Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου 2008

ΤΑ ΤΖΑΜΙΑ ΠΟΥ ΡΗΜΑΖΟΥΝ ΚΑΙ Ο ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣ ΤΟΥ ΑΓΙΡΝΑΣ!

Πάντα χαίρομαι όταν παίρνω επιστολές από ανήσυχους και προβληματισμένους για τα πράγματα, φίλους.
Τη Βάσω Παπαθανασίου, τυχαίνει να τη γνωρίζω από τα μεταφοιτητικά χρόνια. Με χαρά την «ξανασυνάντησα» μέσω της πολιτιστικής της δραστηριότητας (Αστροβραδιές Βροντούς κ.α.), εδώ και λίγο καιρό που επέστρεψε στις Σέρρες ως εκπαιδευτικός.


Η επιστολή της, επικαιροποιεί ένα θέμα με το οποίο ασχολήθηκε προ μηνών η στήλη. Αυτό της αδιαφορίας μας ως προς την αξιοποίηση των Τζαμιών της πόλης.
Να λοιπόν τι μου γράφει η Βάσω, που καταλήγει με έναν όμορφο ορισμό της Ιστορίας, το σημείωμα της.


«Αριάδνη γεια σου
Έβλεπα στον ιστοχώρο (blog) σου τις αεροφωτογραφίες της πόλης μας.
Σε μια από αυτές είδα το Αχμέτ πασά τζαμί.
Δεν είναι κρίμα, ένα τέτοιο αρχιτεκτονικό αριστούργημα να αφήνεται στη φθορά του χρόνου με τέτοια αδιαφορία και αφασία, όχι μόνο από τις αρχές αλλά και από μας τους ίδιους, μόνο και μόνο επειδή ήταν λατρευτικός χώρος του Ισλάμ (;).


Το Αχμέτ πασά τζαμί ή Αγιά Σοφιά των Σερρών. (φωτό: www.airphotos.gr )


Και να σκεφτεί κανείς πως τα ομορφότερα Τζαμιά, τα έκανε ένας …Ρωμιός! Ο Μιμάρ Σινάν!
Σημειώνω ότι σύμφωνα με τις πηγές, ο Μιμάρ Σινάν ήταν Χριστιανός που εκπαιδεύτηκε ως Γενίτσαρος. (Εξάλλου δεν είχε και άλλη επιλογή)!
Έγινε ο αρχιτέκτονας της Πύλης και σχεδίασε τα ομορφότερα τζαμιά της οθωμανικής αυτοκρατορίας.
Επισκέφθηκα το σπίτι του στο χωριό Αγιρνάς (Άγιοι Ανάργυροι) της Καππαδοκίας (επαρχία Καισάρειας), το οποίο κατοικούνταν από Ρωμιούς (Ουρούμ τους έλεγαν οι Τούρκοι) πριν την ανταλλαγή των πληθυσμών το 1924.


Ο Βασίλης Φαρασόπουλος, δάσκαλος και ερευνητής των καππαδοκικών, είναι μία από τις πηγές τεκμηρίωσης της ελληνικής καταγωγής του Σινάν.
Δες τι περιπέτειες έχει ο ελληνισμός που καθρεφτίζονται σε ένα ερειπωμένο μνημείο, κι ας είναι και τζαμί.


Ας γίνει λοιπόν επισκέψιμο κι ας θυμίζει την τραγική ειρωνεία: Ότι υπήρξε κάποτε ένας Σινάν,( ο χριστιανός του Αγιρνάς), ο μεγαλύτερος εκφραστής της Οθωμανικής τέχνης!
Αν το θέμα έχει και δημοσιογραφικό ενδιαφέρον, τότε είμαι έτοιμη να σου δώσω όσα στοιχεία μπορώ ή να σε φέρω σε επαφή με τους ανθρώπους που ασχολήθηκαν περισσότερο.


Προσωπικά, όταν επισκέφτηκα το σπίτι του στην Καππαδοκία ένιωσα ότι η Ιστορία δεν είναι τίποτα άλλο παρά η μεγάλη περιπέτεια των λαών, οι κλωστές που ενώνουν πράγματα, καταστάσεις και πρόσωπα, για να δημιουργήσουν ένα δίκτυο μέσα στο οποίο περιπλανιόμαστε εμείς οι pastdreamers, επί το ελληνικόν «ονειρευτές του παρελθόντος».
Δεν έχει μείνει λοιπόν, καθόλου χώρος και για μας;
Βασιλική Παπαθανασίου. Εκπαιδευτικός – Σέρρες».

Δεν υπάρχουν σχόλια: