Παρασκευή 6 Ιουνίου 2008

Η ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ ΤΗΣ ΣΟΥΗΔΙΑΣ

 
• Δεν με ξεχνούν οι φίλοι της ομογένειας από τη Σουηδία και πυκνά έχω νέα τους.
• Ο Πρόεδρος της εκεί Ομοσπονδίας των Ελληνικών Σωματείων, ο Κομνηνός Χαιδευτός εκ Θάσου, μου έστειλε πληροφορίες από την πρόσφατη επίσκεψη του Κάρολου Παπούλια στη Στοκχόλμη και φωτογραφία του με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας.
• Η Ελληνική ομογένεια, είναι η πρέσβειρα της χώρας μας, στους τόπους όπου ζει. Έχουν ανεπτυγμένη την φιλοπατρία και εξιδανικευμένη θα έλεγα την Ελλάδα στις καρδιές τους. «Δυό φορές Έλληνες» δηλώνουν οι ίδιοι και περιμένουν με λαχτάρα την παρουσία των εκπροσώπων της χώρας μας, στα μέρη τους.
Όποτε αυτό γίνεται, νιώθουν περήφανοι και ικανοποιημένοι. Κι έτσι πρέπει. Δημοσιεύω λοιπόν το μικρό σημείωμα-ρεπορτάζ που έλαβα (και φωτογραφίες που τράβηξα από την τελευταία μου επίσκεψη στην Στοκχόλμη), και τους στέλνω τους χαιρετισμούς μου από τις Σέρρες.


«Επίσημη επίσκεψη στη Σουηδία πραγματοποίησε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας στις 20-22 Μαΐου, ύστερα από πρόσκληση του Σουηδού βασιλιά Καρλ Γούσταφ. Εκτός από τη σουηδική πρωτεύουσα Στοκχόλμη ο κ. Παπούλιας επισκέφτηκε και την πόλη Γκέτεμποργκ.
• Στη Στοκχόλμη συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό της Σουηδίας Φρέντρικ Ράινφελντ.
• Κατά τη διάρκεια του επίσημου δείπνου που παρέθεσε στον Έλληνα Πρόεδρο ο Σουηδός μονάρχης, ο κ. Παπούλιας στην αντιφώνησή του έθιξε σημαντικά θέματα, όπως το Κυπριακό και το πρόβλημα της μόλυνσης του περιβάλλοντος.
• Επίσης ο κ. Παπούλιας αναφέρθηκε στην ελληνική ομογένεια της Σουηδίας και την επαίνεσε για το θετικό ρόλο που παίζει στην ανάπτυξη των ελληνοσουηδικών σχέσεων.
• Ακόμη τόνισε τον πολύ θετικό ρόλο που έπαιξε η Σουηδία στον αγώνα για τη Δημοκρατία στην Ελλάδα, όταν στη χώρα μας την κυβερνητική εξουσία είχε η στρατιωτική χούντα.


O K. Xαιδευτός με τον Κ. Παπούλια (αριστερά) και η βασιλική οικογένεια της Σουηδίας.

• Στα πλαίσια της επίσκεψης στη Στοκχόλμη, δόθηκε δεξίωση στο Μεσογειακό Μουσείο της πόλης, όπου ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας δέχτηκε αντιπροσωπεία του ΔΣ της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συλλόγων και Κοινοτήτων Σουηδίας με επικεφαλής τον πρόεδρο Κομνηνό Χαϊδευτό. Στη δεξίωση παρευρέθηκαν επίσης πολλοί Έλληνες από την παροικία της Στοκχόλμης.
• Η αντιπροσωπεία της ΟΕΣΚΣ επέδωσε στον κ. Παπούλια ως αναμνηστικό δώρο βιβλία και άλλα έντυπα που έχει κατά καιρούς εκδώσει η Ομοσπονδία, ενώ ο κ. Παπούλιας πρόσφερε στην Ομοσπονδία για ενθύμιο μια ασημένια κούπα.



Επίσημο γεύμα δόθηκε προς τιμήν του Έλληνα Προέδρου στο Δημαρχείο της Στοκχόλμης, ενώ λίγο αργότερα ο κ. Παπούλιας εγκαινίασε την έκθεση ελληνικών παραδοσιακών κοσμημάτων στους εκθεσιακούς χώρους Waldemarsudden στο Djurgården της Στοκχόλμης.
• Την Πέμπτη, 22 Μαΐου, ο κ. Παπούλιας, συνοδευόμενος από το Σουηδό βασιλέα, μετέβη στην πόλη Γκέτεμποργκ. Εκεί επισκέφτηκε την εταιρεία VOLVO και παρακάθησε σε γεύμα που παρέθεσε ο νομάρχης της περιοχής Lars Bäckström. Στο Γκέτεμποργκ δόθηκε επίσης δεξίωση στην Όπερα της πόλης για την
ελληνική ομογένεια».


Δεν υπάρχουν σχόλια: