Δευτέρα 7 Απριλίου 2008

ΔΥΟ ΣΕΡΡΑΙΚΟΙ ΔΗΜΟΙ ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΤΗΝ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ

• Το πρώτο Δημοτικό πρόγραμμα ανακύκλωσης υλικών, με διαλογή από το σπίτι ακόμη του καταναλωτή, ξεκινάει στο νομό μας.
Πρωτοπόροι, οι Δήμοι Εμμ. Παπά και Στρυμόνα, που ήδη προμηθεύτηκαν το κατάλληλο απορριμματοφόρο και θα προχωρήσουν στην πρώτη αποκομιδή ανακυκλώσιμων υλικών στις 15 Απριλίου.
• Η συνεργασία τους με Ελληνική Εταιρία Αξιοποίησης –Ανακύκλωσης, είχε ως αποτέλεσμα να τους δωρηθεί το ολοκαίνουριο όχημα, 150 κάδοι συγκέντρωσης ανακυκλώσιμων υλικών και φυσικά οι ανάλογες ειδικές σακούλες οικιακής χρήσης, που θα διανεμηθούν στα σπίτια 8 χωριών των δύο Δήμων, που πρώτα, θα εφαρμόσουν το πρόγραμμα.
• Η ενημέρωση, με έξοδα της Εταιρίας, έχει ήδη ξεκινήσει και με πρωτοβουλία των Δημάρχων Βασίλη Τσικέ και Βασίλη Κετσετζή, θα «απλωθεί» πέρα από τα σπίτια των χωριών και στα Σχολεία, τους Συλλόγους και τα ΚΑΠΗ, ώστε η προσπάθεια να γίνει συνήθεια και τελικά τρόπος ζωής για όλους.

  Ο Β. Τσικές μπροστά στο ολοκαίνουριο απορριμματοφόρο
ανακυκλώσιμων υλικών



• Ο Δήμαρχος Εμμ. Παπά Βασίλης Τσικές, υπολογίζει πως η μείωση των σκουπιδιών που καταλήγει στις χωματερές, θα φτάσει έως και το 40%, εάν οι κάτοικοι υιοθετήσουν και εφαρμόσουν σωστά το σύστημα.
• Οι δύο Δήμοι, υποχρεούνται μόνο να μεταφέρουν τα συγκεντρωμένα υλικά με δικά τους έξοδα, στη Νεοχωρούδα Θεσσαλονίκης, όπου και το Κέντρο ανακύκλωσης της Εταιρίας.
• Ο κ. Τσικές σωστά επισημαίνει πως δεν θα ήταν άσχημο, να επιδιωχθεί είτε οι Δήμοι είτε η Νομαρχία, να δημιουργήσουν ένα ΚΔΑΥ (Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών) εντός νομού Σερρών, ώστε να μειωθούν τα έξοδα μεταφοράς και να περιοριστεί το κόστος για τους Δήμους.
• Όπως και νάχει, η πρωτοβουλία Τσικέ – Κετσετζή είναι άριστη και επαινετή. Ανοίγουν ένα δρόμο που οδηγεί στη σωστή κατεύθυνση, αναφορικά με την καθημερινή μας στάση απέναντι σε θέματα διαχείρισης απορριμμάτων, προστασίας περιβάλλοντος και φυσικών πόρων.
• Τα υλικά που θα συγκεντρώνονται σε χωριστές σακούλες από τους κατοίκους πριν παραληφθούν από το ειδικό απορριμματοφόρο, είναι το αλουμίνιο, ο λευκοσίδηρος, το χαρτί, το γυαλί και το πλαστικό.
Κάλλιο αργά παρά ποτέ! λέμε για την περίπτωση, και θα περιμένουμε ενημέρωση επί των αποτελεσμάτων.
• Σημειώνω μόνο, πως αυτό που πανηγυρίζουμε εδώ στις Σέρρες ως πρωτοπορία το 2008, είναι ήδη τρόπος καθημερινής πρακτικής, για κατοίκους άλλων Ευρωπαϊκών πόλεων (μικρών και μεγάλων), εδώ και δεκαετίες.
• Η στήλη εύχεται καλή επιτυχία και γρήγορη διεύρυνση του προγράμματος, σε όλους τουw Δήμους του νομού Σερρών.

4 σχόλια:

Sirraeus είπε...

Καλησπέρα Αριάδνη!
Σ'ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια και είδα αμέσως το δικό σου μπλογκ. Φυσικά έβαλα ένα σύνδεσμο προς αυτό. Εκτιμώ ιδιαίτερα τη δουλειά που κάνεις στην τηλεόραση και στην εφημερίδα. Να είσαι σίγουρη πως θα σε διαβάζω και θα αντλώ στο μέλλον θεματολογία για σχόλια!

Καλή συνέχεια!!
Β.Ζ.

Ανώνυμος είπε...

Ας ελπίσουμε να εξαπλωθεί και στον Δήμο Σερρών η ανακύκλωση (μιας και παράγει τον μεγαλύτερο όγκο σκουπιδιών του νομου).

ΑΡΙΑΔΝΗ Παπαφωτίου είπε...

Καλημέρα Αριάδνη μου,

ελπίζω να είσαι καλά! Διάβαζα σήμερα καθώς ερχόμουν στη δουλειά τη στήλη σου και είδα που έγραφες για την ανακύκλωση, οπότε είπα να σου στείλω ένα μικρό διευκρινιστικό σχόλιο μια που ασχολούμαστε με το θέμα αυτό σχεδόν καθημερινά:
βασικά τα νέα είναι ευχάριστα, είναι αρκετοί οι δήμοι των Σερρών που υπέγραψαν είτε πρόκειται να υπογράψουν σύμβαση με την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης. Το όλο project ξεκίνησε εδώ και ένα περίπου χρόνο από το Δήμο Νιγρίτας και χαρήκαμε πάρα πολύ που και άλλοι Δήμοι το αγκάλιασαν ως ιδέα αμέσως. Το μόνο αρνητικό είναι ότι, αν και ήμασταν οι πρώτοι που το ανακινήσαμε και οι πρώτοι που υπογράψαμε σύμβαση με την ΕΕΑΑ, καθυστερεί η πραγματοποίηση για το δικό μας δήμο γιατί δεν συγκεντρώνει τον απαιτούμενο πληθυσμό (20.000) και πρέπει να "συνεταιριστεί" με άλλους 2 Δήμους. Μετά από κάποιες αλλαγές σεναρίων από την ΕΕΑΑ που δυστυχώς μας άφησαν αρκετά πίσω, ξεκινάμε άμεσα με τους Δήμους Αχινού και Βισαλτίας.

Τα παραπάνω στα στέλνω ενημερωτικά γιατί είδα ότι σε ενδιαφέρει το θέμα! Αν θέλεις οποιαδήποτε περαιτέρω πληροφορία πες μου!

Άντα
anta.tsaira@gmail.com

Unknown είπε...

Πρέπει να σας αναφέρω ότι πρωτοπόροι στην ανακύκλωση ήταν ο Πολιτιστικός Λαογραφικός Σύλλογος Ηράκλειας οι "Μακεδόνες" που τον Οκτώβριο του 2005 ήταν ο πρώτος Σύλλογος που συνεργάστηκε με τον Α.Φ.Η.Σ. κι έφερε στην περιοχή της Ηράκλειας αρχικά και από τον Απρίλιο του 2006 σε συνεργασία με τον Κυνηγετικό Σύλλογο Σιδηροκάστρου και περιφέρειας η "Θεά Άρτεμις" και στο Σιδηρόκαστρο, μοιράζοντας κάδους συλλογής φορητών ηλεκτρικών στοιχείων, κοινά μπαταριών. Ταυτόχρονα κατασκεύασαν και "κομποστοποιητές" στους οποίους τα οργανικά απορρήματα μετατρέπονται σε λίπασμα για τα λουλούδια.
www.irakleia.com