Τρίτη 11 Μαΐου 2010

DIGITAL ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ TΩΝ ΧΕΙΡΟΓΡΑΦΩΝ!

  • Μετά από 90 ολόκληρα χρόνια, τα πολύτιμα χειρόγραφα και οι κώδικες που αφαιρέθηκαν από τους Βούλγαρους από την ιστορική Μονή Τιμίου Προδρόμου, επέστρεψαν έστω και σε ψηφιακή μορφή στο Μοναστήρι!
  • Οι επιστήμονες του Ινστιτούτου Ιβάν Ντούϊτσεφ της Σόφιας έκαναν την εργασία και επέδωσαν τον ψηφιακό δίσκο με τα αντίγραφα στη Μονή, η οποία ποτέ δεν σταματάει να διατυπώνει σε κάθε περίσταση το αίτημα της επιστροφής των πρωτοτύπων.
  • Η Διευθύντρια, βυζαντινολόγος του Ινστιτούτου Αξίνια Τζούροβα (φωτό αριστερά) επέδωσε στην Ηγουμένη της Μονής Φεβρωνία (δεξιά) τα ψηφιακά αντίγραφα των χειρογράφων, χρυσόβουλων και κωδίκων που πήραν μαζί τους οι Βούλγαροι το 1917, όταν εγκατέλειψαν τα ελληνικά εδάφη με το τέλος του Α` Παγκοσμίου πολέμου.

Η καλλιέργεια καλών σχέσεων με το Ινστιτούτο μέσω επιστημονικών ανταλλαγών, οδήγησαν μόλις πριν από μερικά χρόνια, στην παραδοχή από την πλευρά των Βουλγάρων πως κατέχουν σημαντικό μέρος από τα πολύτιμα για την ιστορία της περιοχής χειρόγραφα.

  • Τα υπόλοιπα σημειωτέον πως ανήκουν σε συλλογές Μουσείων της χώρας μας αλλά και των ΗΠΑ.
  • Οι καθηγητές Κατσαρός, Παπαστάθης και Άτσαλος, ήταν οι πρώτοι έλληνες επιστήμονες που τους επετράπη να μελετήσουν τα πρωτότυπα. Έκτοτε, ποτέ δεν έπαψε να διατυπώνεται επίσημα και ανεπίσημα από την πλευρά της χώρας και των Σερραϊκών φορέων και παραγόντων το αίτημα της επιστροφής των κειμηλίων αυτών στον τόπο που ανήκουν.
  • Η ψηφιοποίηση των γραπτών κειμηλίων που βρίσκονται στο Ινστιτούτο Ιβάν Ντούϊτσεφ το οποίο αποτελεί παράρτημα του Πανεπιστημίου της Σόφιας, ξεκίνησε πριν από λίγο καιρό, μια και όπως είπαν στη στήλη οι ερευνητές του, δεν υπήρχαν μέχρι τότε ηλεκτρονικοί υπολογιστές, ούτε και εξειδικευμένο προσωπικό.
  • «Η επιστροφή των χειρογράφων έστω και σε ψηφιακή μορφή, αποτελεί σημαντικό γεγονός για το Μοναστήρι μας» δήλωσε στον «Κ» η Ηγουμένη Φεβρωνία, που ξενάγησε τους Βούλγαρους επισκέπτες στη Μονή και παρέθεσε γεύμα προς τιμήν τους.
  • «Η επιστροφή των πρωτοτύπων στο Μοναστήρι, είναι θέμα των πολιτικών. Εμείς ως επιστήμονες κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να τα συντηρήσουμε και να αναδείξουμε την ιστορική αξία τους» απάντησε η κ. Τζούροβα σε σχετική ερώτηση της γράφουσας.

Από αριστερά: Βασ. Γιαννογλούδης, Βέτα Μωυσιάδου, π. Γαβριήλ. Αξ. Τζούροβα, Ηγ. Φεβρωνία, Δημ. Δημούδης, Ιακ. Ανδρέου και Νικηφ. Χριστοφορίδης.

  • Τη Μονή Τιμίου Προδρόμου των Σερρών, μαζί με την κ. Τζούροβα επισκέφθηκαν και η καθηγήτρια και υποδιευθύντρια κ. Βελίκοβα καθώς και 15 επιστήμονες συνεργάτες του Ινστιτούτου(στη 2η από επάνω φωτό, όλη η αποστολή), τους οποίους υποδέχτηκαν μαζί με την αδελφότητα και τα μέλη του Δ.Σ. της Εταιρίας Μελέτης και Έρευνας της Ιστορίας των Σερρών (Ε.Μ.Ε.Ι.Σ.).
  • Η ομάδα των Βούλγαρων επιστημόνων, επισκέφθηκε ακόμη και τη Μονή της Εικοσιφοίνισσας, από όπου επίσης αφαιρέθηκαν κειμήλια και χειρόγραφα που και αυτά φυλάσσονται στη Σόφια.
ΦΩΤΟ: Α.Π.-Καθρέφτης


1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Για άλλη μια φορά συνέβη κάτι σημαντικό στο νομό Σερρών το οποίο δεν απασχόλησε τα ΜΜΕ πανελλήνιας εμβέλειας.
Για άλλη μια φορά οι επιστήμονες της γείτονος, και μέχρι πριν μισό αιώνα "εχθροί" μας, έδειξαν ωριμότητα, αρετή την οποία αρκετοί Έλληνες συνάδερφοι δεν αντιλαμβάνονται ούτε ως λέξη.
Εδώ στην Ελλάδα που να ζητήσεις να δεις πρωτότυπο υλικό (αρχεία, αδημοσίευτα αρχαιολογικά ευρήματα κλπ.); Ούτε κατά διάνοια!

Αριάδνη, σε ευχαριστώ που μας ενημερώνεις για τα νέα του νομού. Όλους εμάς που φύγαμε....λες και ο νομός είναι μικρός και δεν μας χώραγε....

Κ.Δ.Κετάνης