Τα βοοειδή και τα αιγοπρόβατα του νομού Σερρών μπορεί να μην κινδυνεύουν από τον μελιταίο, κινδυνεύει όμως η επιβίωση των τοπικών κτηνοτρόφων, ειδικά τώρα που η κρίση έβαλε ήδη το δικό της φρένο στην εμπορία ζώντων ζώων.
Κι όμως, το σωτήριο εμβόλιο κατά του μελιταίου πυρετού το οποίο αναγκαστικά κάνουν όλα τα ζώα του νομού, γίνεται αιτία περιορισμού της αγοράς ζώντων ζώων στην οποία απευθύνονται οι Σερραίοι κτηνοτρόφοι, με αποτέλεσμα τη συρρίκνωση των έτσι κι αλλιώς μειωμένων εισοδημάτων τους.
Μας υποχρεώνει η Ε.Ε. μαζί με 20 ακόμη νομούς
Εδώ και μία πενταετία ο νομός Σερρών επιλέχθηκε από τα αρμόδια όργανα της Ε.Ε. για ένταξη σε πρόγραμμα καταπολέμησης της σοβαρής ασθένειας.
Μαζί με άλλους είκοσι (20) νομούς της χώρας μας και εκατοντάδες άλλες περιοχές κρατών μελών της Ε.Ε. κυρίως πέριξ της Μεσογείου, ο νομός Σερρών υποχρεούται να εμβολιάζει κατά του μελιταίου πυρετού το σύνολο των βοοειδών και αιγοπροβάτων του.
Σκοπός αυτού του ευρωπαϊκού προγράμματος είναι η εξάλειψη της νόσου που δεν έχει ως αποτέλεσμα μόνο τον αποδεκατισμό των κοπαδιών και την εκμηδένιση του ζωικού κεφαλαίου της περιοχής όπου θα χτυπήσει, αλλά και την προσβολή του ανθρώπου.
Ο νομός Σερρών που επιλέχθηκε από την Ε.Ε. λόγω της γεωγραφικής του θέσης (είσοδος προς την Ευρώπη) αλλά και λόγω του μεγέθους της κτηνοτροφικής του παραγωγής (είναι από τους μεγαλύτερους της χώρας), υποχρεούται και εμβολιάζει το σύνολο των ζώων που εκτρέφονται στα όριά του.
Δηλαδή περί τις 450 χιλιάδες βοοειδή και αιγοπρόβατα, που εκτρέφουν οι κοντά 4 χιλιάδες κτηνοτρόφοι του νομού.
Χάνουν εμπορικά πλεονεκτήματα τα εμβολιασμένα
Οι περιορισμοί στο εμπόριο δημιουργούνται εκ της φύσεως του εμβολίου και δεν είναι δυνατόν να παραβλεφθούν, ακόμη και τώρα, που η κρίση έκανε αισθητές τις επιπτώσεις της στην κτηνοτροφία και το εισόδημα των επαγγελματιών της.
Τα ζωντανά ζώα, κυρίως μοσχάρια και νεαρά αιγοπρόβατα, δεν μπορούν να πουληθούν παρά μόνο στους νομούς που επίσης είναι στο πρόγραμμα και έχουν εμβολιασμένα ζώα.
«Το εμβόλιο είναι ζωντανό μέσα στο σώμα των ζώων. Εάν αυτά συμβιώσουν ή αναπαραχθούν με μη εμβολιασμένα, τότε τα δεύτερα θα αρρωστήσουν σε περίπτωση που το ανοσοποιητικό τους σύστημα πέσει για οποιονδήποτε λόγο. Από αυτόν τον κίνδυνο «μόλυνσης» των ανεμβολίαστων κοπαδιών από τη σοβαρή και θανατηφόρα ασθένεια προστατεύει η απαγόρευση εμπορίας με νομούς που δεν είναι στο πρόγραμμα» δήλωσε στον «Π» ο Δ/ντής της Κτηνιατρικής υπηρεσίας Σερρών Λεωνίδας Βαρούδης.
Διαμαρτύρονται οι Σερραίοι
Οι κτηνοτρόφοι του νομού διαμαρτύρονται, τονίζοντας πως «με τις υφισταμένες συνθήκες κρίσης, το να απευθύνονται σε περιορισμένες αγορές για τα ζωντανά τους ζώα, τους στερεί έσοδα πολύτιμα» για την ίδια την επιχειρηματική τους επιβίωση.
Οι διοικητικές αρχές του νομού γνωρίζουν το θέμα, επισημαίνουν όμως ότι η ρύθμισή του μπορεί να γίνει μόνο με αποφάσεις της Ε.Ε. και των αρμόδιων επιστημονικών της επιτροπών, ενώ λόγω των διαμαρτυριών που υπάρχουν, εκτιμούν ότι είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να συζητηθεί στις Βρυξέλλες, χωρίς να προβλέπουν όμως άμεση λύση.
ΦΩΤΟ: Α.Π.-Καθρέφτης
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου