Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου 2008

ΑΔΕΙΑΖΕΙ ΤΕΛΙΚΑ (και δυστυχώς) ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ.

Δυστυχώς επαληθεύτηκαν οι πληροφορίες της στήλης, σχετικά με τη Λαογραφική "Συλλογή Αλ. Χατζηλία", η οποία βεβαιωμένα κατάσχεται και μεταφέρεται εκτός Σερρών.
• Το Δημοτικό «Μουσείο Μελετών Χερσονήσου Αίμου» αδειάζει, με το μεγαλύτερο μέρος των εκθεμάτων να μεταφέρεται πακεταρισμένο στο Λαογραφικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, μια και με εντολή του εκεί αρμόδιου Εισαγγελέα, κατάσχεται.
Ολόκληρη σχεδόν η Συλλογή των παραδοσιακών στολών, των κοσμημάτων, των εργαλείων και λοιπών αντικειμένων λαογραφικής αξίας (τα αρχαία, τα βυζαντινά και τα εκκλησιαστικά κομμάτια της ως εμπίπτοντα στο νόμο περί αρχαίων είχαν εξαρχής μεταφερθεί σε χώρους της Αρχαιολογικής υπηρεσίας),
• αφού καταγράφηκε από κλιμάκιο επιστημονικών συνεργατών του Λαογραφικού Μουσείου Θεσσαλονίκης, φορτώθηκε σε φορτηγάκι και συνοδεία Αστυνομικών της Διεύθυνσης δίωξης Αρχαιοκαπηλίας της συμπρωτεύουσας, μεταφέρθηκε.
• Από προχθές δόθηκε η παραγγελία της καταγραφής και κατάσχεσης και αυτού του τμήματος της Συλλογής (με τα παραδοσιακά).


• Απορία επιμένουσα: Το Λαογραφικό υλικό (π.χ. η αυθεντική στολή της Γερακίνας από τη Νιγρίτα) εμπίπτει στο νόμο περί αρχαιοτήτων και κατασχέθηκε;
• Κι αν εμπίπτει, τα τόσα χρόνια που όλα αυτά τα κομμάτια εκτίθενται δημόσια, γιατί καμία Αρχή δεν επενέβη;


• Παρουσία λοιπόν Δικαστικού, και Αστυνομικής δύναμης από τη Θεσσαλονίκη, οι πέντε αρχαιολόγοι του Μουσείου, με επικεφαλής την κ. Οικονομίδου, ξεκίνησαν την καταγραφή της πλούσιας συλλογής.
• Εντυπωσιάστηκαν πληροφορήθηκα, τόσο από τον αριθμό των εκθεμάτων (εκατοντάδες αν όχι χιλιάδες), αλλά και τη σπανιότητά τους. Μάλιστα έμαθα πως συζητούσαν, για το γεγονός πως δεν γνώριζαν για τη συγκεκριμένη συλλογή, το μέγεθος και την ιστορική της αξία! Και φυσικά θα την ήθελαν για το Μουσείο τους!



• Με δεδομένο λοιπόν πως μετά τις δυσάρεστες εξελίξεις το Δημοτικό Μουσείο Σερρών ουσιαστικά κλείνει, προκύπτουν ερωτήματα που διατυπώθηκαν και χθες από τη στήλη.
• Απευθύνονται κυρίως προς τον Δήμαρχο Γιάννη Βλάχο και το Δημοτικό μας Συμβούλιο, που λειτουργούσαν το Μουσείο, φιλοξενώντας σε δημοτικό διατηρητέο τη "Συλλογή Αλ. Χατζηλία", ο ιδιοκτήτης της οποίας ελάμβανε μάλιστα και μηνιαία αποζημίωση 900€, «για την εκμίσθωση της συλλογής του στη ΔΕΠΚΑ».


• Εφόσον λοιπόν ο Δήμος Σερρών (η ενοικίαση της Συλλογής έγινε επί Δημαρχίας Ι. Μωυσιάδη, τον Μάρτιο του 2006) αξιολόγησε (και σωστά) τη συλλογή ως πλούσια και σπάνια, παραχωρώντας για τη φιλοξενία της το δημοτικής ιδιοκτησίας αρχοντικό Μάλλιου, αλλά και υπάλληλο για τη λειτουργία και φύλαξη του Μουσείου,

• τι θα πράξει τώρα που αυτό πρακτικά κλείνει, λόγω κατάσχεσης του περιεχομένου του;
• Τίθεται θέμα νομικής εμπλοκής του Δήμου, εξαιτίας της υπόθεσης αρχαιοκαπηλίας;
• Θα υπάρξει πρόβλημα με την Ε.Ε. που χρηματοδότησε την ίδρυση του Μουσείου, με την προϋπόθεση ύπαρξης εκθεμάτων;
• Και τέλος: Προτίθεται ο Δήμος Σερρών να διεκδικήσει την παραμονή της "Συλλογής Αλ. Χατζηλία" στις Σέρρες;

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Επειδη εκεινο που μετρά...είναι το χειροκρότημα...
Αριάδνη ή όποιος άλλος: Μήπως ξέρετε ποσοι επισκέπτες (δηλαδή πόσα εισητήρια κόπηκαν) μέσα στο 2007 από τους επισκέπτες σε αυτό το μουσείο;

ΠΟΣΟΙ ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ ΕΠΙΣΚΕΦΤΗΚΑΝ ΑΥΤΟ ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΕΣΑ ΣΤΟ 2007???

ΑΡΙΑΔΝΗ Παπαφωτίου είπε...

Αγαπητέ "ανώνυμε" (;)
το θέμα δεν είναι "ο αριθμός των εισητηρίων", αλλά η ιστορική, αρχαιολογική, λαογραφική κλπ αξία της ίδιας της Συλλογής.
Το αν ο συλλέκτης ή Δήμος μας δεν ήταν καλοί "μάνατζερ" γιά να προωθήσουν το ...προιόν τους, δεν έχει καμία σχέση με τον αν το ίδιο είναι ή όχι σημαντικό.
Και γιά το δεύτερο, έχουν ήδη αποφανθεί οι ειδικοί.
Επομένως η πόλη μας πρέπει να απαντήσει στο ερώτημα αν πρέπει αυτό το "προιόν" να παραμείνει εδώ ή όχι.
Και αυτό δεν θα το υπαγορεύσει ο "αριθμός των εισητηρίων"!