Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου 2008

ΝΑ ΜΗΝ ΧΑΘΕΙ Η ΣΥΛΛΟΓΗ ΧΑΤΖΗΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΗ

Με αφορμή τα δημοσιεύματα τα στήλης για το μέλλον της «Συλλογής Χατζηλία», πολλοί ήταν οι αναγνώστες που μου ζήτησαν περισσότερες πληροφορίες και λεπτομέρειες, κυρίως για το είδος της συνεργασίας του Δήμου με τον συλλέκτη.

Σας δίνω λοιπόν ό,τι προκύπτει από επίσημα έγγραφα.
Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΠΚΑ στις 29/3/2006, είχε πάρει κατά πλειοψηφία απόφαση να νοικιάσει τμήμα της Συλλογής, με σκοπό να την εκθέσει στο δημοτικό αρχοντικό Μάλλιου, το οποίο έγινε έτσι με χρήματα του Κοινοτικού Leader, «Μουσείο Χερσονήσου Αίμου».






















Υπεγράφη τότε και ιδιωτικό συμφωνητικό (που λήγει το 2010) με τον συλλέκτη, ο οποίος ήταν ταυτόχρονα και μέλος του Δ.Σ. της ΔΕΠΚΑ και ανάμεσα σε αυτούς που ψήφισαν υπέρ της μίσθωσης.

Βέβαια, εάν ο οποιοσδήποτε επισκέπτης του Μουσείου είχε μπροστά του το συμφωνητικό αλλά και την απόφαση της ΔΕΠΚΑ όπου περιγράφονται επιγραμματικά τα ενοικιαζόμενα εκθέματα, θα παρατηρούσε πανεύκολα πως αυτά που έβλεπε στο Μουσείο, ήταν τουλάχιστον τετραπλάσια.

Υπήρχε για παράδειγμα η συλλογή αρχαίων αντικειμένων στον κάτω όροφο, η οποία ΔΕΝ αναφέρεται στα προαναφερθέντα επίσημα έγγραφα. Το αυτό ισχύει και για αντικείμενα των τμημάτων με τα εκκλησιαστικά, τις στολές, τα παραδοσιακά κοσμήματα ή τα μουσικά όργανα.
Δεν γνωρίζω πως και γιατί έγινε αυτό, αλλά προφανώς δεν έγινε για να μείνει κρυφό, εφόσον όλα ήταν σε προθήκες, για να τα βλέπουν οι επισκέπτες, πολλοί εκ των οποίων εκπρόσωποι της πολιτικής, της εκκλησίας και της επιστήμης.


Όπως όμως και νάχει το πράγμα, τα ερωτήματα τέθηκαν από τη στήλη στα δύο προηγούμενα δημοσιεύματα.
Είναι ερωτήματα πιστεύω σοβαρά, που προέρχονται κυρίως από την αγωνία για το μέλλον της πλούσιας και μοναδικής συλλογής που κατασχέθηκε και μεταφέρθηκε ήδη εξολοκλήρου, στο Λαογραφικό Μουσείο της Θεσσαλονίκης και στην αρχαιολογική υπηρεσία Καβάλας.
Το Δημοτικό Μουσείο άδειασε και η πόλη χάνει μία σπάνια συλλογή, από τις ελάχιστες αυτού του μεγέθους και ποικιλίας, σε όλα τα Βαλκάνια.

Και το ερώτημα είναι, τί θα μπορέσουμε να κάνουμε, για μην χάσει η πόλη και τη Συλλογή και το Μουσείο;

Νομίζω πως γι` αυτά, θα πρέπει να τοποθετηθεί ο Δήμαρχος Σερρών Γιάννης Βλάχος επίσημα και ανοιχτά, συμβουλευόμενος νωρίτερα και τη νομική υπηρεσία του Δήμου.
Το ίδιο πρέπει να κάνουν και οι όλοι οι συνδυασμοί του Δημοτικού μας Συμβουλίου, αλλά και η Διεύθυνση Πολιτισμού της Νομαρχίας Σερρών
.


Το κτίριο της Δημοτικής Επιχείρισης Πολιτισμού και Κοινωνικής Ανάπτυξης των Σερρών.



Μετά το αρχικό σάστισμα όλων μας από τη δυσάρεστη υπόθεση με την οποία ασχολείται πλέον η Δικαιοσύνη, την κατάσχεση, θα πρέπει να συνοδέψει κατάθεση.
Κατάθεση πρότασης από την πλευρά της πόλης, για να μην «μοιραστούν» άλλοι, «δική της» περιουσία!

Δεν υπάρχουν σχόλια: