Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2009

ΕΣΒΗΣΕ ΑΠΟ ΤΗ "ΝΟΣΟ ΤΩΝ ΑΘΛΗΤΩΝ" Ο 16ΧΡΟΝΟΣ.

Σε παθολογικά αίτια (στη λεγόμενη «νόσο των αθλητών») και όχι στη βίαιη πτώση του στο δάπεδο των αποδυτηρίων, οφείλεται σύμφωνα με τον Ιατροδικαστή των Σερρών Μηνά Γεωργιάδη ο αιφνίδιος θάνατος του 16χρονου μπασκετμπολίστα του Πανσερραικού.

Η νεκροψία που διενεργήθηκε σήμερα το πρωί, κατέδειξε «έμφραγμα του μυοκαρδίου στην κάτω πλευρά της αριστερής κοιλίας, μεγαλοκαρδία και ηπατομεγαλία».

Δεν ανιχνεύθηκαν τοξικές ουσίες στο αίμα του αθλητή.

Έπεσε στο δάπεδο

Ο προπονητής του Βασίλης Χρυσανθίδης μιλώντας στον «Κ» είπε πως «ο αθλητής έκανε προπόνηση για 10 περίπου λεπτά και το περιστατικό συνέβη ένα τέταρτο  μετά το τέλος της προπόνησης, ενώ με τους υπόλοιπους της ομάδας βρισκόταν στα ντους».

Σοκαρισμένος από το τραγικό γεγονός, περιέγραψε τις δραματικές στιγμές που με τον επίσης προπονητή Κώστα Μάρκου και το βοηθητικό προσωπικό του Κλειστού Ομονοίας, προσπάθησαν να συνεφέρουν τον νεαρό παίκτη, όταν τον είδαν αναίσθητο στο πάτωμα, με σπασμούς και αγκυλωμένο το δεξί του πόδι.

«Προσπαθήσαμε και καταφέραμε να του απελευθερώσουμε την αναπνοή γιατί είχε γυρίσει η γλώσσα του. Του κάναμε τεχνητή αναπνοή και καρδιακές μαλάξεις μέχρι να έρθει το ΕΚΑΒ. Τον βάλαμε μέσα στο ασθενοφόρο ενώ είχε παλμούς. Μέχρι να φτάσουμε στο Νοσοκομείο, το παιδί είχε ξεψυχήσει.

Δυστυχώς μέσα στο ασθενοφόρο, δεν υπήρχε γιατρός» τονίζει ο Βασίλης Χρυσανθίδης, που δεν έφυγε λεπτό από το Νοσοκομείο, μέχρι να βγει το πόρισμα του Ιατροδικαστή.

Μαζί του και γονείς συναθλητών και συμμαθητών του Ανδρέα, που δεν μπορούσαν να πιστέψουν την απώλεια του φίλου τους.

Θρήνος

Η μητέρα του βαριά άρρωστη και κλινήρης, πληροφορήθηκε τον θάνατο του παιδιού της σήμερα το μεσημέρι από ψυχολόγο και κοινωνική λειτουργό, μια και για λόγους που είχαν να κάνουν με την κατάσταση της υγείας της, επιλέχθηκε να ενημερωθεί σε δεύτερο χρόνο.

Ο Ανδρέας ήταν μοναχοπαίδι και ήρθε με τη μητέρα του στην Ελλάδα πριν από 12 χρόνια, από τη Μολδαβία. Ήταν μαθητής Γενικού Λυκείου της πόλης των Σερρών και αθλητής από τα μικρά του χρόνια. Είχε ύψος 1.95εκ και βάρος 110 κιλά και ήταν πολύ αγαπητός σε όλους. Σήμερα στο Σχολείο του, η ψυχολογική κατάσταση των συμμαθητών και δασκάλων του ήταν πολύ άσχημη.

Χωρίς γιατρό

Ο Ιατροδικαστής Μηνάς Γεωργιάδης σχετικά με την παρουσία γιατρού μέσα στο ασθενοφόρο, ήταν κατηγορηματικός απαντώντας σε ερώτηση του «Κ»: «θα έπρεπε να υπάρχει» δήλωσε, συμπληρώνοντας όμως πως «στο συγκεκριμένο περιστατικό, τα νεκροτομικά ευρήματα έδειξαν πως ήταν μη αναστρέψιμη η κατάσταση του παιδιού».

Όμως και στο Κλειστό Γυμναστήριο Ομονοίας των Σερρών όπου καθημερινά αθλούνται 100άδες μεγάλοι και μικρότεροι αθλητές, δεν υπάρχει γιατρός ή έστω νοσηλευτής.

«Μόνο κάθε Πέμπτη προπονούμαστε εδώ στην Ομόνοια που δεν υπάρχει ιατρικό προσωπικό σε αντίθεση με το Κλειστό της πόλης. Έτυχε να συμβεί αυτό στον Ανδρέα μας αυτή τη μέρα», είπε συντετριμμένος ο προπονητής του.

Ο θάνατος του 16χρονου αθλητή που η κηδεία του θα γίνει αύριο, βύθισε στο πένθος όχι μόνο την αθλητική οικογένεια αλλά και ολόκληρη τη Σερραϊκή κοινωνία, που παραμένει σοκαρισμένη από το τραγικό γεγονός.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Είναι στιγμές που οι λέξεις δεν μπορούν να καλύψουν όλα εκείνα τα συναισθήματα που νοιώθει ένας άνθρωπος όταν ακούει το χειρότερο, πως ένας δικός του άνθρωπος χάθηκε. Μια φωτογραφία αρκεί να επιβεβαιώσει τις χειρότερες υποψίες σου και να σε κάνει να αναθεωρήσεις όλα εκείνα που θεωρούσες δεδομένα. Ο πόνος που νοιώθουμε δεν είναι ικανός να απαλύνει στο ελάχιστο τον πόνο των δικών του ανθρώπων. Ίσως είναι η συναισθηματική φόρτιση εκείνη που κάνει τα χέρια μας βαριά, ανίκανα να γράψουν όσα θα θέλαμε με λόγια να εκφράσουμε και να πούμε. Ίσως πρέπει απλά μόνοι μας να αφήσουμε για μια φορά τα λόγια και να πούμε ένα στερνό αντίο στον γνωστό, στον φίλο, στον γιο, στον Αντρέα. Θα μας λείψεις πολύ· από ‘κει πάνω να μας κοιτάς και να μας προσέχεις…

Α.Τ.