Πέμπτη 5 Μαΐου 2011

ΟΙ ΤΟΙΧΟΙ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΖΩΝΤΑΝΕΨΟΥΝ!


Τις Βρυξέλλες ανέφερα καθώς η κουβέντα με φίλους ήρθε στην κατάσταση και την εικόνα της πόλης μας!

Παράπονα και παρατηρήσεις απαξιωτικές για τα πεζοδρόμια, τις προσόψεις, την καθαριότητα, τον σεβασμό κανόνων και νόμων, τα πάρκα και την έλλειψη χώρων αναψυχής και περιπάτου στο κέντρο, πήγαιναν κι ερχόταν στη συζήτηση, πάντα με αναφορές στη Ευρώπη όπου μεν ανήκουμε, αλλά οι συγκρίσεις μαζί της, δεν μας ευνοούν!!
• Είναι η νοοτροπία μας, είναι και οι άρχοντές μας που καμιά φορά είναι χειρότεροι από μας τους ψηφοφόρους τους και εξαντλούν θητείες χωρίς εμπνευσμένες πρωτοβουλίες και χωρίς διάθεση να ξεχωρίσουν!
..............................................................................................................
• Η πρωτεύουσα της Ευρώπης που λέτε, έχει έναν Δήμαρχο που εκτός των άλλων, αγαπάει πολύ τους ελεύθερους τοίχους των κτιρίων του κέντρου και φροντίζει να τους αξιοποιεί, με τη συγκατάθεση βέβαια των ιδιοκτητών.
 
• Στο Βέλγιο βλέπετε, δεν προλαβαίνουν οι έφηβοι με τα σπρέι να τους γεμίσουν με «καλλιγραφίες».
• Τους «προλαβαίνει» πρώτα η αγωγή που παίρνουν από τα σπίτια και τα Σχολεία τους, μετά η Αστυνομία και τελικά ο Δήμαρχος της πόλης, που φροντίζει να διακοσμεί με καλύτερο και επαγγελματικότερο τρόπο τις ελεύθερες επιφάνειες!
 
• Ο 66χρονος σήμερα Δήμαρχος Βρυξελλών Freddy Thielemans καθηγητής και πολύγλωσσος που ζωγραφίζει και λατρεύει τις καλές τέχνες ( η σύζυγός του είναι πρώην χορεύτρια του μπαλέτου του Μωρίς Μπεζάρ), μάλλον ήξερε από την αρχή της 6ετούς θητείας του τι θα έπρεπε να κάνει για τη βελτίωση της εικόνας της πόλης του.
• Μια λοιπόν και οι Βρυξέλλες είναι η πατρίδα του Τεν-Τεν του δαιμόνιου δημοσιογράφου με τον απίθανο Μιλού,  του τηλεοπτικού Μαρσουπιλαμί και των Σπύρου και Φαντάζιο, αλλά και η ευρωπαϊκή εκείνη πόλη που έχει μέχρι και «Μουσείο Κόμικς» (des bandes dessinees), ο Freddy έκανε το αυτονόητο.
Ανέθεσε σε Βέλγους κομίστες να ζωγραφίσουν με τις γνωστές φιγούρες των συντοπιτών τους χάρτινων ηρώων, όποιον ελεύθερο τοίχο μπορούσε να εξασφαλίσει ο Δήμαρχος.
Και το αποτέλεσμα είναι εξαιρετικό! 

• Η ευχάριστη έκπληξη να σε χαιρετά ο πολύχρωμος Μαρσουπιλαμί καθώς στρίβεις από τη γωνία ή να σου αφιερώνει την γκριμάτσα του ο Τεν – Τέν από τον τοίχο του απέναντι ψηλού κτιρίου, είναι ευπρόσδεκτη προσφορά και χαμογελαστό διάλειμμα της καθημερινής ρουτίνας!

Πόση διαφορά από την πόλη μας, με τις άχαρες οικοδομές που επιδεικνύουν τα ξεφλουδισμένα και βρώμικα πλαινά τους, μαζί με την αισθητική των ενοίκων τους!!

• Τα λέγαμε στην παρέα όλα αυτά και συμφωνούσαμε πως μια πόλη μπορεί να ομορφύνει με ιδέες. Μόνο με χρήματα, ποτέ!
• Όμως η πλειοψηφία των εκλεγμένων εκπροσώπων μας, επικαλείται την έλλειψη χρημάτων για την ασχήμια, την ακαλαισθησία και την τσαπατσουλιά που μας περιβάλει.
Καλή δικαιολογία, για να κρύψει κάποιος την έλλειψη φαντασίας και πρωτοβουλίας

 ΦΩΤΟ: Α.Π.-Καθρέφτης

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Για να φυγει η ασχημια δεν εχουν λεφτα, αλλα για να βαψουν με το αγαπημενο τους χρωμα (το κρυοκωλο ασπρο) τα grafiti, τοτε εχουν.
Επισης, οι εργολαβοι προτιμουν να φτιαξουν μια τεραστια "ζωγραφια"-ταμπελα με το ονομα τους παρα να δωσουν πεντε φραγκα παραπανω για να γινει ενα σχεδιο.Λες και χτισανε κανενα κτιριο της προκοπης, μου θελουν και διαφημιση.
Βεβαια ολοι τους οταν βγαινουν στο εξωτερικο λενε ουαου κοιτα αυτο κοιτα εκεινο...και τελικα επιστεφουν χωρις τις εμπειριες τους...

Ανώνυμος είπε...

ΟΙ ΒΕΛΓΟΙ ΚΟΜΙΣΤΕΣ ΠΡΟΣΕΦΕΡΑΝ ΔΩΡΕΑΝ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟ;
ΓΙΑΤΙ ΑΝ ΠΛΗΡΩΘΗΚΑΝ, ΕΜΑΣ ΔΕ ΜΑΣ ΑΦΟΡΑ. ΕΜΑΣ ΔΕ ΜΑΣ ΦΤΑΝΟΥΝ ΟΥΤΕ ΓΙΑ ΤΑ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ!
ΑΝ ΠΑΛΙ ΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΝΑ ΜΑΣ ΒΡΗΤΕ ΕΝΑΝ ΕΛΛΗΝΑ ΠΟΥ ΘΑ ΤΟ ΕΚΑΝΕ ΑΥΤΟ ΟΤΑΝ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΝ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΑ ΤΑ ΠΡΟΣ ΤΟ ΖΕΙΝ !
ΕΤΣΙ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΛΕΜΕ ΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΑΕΡΑ !

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητη κ. Παπαφωτιου,
Εκφραζω την διαφωνια μου σχετικα με την διατυπωμενη αποψη σας (που αναγραφεται μετα την πρωτη τελεια, κατω απο την 5η φωτογραφια της παρουσας αναρτησης σας).
Οικοδομες και ασθητικη ενοικων δεν ειναι κατ΄αναγκην αυτο που λενε στις Βρυξελλες "pair".
Υπαρχουν και στην πολη μας πολλοι ανθρωποι των οποιων η αισθητικη ειναι υψηλη (και σε καποιες περιπτωσεις υψηλοτερη αρκετων ντοπιων καλλιτεχνων και διανοουμενων)που ειναι ενοικοι αντιαισθητικων οικοδομων, λογω οικονομικης στενοτητας.
Οι οικοδομες ΔΕΝ ΕΠΙΔΕΙΚΝΥΟΥΝ ουτε
ΚΥΡΙΟΛΕΚΤΙΚΑ ουτε ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ απολυτως τιποτα.
Λιγο περισσοτερη προσοχη στην γλωσσα απο εσας την απαιτω.