Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2012

ΝΑΡΚΩ-ΠΥΛΗ Ο ΠΡΟΜΑΧΩΝΑΣ - Κολομβία της Ευρώπης τα Βαλκάνια!

Συνεχείς συλλήψεις για εισαγωγή ναρκωτικών από Βουλγαρία


Πύλη εισόδου κάθε είδους ναρκωτικών ουσιών είναι ο Προμαχώνας.
Η γειτονική Βουλγαρία, την τελευταία δεκαετία, έχει αναδειχτεί σύμφωνα με εκθέσεις διεθνών οργανισμών και υπηρεσιών ασφαλείας , σε κόμβο διακίνησης αλλά και παραγωγής μεγάλων ποσοτήτων εθιστικών ουσιών κάθε είδους, με τα κέρδη των διακινητών να υπολογίζονται σε μυθικά ποσά, και τις διασυνδέσεις τους με ομάδες οργανωμένου εγκλήματος να θεωρούνται στενές.

Καθημερινά περιστατικά
Δεν υπάρχει στην κυριολεξία εβδομάδα, που οι άνδρες της Αστυνομικής Δ/νσης Σερρών να μην κάνουν συλλήψεις για «είσοδο, μεταφορά και κατοχή ναρκωτικών» προερχόμενων από τη γείτονα.

Στο
Τελωνείο του Προμαχώνα ή στο εσωτερικό οδικό δίκτυο του νομού τα μπλόκα και οι έρευνες είναι συστηματικά.

Με την πολύτιμη βοήθεια του εκπαιδευμένου αστυνομικού σκύλου που μυρίζει σε μόνιμη βάση τα ύποπτα ( ή και τα υπεράνω υποψίας) αυτοκίνητα που διέρχονται των συνόρων ή άλλες φορές αξιοποιώντας πληροφορίες, οι διωκτικές Αρχές των Σερρών, δίνουν τη δική τους καθημερινή μάχη, απέναντι στην εμπορία και διακίνηση των εισαγόμενων ναρκωτικών.

Μόλις χθες κατεγράφη το τελευταίο περιστατικό της ήδη μεγάλης λίστας . Η σύλληψη ενός 31χρονου από την Χαλκιδική ο οποίος μετέφερε κρυμμένα στο ρεζερβουάρ του αυτοκινήτου του 505 γρ καθαρής ηρωίνης, απέδειξε πως το συστηματικό εμπόριο του είδους, καλά κρατεί.


Ασύλληπτοι οι τζίροι στη Βουλγαρία
Φτηνά ναρκωτικά, ιατρικά σκευάσματα, χάπια, ορμόνες, απ` όλα έχει η Βουλγάρικη αγορά. Και σε πολύ καλές τιμές.
Η Σόφια είναι η μεγαλύτερη "τοπική αγορά" και αντιπροσωπεύει σχεδόν το ήμισυ της αγοράς των ναρκωτικών στη χώρα.

Η δημοσιογράφος Αλεξάνδρα Αλεξάντροβα σε σχετική της έρευνα που βασίστηκε σε επίσημη έκθεση της Εθνικής Υπηρεσίας για την Καταπολέμηση του Οργανωμένου Εγκλήματος της Βουλγαρίας, αναφέρει σχετικά:
«Ένα γραμμάριο ηρωίνης κοστίζει στους χρήστες 80 λέβα. Μία δόση με τις προσμίξεις, από έξι έως δύο λέβα».

Σύμφωνα με νεώτερα στοιχεία, εκτιμάται πως υπάρχουν περίπου 20. 000 συστηματικοί χρήστες ηρωίνης στη Βουλγαρία, που χρειάζονται κατά μέσο όρο 1,9 δόση ηρωίνης ημερησίως.

Γρήγοροι υπολογισμοί δείχνουν ότι ο ημερήσιος τζίρος των κυκλωμάτων παραγωγής και διακίνησης στη γείτονα μπορεί και να ξεπερνά τα 100 εκατ. Ευρώ ή 200 εκατομμύρια λέβα!! 

Βαλκάνια, η Κολομβία της Ευρώπης
Ο Λέκτορας του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης κ.
Φάνης Μαλκίδης που ασχολήθηκε επιστημονικά με το θέμα της διακίνησης ναρκωτικών ουσιών στα Βαλκάνια, αναφέρει: « Οι διαστάσεις του φαινομένου έχουν γίνει εκρηκτικές καθώς την τελευταία δεκαετία, επεκτείνονται σε ένα σύνολο μορφών παραοικονομίας που συνοδεύεται από διακίνηση όπλων, αυτονομιστικές τάσεις, λαθρεμπόριο και άλλες μορφές οργανωμένου εγκλήματος.


Τα Βαλκάνια χαρακτηρίζονται ως
«η Κολομβία της Ευρώπης» και ενώ πριν από χρόνια το μεγαλύτερο μέρος των διακινούμενων ουσιών προερχόταν από το Αφγανιστάν και μέσω Τουρκίας, όπου υπόκειτο σε επεξεργασία, κατέληγε στα Βαλκάνια ή περνούσε στην υπόλοιπη Ευρώπη, τελευταία και οι βαλκανικές χώρες αποκτούν μερίδιο στην «παραγωγή».

Ο καθηγητής, κάνει ειδική αναφορά στο θέμα της Βουλγαρίας: «Στη Βουλγαρία, συχνά γίνονται αναφορές που σχετίζονται όχι μόνο με την αύξηση της εγκληματικότητας, αλλά και με τις διασυνδέσεις του οργανωμένου εγκλήματος με στελέχη της πολιτικής εξουσίας, ενώ το εμπόριο ναρκωτικών και όπλων, και το εμπόριο όπλων μαζικής καταστροφής, έχουν δώσει αξιοσημείωτα δείγματα ύπαρξης.

Στις δραστηριότητες του
βουλγαρικού οργανωμένου εγκλήματος περιλαμβάνονται κλοπές και μεταφορά στο εξωτερικό πολυτελών αυτοκινήτων καθώς και εμπορία ανθρώπων».

Και παρασκευαστήριο η Βουλγαρία
Στην ίδια έρευνα σημειώνεται χαρακτηριστικά: «Η Βουλγαρία θεωρείται σημαντικό διαμετακομιστικό κέντρο ναρκωτικών από τη Νοτιοανατολική Ασία προς τη Ευρώπη, ενώ η δράση του οργανωμένου εγκλήματος στη χώρα έφτασε σε σημείο να απασχολήσει ακόμη και το ΝΑΤΟ.

Χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή
ηρωίνης, αλλά και ηρωίνη περνούν από τη χώρα από και προς την Ασία, και με κατεύθυνση την Τουρκία, το ίδιο συμβαίνει και με την κοκαΐνη η οποία, προωθείται μέσω θαλάσσης στη δυτική Ευρώπη».

Στη Βουλγαρία, παρασκευάζονται αμφεταμίνες, σε μικρότερες ποσότητες καλλιεργούνται όπιο και χασίς, ενώ υπάρχει μεγάλο πρόβλημα από τη χρήση έκστασις που κάνουν οι νέοι και κυρίως φοιτητές.
Παράλληλα, μετά την έναρξη των στρατιωτικών επιχειρήσεων εναντίον των Ταλιμπάν, σημειώθηκε αύξηση διακίνησης ναρκωτικών από το Αφγανιστάν μέσω της Βουλγαρίας».

Δεν υπάρχουν σχόλια: