από μία επίθεση λύκων.
• Από κει και πέρα όμως;
• Ο ΕΛΓΑ, και γι` αυτό δεν υπάρχει; Αγρότης είναι ο άνθρωπος και μάλιστα νέος. Γιατί δεν προβλέπεται αποζημίωση;



«Τους τηλεφώνησα» λέει «και τους ανέφερα την επίθεση και τις απώλειες. Μου είπαν ότι ο νόμος δεν προβλέπει αποζημίωση για τα νεκρά μικρά άλογα. Κι όσο για τα τραυματισμένα, θα πρέπει να έρθει επιτροπή αξιολόγησης του βαθμού αναπηρίας τους, για να αποφανθεί»!
Μόνο που για «να έρθει αυτή η Επιτροπή και να αξιολογήσει», πρέπει ο Θόδωρος, να πληρώσει παράβολο 30€ για κάθε ένα από τα ζώα που θα εξετάσουν! Ήτοι: 120€!!
• Δεν ξέρω πόσα θα πάρει (εάν πάρει!), αλλά τα 120 €, μου φαίνονται παράλογα πολλά λεφτά. Αν μου τα είπε σωστά ο Θόδωρος, τότε είμαστε «για τα λιοντάρια» όπως λένε στο χωριό μου.
• Για να γλυτώσουμε, από αυτούς που κάνουν έφοδο στην τσέπη του (ήδη) θύματος, παρόμοια με αυτή των λύκων, στα ζωντανά!
• Στα χρόνια αυτά που λειτουργεί το πρότυπο εκτροφείο, οι λύκοι έχουν κατασπαράξει 23 άλογά του. Μόνο για ένα από αυτά αποζημιώθηκε ο ιδιοκτήτης και μάλιστα σήμερα απορεί και ίδιος «πώς έγινε αυτό»! Και γιατί έγινε τότε, κι όχι κάθε φορά!
• Ίσως βρε Θόδωρε, να φταίει αυτό που μου είπες πως σου υπέδειξαν.
Δεν τους τηλεφωνείς, την στιγμή που γίνεται η καταστροφή. Όταν δηλαδή τα τρώει ο λύκος.
Πες του και συ χριστιανέ μου του λύκου, να σου …τηλεφωνεί πριν ορμήξει!

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Συγχαρητήρια για το blog σου. Προβάλεις με τον καλύτερο τρόπο τα προβλήματα του Νομού. Θέλω να πιστεύω οτι το διαβάζουν οι αρμόδιοι...