- Εξαιρετική η προσπάθεια της ΕΜΕΙΣ (Εταιρίας Μελέτης και Έρευνας της Ιστορίας των Σερρών) να διατηρήσει στην επικαιρότητα το θέμα των χειρογράφων των Μονών του Τιμίου Προδρόμου και της Εικοσιφοίνισσας.
-------------------------------------------------------------
- Η ημερίδα που πραγματοποίησε το περασμένο Σάββατο, χαρακτηρίστηκε από επιστημονικότητα και σοβαρότητα, ενώ ομιλητές ήταν ειδήμονες μελετητές της υπόθεσης.
- Η πρόσκληση και συμμετοχή της Axinia Dzurova, Διευθύντριας του Κέντρου Σλαβοβυζαντινών σπουδών “Ivan Dujcev” και καθηγήτριας του Πανεπιστημίου της Σόφιας, ήταν μεγάλη επιτυχία της ΕΜΕΙΣ, μια και η κ. Dzurova είναι η «φύλακας» κατά κάποιον τρόπο των χειρογράφων των Μονών, που φυλάσσονται στο Ίδρυμα που διευθύνει.
- Είναι όπως καταλάβατε, αυτά τα χειρόγραφα που επισήμως η Βουλγαρία παραδέχτηκε την κατοχή τους μόλις πρίν από τριάντα περίπου χρόνια και αυτά που αφαιρέθηκαν βιαίως από τις εν λόγω Μονές το 1917 με την λήξη του Βαλκανικού πολέμου και αποχώρηση των Βούλγαρων από τη Μακεδονία.
Από αριστερά: Θεολ. Ανδρονίδης, Vassia Velinova Καθηγ. Πανεπ. Σόφιας, Axinia Dzurova, Βέτα Μωυσιάδου.
- Οι δύο καθηγητές οι κ.κ. Βασίλης Κατσαρός, Καθηγητής Βυζαντινής Φιλολογίας στο ΑΠΘ και Πρόεδρος του Κέντρου Βυζαντινών Ερευνών, που έχει γράψει πολλές μελέτες και βιβλία πάνω στα χειρόγραφα τα οποία είχε την ευκαιρία με την συμβολή της κ. Dzurova να τα μελετήσει προσωπικά,
- και ο Χαράλαμπος Παπαστάθης Ομότιμος Καθηγητής Νομικής του ΑΠΘ και Πρόεδρος του Ιδρύματος Μελετών Χερσονήσου του Αίμου, που ήταν ο επιστήμονας που ουσιαστικά άνοιξε τον δρόμο για τον εντοπισμό των χειρογράφων στη Σόφια,
- ήταν οι δύο έλληνες ομιλητές στην ενδιαφέρουσα ημερίδα, της οποίας την έναρξη χαιρέτισε ο Υφυπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Ναυτιλίας Μάρκος Μπόλαρης, που ήρθε στις Σέρρες μόνο γι` αυτόν το σκοπό.
- Εξάλλου τον Υφυπουργό τον δένουν ισχυροί δεσμοί με την ΕΜΕΙΣ της οποίας υπήρξε ιδρυτής και πρώτος Πρόεδρος, έχοντας από την αρχή υιοθετήσει το θέμα της γνωστοποίησης της ύπαρξης των χειρογράφων, αλλά και διατυπώνοντας επίσημο αίτημα επιστροφής τους στις Μονές από τις οποίες αφαιρέθηκαν.
Αριστερά οι Καθηγητές Χ. Παπαστάθης και Β. Κατσαρός. Δεξιά ο Υφυπ. Μάρκος Μπόλαρης παρακολουθεί τις ομιλίες.
- Την Κυριακή, οι φιλοξενούμενοι ομιλητές συνοδεία του ΔΣ της ΕΜΕΙΣ, επισκέφθηκαν και το Μοναστήρι του Τιμίου Προδρόμου στο οποίο ξεναγήθηκαν από την Ηγουμένη Φεβρωνία μένοντας εντυπωσιασμένοι, ενώ προηγήθηκαν επισκέψεις και ξεναγήσεις τους στην παλιά Μητρόπολη των Αγίων Θεοδώρων, στο Αρχαιολογικό Μουσείο και στο Κειμηλιαρχείο της Μητρόπολης Σερρών.
- Στα μέλη του ΔΣ της ΕΜΕΙΣ κ.κ. Δημήτρη Δημούδη (Πρόεδρο, φωτό αριστερά), Βασίλη Γιαννογλούδη (Αντιπρόεδρο), Βέτα Μωυσιάδου (Γραμματέα) Θεολόγη Ανδρονίδη (Ταμία) και Αντώνη Φραγκεδάκη (Μέλος), αξίζουν συγχαρητήρια για την πρωτοβουλία που αναδεικνύει ένα σοβαρό κι εθνικής σημασίας θέμα, με τον καλύτερο και επιστημονικότερο τρόπο.
(Φωτό: ΦΩΤΟ ΚΛΙΚ)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου