Πέμπτη 26 Μαΐου 2011

ΠΡΟΚΑΛΕΣΑΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ "ΣΕΙΣΜΟ" ΜΕ ΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΥΣ!


 Παγκόσμια επιστημονική διάκριση και αναγνώριση του ερευνητικού του έργου πέτυχε το ΤΕΙ Σερρών, με αφορμή εργασία των καθηγητών του κ.κ. Κωνσταντίνου Δαυίδ (αριστερά στη φωτό) και Δρ. Μιχάλη Αθανασίου (όρθιος δεξιά), σχετική με την πρόβλεψη των σεισμών.
  • Οι δυο καθηγητές μελετώντας το σεισμό στην Αιτή, διαπίστωσαν συσχετίσεις του με σήματα που καταγράφθηκαν δορυφορικά, πριν την εκδήλωσή του!
  • Μπορεί ένας σεισμός να προβλεφθεί;  
  • Στέλνει κάποιου είδους μετρήσιμα σήματα η γη για το επικείμενο καταστροφικό φαινόμενο;
  • Μπορεί ο άνθρωπος να καταγράψει, μεταφράσει και συνδυάσει τα δεδομένα των δορυφόρων, ώστε να αποκρυπτογραφήσει τα μυστικά της φύσης, να ερμηνεύσει τις διαθέσεις και να προστατευτεί από τα ξεσπάσματά της;

  • Σ` αυτά τα ερωτήματα επιχείρησαν να δώσουν απαντήσεις οι δύο καθηγητές του Τμήματος Μηχανολογίας του ΤΕΙ Σερρών, που πέτυχαν τελικά παγκόσμια επιστημονική διάκριση, εργαζόμενοι πάνω στην ερμηνεία των καταγραφόμενων ηλεκτρομαγνητικών σημάτων της γης από δορυφόρους, λίγες μέρες πριν την εκδήλωση ενός ισχυρού σεισμού
     
    «Παρατηρήσαμε ότι ένα μήνα πριν τον μεγάλο σεισμό στην Αιτή στο τέλος του 2010, ο γαλλικός  δορυφόρος Demeter, κατέγραψε αυξημένη εκπομπή ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας πολύ χαμηλών συχνοτήτων περνώντας πάνω από τη χώρα. Η εργασία μας είχε να κάνει με την ερμηνεία αυτού του φαινομένου. Τα αποτελέσματα τα δημοσιεύσαμε σε έγκυρο επιστημονικό περιοδικό. Το ενδιαφέρον της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας ήταν εντονότατο» είπε στη στήλη ο Dr. Μιχ. Αθανασίου.
    • «Η εργασία μας ξεκίνησε με αφορμή τη συνεργασία μας με την ερευνητική ομάδα του Δημοκρίτειου Πολυτεχνείου. Η δημοσίευσή της, προκάλεσε το έντονο ενδιαφέρον πολλών Πανεπιστημίων και επιστημόνων του κόσμου, αλλά και των διεθνών ηλεκτρονικών μέσων ενημέρωσης. Χαρακτηριστικότερη είναι η σχετική αναφορά του επίσημου περιοδικού (Τechnology Review) του MIT, κορυφαίου Πανεπιστημίου των ΗΠΑ» δήλωσε και ο καθηγητής Κων. Δαυίδ.
    • Η ανακάλυψη των δύο καθηγητών του ΤΕΙ Σερρών, ήδη από τις πρώτες εβδομάδες της δημοσίευσής της, αποτέλεσε ερευνητικό εργαλείο πάνω στο άλυτο πρόβλημα της πρόβλεψης των σεισμών, κάτι που επιβεβαιώνει την αξία της.
    • Για το ίδιο το ΤΕΙ Σερρών ως εκπαιδευτικό Ίδρυμα και τη διάκριση των δύο ερευνητών του, είναι χαρακτηριστική η δήλωση του Προέδρου του κ. Δημήτρη Πασχαλούδη: «Είμαστε πολύ περήφανοι για τους δύο καθηγητές μας, τους οποίους και συγχαίρουμε θερμότατα. Η παγκόσμια προβολή που χάρισαν στο ΤΕΙ Σερρών, αποδεικνύει τη δυναμική του ιδρύματος και τους υψηλούς στόχους που αυτό υπηρετεί τα τελευταία χρόνια, παρά τα περιορισμένα μέσα διεξαγωγής έρευνας που διαθέτει, και την ελλιπή στήριξη της Πολιτείας προς την κατεύθυνση αυτή» τόνισε. 
    • Πάνω στην δημοσιευμένη εργασία των κ.κ. Αθανασίου και Δαυίδ, έγιναν εκατοντάδες επιστημονικές αναφορές τους τελευταίους τρείς μήνες, ενώ εκατομμύρια είναι και οι αναγνώσεις της στο διαδίκτυο.
    • Η συνέχεια της έρευνάς τους, ίσως να δώσει σύντομα ένα ολοκληρωμένο σύστημα πρόβλεψης σεισμών μεγάλης ισχύος, που θα βασίζεται σε εργασία Ελλήνων!
    ΦΩΤΟ: Α.Π.-Καθρέφτης

    1 σχόλιο:

    Ανώνυμος είπε...

    συχαρητήρια και στους δυο καθηγητές,εύχομαι και καλύτερα!!!Δείξατε ότι τα τει αξίζουν :D