Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2012

«ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΚΛΑΣΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ» Ένας μοναδικός πνευματικός θεσμός

Κατάμεστη ήταν για μία ακόμη φορά η αίθουσα του «Μαξίμειου», όπου κάθε Τετάρτη φιλοξενούνται τα «Μαθήματα Κλασικής Παιδείας» που ξεκίνησαν πριν από εννέα χρόνια, με πρωτοβουλία του τ. Δημάρχου των Σερρών και φιλόλογου, Ζήση Μητλιάγκα.

Ομιλητής αυτή τη φορά ήταν ο καθηγητής χημικός Θεολόγης Ανδρονίδης, που ανέπτυξε το πρώτο μέρος του θέματος (συνέχεια την επόμενη Τετάρτη): «Τα πρώτα βήματα της νομισματοκοπίας» , για την ιστορία του χρήματος ως ανταλλακτικού μέσου και την αρχή του στην αρχαία Ελλάδα.

Της ομιλίας, ακολούθησε η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας από τον εμπνευστή των «Μαθημάτων» κ. Ζήση Μητλιάγκα, που αντάλλαξε θερμές ευχές με το πολυπληθές και πιστό ακροατήριο.

Τα τέσσερα «φλουριά», έτυχαν ισάριθμοι τυχεροί «μαθητές» που πήραν ως δώρα επιλεγμένα βιβλία κλασσικής παιδείας.












Οι συντελεστές του πνευματικού θεσμού

Εμπνευστής των μαθημάτων από το 2003, βασικός εισηγητής στην αρχή και συντονιστής υπήρξε ο κ. Ζήσης Μητλιάγκας, φιλόλογος και πρώην Δήμαρχος Σερρών.
Τα μαθήματα όμως εμπλούτισαν με τις εισηγήσεις τους και διεύρυναν το ακροατήριο, αξιόλογοι άνθρωποι των γραμμάτων της περιοχής μας και πέτυχαν να γίνουν τα μαθήματα ένα σπουδαίο πνευματικό συμπόσιο μοναδικό στην Ελληνική επικράτεια.

Αυτοί είναι οι : Πασχαλέρης Θεόφιλος, φιλόλογος, Φάκας Φιλοκτήμων, φιλόλογος - θεολόγος, Αλεξάνδρα Μπαΐρα ,φιλόλογος, Δεληγιώργης Γιώργος, φιλόλογος, Θεολόγης Ανδρονίδης, χημικός, οι νεότεροι φερέλπιδες φιλόλογοι Νότας Θωμάς, Κράιας Γιώργος και Παρασκευιώτης Γιώργος, ο γιατρός Μπαλάνος Νικόλαος και η Χρύσα Γιαβροπούλου, από το ανοικτό Πανεπιστήμιο.

Ιδιαίτερη λαμπρότητα έδωσε στα μαθήματα η παρουσία του διαπρεπούς καθηγητή φιλολογίας του Α.Π.Θ. Λυπουρλή Δημητρίου.

Η Μητρόπολη Σερρών και ο Μητροπολίτης μας κ.κ. Θεολόγος νιώθουν περήφανοι που φιλοξενούν στα Μαξίμειο Πνευματικό Κέντρο μια τόσο σπουδαία πνευματική δραστηριότητα και επιθυμούν να ευχαριστήσουν και να επαινέσουν δημόσια το Δήμο Σερρών και την Συνεταιριστική Τράπεζα Σερρών για την υποστήριξη που προσφέρουν σ' αυτή την πνευματική δραστηριότητα.

Τα μαθήματα γίνονται κάθε Τετάρτη, ώρα 7 μμ στο Μαξίμειο Πνευματικό Κέντρο (Νικ. Νικολάου 21) στις Σέρρες και η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

ΦΩΤΟ: Α.Π.-Καθρέφτης

Δεν υπάρχουν σχόλια: