Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2012

ΛΑΙΛΙΑΣ: ΠΕΔΙΟ ΠΑΓΟΑΝΑΡΡΙΧΗΣΗΣ- Υπερθεαματική συνάντηση αναρριχητών!

Το μοναδικό στο είδος του «Πάρκο Πάγου» του Λαιλιά, ήταν το σημείο συνάντησης έμπειρων Ελλήνων αναρριχητών, για ένα διήμερο.

Οι δύο κύριοι παγοκαταρράκτες ύψους 30 μέτρων ο καθένας τους, αλλά και άλλοι μικρότεροι, έγιναν το πεδίο δράσης των τολμηρών φίλων του χιονιού, που παρά τις πολικές θερμοκρασίες των ημερών και την απαιτητική διαδρομή έως εκεί, απόλαυσαν το αγαπημένο τους σπορ.

Μια ιδέα Σερραίων αθλητών
Πενήντα αναρριχητές από την ηπειρωτική και νησιωτική Ελλάδα, οι περισσότεροι με εμπειρία και περγαμηνές ανάβασης σε βουνοκορφές σύμβολα όπως αυτές των Ιμαλαίων και του Κιλιμάντζαρου, κατέφτασαν το περασμένο Σαββατοκύριακο στον Λαιλιά, για να ζήσουν την ομορφιά του βουνού και την έξαψη της επιτυχούς αναρρίχησης σε δύσκολες παγωμένες πλαγιές.

Η δημιουργία του πεδίου, οφείλεται στη νέα γενιά αναρριχητών των Σερρών, που αξιοποίησαν τα φυσικά νερά του Λαιλιά για να καλύψουν με πάγο τους βραχώδεις σχηματισμούς του βουνού, χωρίς μηχανικά μέσα.

«Ήταν μία προσωπική τρέλα, που εξελίχθηκε σε ένα μοναδικό αυτήν τη στιγμή Πάρκο Πάγου σε όλη την Ελλάδα. Το πεδίο παγοαναρρίχησης το φτιάξαμε μόνοι μας, οδηγώντας με απλούς σωλήνες το νερό των πηγών πάνω στους βράχους. Αυτό που προέκυψε, μας έκανε περήφανους και ικανοποίησε την επιθυμία μας να έχουμε εδώ έναν τόπο προπόνησης, αναψυχής και αθλητικής προετοιμασίας» δήλωσε στον «Π» ο Χρόνης Σιούλας (στο κέντρο της φωτό πάνω), που μαζί με τον συναθλητή του Μίλτο Ζαχαρούδη (είναι και οι δύο διακεκριμένοι Σερραίοι αθλητές σκιέρ, ορειβάτες και αναρριχητές) εμπνεύσθηκαν και εργάστηκαν για τη δημιουργία του Ice Park στον Λαιλιά.

Με τη συμπαράσταση του Φορέα Λαιλιά
Στους απότομους και παγωμένους βράχους, με όλα τους τα εξαρτήματα και τους εκπαιδευτές να παρακολουθούν κάθε τους βήμα, οι αναρριχητές κατέκτησαν με μέθοδο, τις κορυφές. Ανάμεσά τους και 15χρονος Τάσος Χριστόπουλος (στην πάνω φωτό δεξιά) που δοκίμασε την ανάβαση μαζί με τον πατέρα του Κώστα. «Θέλει θάρρος και επιμονή. Εγώ είμαι έτοιμος. Μου αρέσει η φύση και το βουνό» είπε γεμάτος χαρά, λίγο πριν ξεκινήσει να σκαρφαλώνει με την αξίνα του στην παγωμένη και απότομη επιφάνεια.

Ο Φορέας διαχείρισης του Λαιλιά συμπαραστάθηκε ηθικά και υλικά στους αναρριχητές, στοχεύοντας στην περεταίρω ανάπτυξη του Πάρκου, σε συνδυασμό με το Χιονοδρομικό Κέντρο.

«Είμαστε δίπλα στα παιδιά. Κάθε νέα ιδέα που δημιουργεί όρους τουριστικής ανάπτυξης και προβολής του Λαιλιά, τη στηρίζουμε με θέρμη. Πιστεύουμε στον εθελοντισμό και προωθούμε τις φρέσκες ιδέες των ανθρώπων που γνωρίζουν τα χειμερινά αθλήματα και τις ανάγκες αυτών που ασχολούνται» τόνισε ο Πρόεδρος του Φορέα Γιώργος Νυκτοπάτης (στη φωτό αριστερά).


«Ο Λαιλιάς έχει ανεξάντλητη ομορφιά και δυνατότητες. Οι δράσεις ειδικού αθλητικού αλλά και γενικού ενδιαφέροντος, προσελκύουν επισκέπτες τονώνοντας την τουριστική κίνηση, σε μια εποχή που η ανάπτυξη είναι το ζητούμενο», δήλωσε και ο διαχειριστής του Σαλέ τα τελευταία 18 χρόνια, Νάκης Πουναρτζόγλου (στη φωτό δεξιά).

Χώρος άθλησης και προετοιμασίας
Στο Πάρκο Πάγου, θα παραδίδονται και μαθήματα παγοαναρρίχησης από εκπαιδευτές Σχολών και ορειβατικών Συλλόγων της περιοχής, ενώ ήδη από φέτος ο χώρος αποτελεί και πεδίο προετοιμασίας αναρριχητών που προγραμματίζουν αναβάσεις στα ψηλότερα βουνά του κόσμου, με ανάλογες συνθήκες και δυσκολίες.

ΦΩΤΟ: Α.Π.- Καθρέφτης

Δεν υπάρχουν σχόλια: