Τρίτη 24 Ιουνίου 2008

ΑΚΡΙΒΗ ΜΟΥ ΠΟΛΗ, ... ΜΕ ΜΠΕΡΔΕΨΕΣ!



Αποκαλυπτικές ήταν κάποιες από τις απαντήσεις των 401 Σερραίων που ρωτήθηκαν τηλεφωνικά από την Public Issue, για λογαριασμό της εφημερίδας «Καθημερινή».
• Η εφημερίδα, που δημοσίευσε την έρευνά της για τις Σέρρες στο φύλλο του περασμένου Σαββάτου (φιλοξενήθηκε στην ίδια σελίδα και ένα δικό μου κείμενο, όπως και ένα του συγγραφέα Θεόδωρου Γρηγοριάδη), χαρακτηρίζει την πόλη μας «ασφαλή αλλά ακριβή, με ποικιλία στη διασκέδαση και ευκαιρίες για μόρφωση».
Ενδιαφέροντα και σε ένα βαθμό αναμενόμενα τα περισσότερα αποτελέσματα της έρευνας, που ανέδειξε το κυκλοφοριακό (34%) ως το κυρίαρχο πρόβλημα της πόλης, με την ανεργία ως δεύτερο (27%),
• καθώς και τις ισχυρές σε ποσοστά απόψεις, πως εδώ οι μετανάστες έχουν ενσωματωθεί, πως αγοράζει κανείς σπίτι σε λογική τιμή στην πόλη μας, που όμως δεν έχει αρκετούς ελεύθερους χώρους.


Απάντησαν με ειλικρίνεια οι συμπολίτες στις ερωτήσεις;
• Ρωτώ, γιατί κλονίστηκα όταν διάβασα για παράδειγμα, πως το 43% των κατοίκων της πόλης, δηλώνουν πως χρησιμοποιούν …τα πόδια τους στις καθημερινές τους μετακινήσεις!!

• Με αυτοκίνητο λέει κινείται απλώς το 36%, ενώ με λεωφορείο, μηχανάκι, ποδήλατο και ταξί, ελάχιστοι!
Συμπέρασμα;
• Ε! ναι. Το κυκλοφοριακό που κατά τους ερωτηθέντες είναι το μείζον πρόβλημα της πόλης, το δημιουργούν οι … ογκώδεις, βιαστικοί και απαρκάριστοι …πεζοί των Σερρών! Παράλογο;
• Αμ το άλλο; Δηλώνει ικανοποιημένο από τη ζωή στην πόλη μας (πολύ και αρκετά), το 70% των κατοίκων της!
• Όταν δε, τους ζητείται να εκτιμήσουν τις εισοδηματικές τους δυνατότητες, το 60%, δηλώνει πως είτε «τα καταφέρνει» (40%) ή ζει άνετα (20%)!
Ατιμούληδες! Ψεματάκια μας λέτε όταν σας ρωτούν τα τοπικά κανάλια, (καταλαβαίνω, είναι και το κακό το μάτι) ή μήπως εκείνα βγάζουν μόνο τους γκρινιάρηδες;
• Στα λοιπά δεν θα σταθώ, όπως στο ότι καταγράφεται δυσαρέσκεια της τάξης του 72% από το έργο του νυν Δημάρχου Γιάννη Βλάχου, ή το ότι καλύτερος ιστορικά Δήμαρχος της πόλης προκρίνεται (εκ των υστέρων) με 29%, ο Ζήσης Μητλιάγκας.

Ούτε καν σε κείνο το «προκλητικό» 33% που βγαίνει πρώτη δύναμη, όταν οι ερωτηθέντες ψηφίζουν τον «κανένα», απαντώντας στο «ποιός είναι ο πολιτικός με τη μεγαλύτερη προσφορά στην πόλη».


• Θα κλείσω όμως με τον έπαινο που δίνουν οι Σερραίοι στους γιατρούς και το νοσοκομείο των Σερρών, με το 54% εξ αυτών, να δηλώνουν ικανοποιημένοι από τις υπηρεσίες τους.
Αυτό όντως κάτι λέει (;!).

Ακριβή μου πόλη, που με μπερδεύεις!

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΛΥΠΑΜΑΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ 54%!ΑΝ ΟΝΤΩΣ ΑΛΗΘΕΥΕΙ ΤΟΤΕ ΘΑ ΠΕΡΙΕΓΡΑΦΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΩΣ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΤΡΑΓΙΚΗ!ΓΙΑΤΙ ΠΩΣ ΑΛΛΙΩΣ ΝΑ ΟΝΟΜΑΤΙΣΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΟΤΑΝ ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΙΑΤΡΟΙ ΣΤΗΝ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΤΟΥΣ ΑΠΟΥΣΙΑΖΟΥΝ ΣΤΙΣ ΕΦΗΜΕΡΙΕΣ ΑΦΗΝΩΝΤΑΣ ΟΛΟ ΤΟ ΒΑΡΟΣ ΣΤΙΣ ΠΛΑΤΕΣ ΑΠΕΙΡΩΝ ΚΑΙ ΑΝΕΙΔΙΚΕΥΤΩΝ ΙΑΤΡΩΝ???ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΘΑ ΚΑΤΑΒΑΛΟΥΝ ΣΕ ΚΑΘΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΟ ΜΕΓΙΣΤΟ ΤΩΝ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΩΝ ΤΟΥΣ ΑΛΛΑ ΟΤΑΝ ΒΑΣΙΚΕΣ ΚΑΙ ΠΡΩΤΗΣ ΓΡΑΜΜΗΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ ΚΑΛΥΠΤΩΝΤΑΙ ΑΠΟ ΕΙΔΙΚΕΥΟΜΕΝΟΥΣ ΚΑΙ Ο ΕΦΗΜΕΡΕΥΩΝ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΣ ΑΠΟΥΣΙΑΖΕΙ...ΣΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ΚΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΤΗ ΝΥΧΤΑ ΑΝΤΙΛΑΜΒΑΝΕΣΤΕ ΟΤΙ ΜΑΛΛΟΝ ΤΟ 54%ΠΛΑΝΑΤΑΙ ΟΙΚΤΡΑ ΑΝ ΔΗΛΩΝΕΙ ΙΚΑΝΟΠΟΙΟΙΜΕΝΟ.ΑΥΤΑ ΒΕΒΑΙΑ ΣΕ ΣΠΟΛΥΤΗ ΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΗ ΚΑΙ ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ... ΑΛΛΑ ΑΝΤΙ ΝΑ ΑΣΧΟΛΕΙΣΘΕ ΜΕ ΤΑ ΣΟΒΑΡΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΣΧΟΛΕΙΣΘΕ ΜΕ ΤΑ ΓΚΑΛΟΠ ΤΩΝ ΑΡΓΟΣΧΟΛΩΝ. ΚΑΠΟΙΟΣ ΜΟΥ ΕΙΠΕ"ΟΙ ΣΕΡΡΑΙΟΙ ΕΧΟΥΝ ΤΟΥΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΑΞΙΖΟΥΝ..." ΚΑΙ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΔΕΝ ΔΙΑΨΕΥΣΤΗΚΕ ΑΚΟΜΑ.ΛΟΓΟΚΡΙΝΕΤΕ ΜΕ.ΕΣΕΙΣ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΟΜΩΣ ΘΑ ΜΕ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ.ΕΣΕΙΣ ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ ΤΗΣ ΚΟΥΛΤΟΥΡΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ.ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΓΝΟΙΑΣ.ΣΑΣ ΑΞΙΖΟΥΜΕ!

ΑΡΙΑΔΝΗ Παπαφωτίου είπε...

Λυπάμαι φίλε "ανώνυμε" που δεν κατανόησες το πνεύμα του κειμένου μου, αλλά και των στοιχείων της έρευνας που (κριτικά κι εγώ) σχολιάζω!
Με αφορμή δε, τους τελευταίους χαρακτηρισμούς και ...τις βεβαιότητές σου για "λογοκρισία",
ειλικρινά, δεν κατάλαβα τον λόγο που έφτασες σε υστερία!!
Τις απαντήσεις αυτές, τις έδωσαν οι Σερραίοι, όχι ο δημοσιογράφος!!
Αυτός, τις κριτικάρει. Τουλάχιστον εδώ, στον "Καθρέφτη"!

Ανώνυμος είπε...

Ενσωματώσαμε λέει τους μετανάστες , μα ποιούς μετανάστες; Είναι τόσοι λίγοι που πραγματικά μπορούν να ενσωματωθούν . Συμβαίνει και στην Αθήνα μήπως το ίδιο; Εκεί πλέον δεν αισθάνεσαι οτι είσαι στην Ελλάδα. Μήπως το υψηλότατο αίσθημα ασφάλειας των Σερραίων οφείλεται ακριβώς σε αυτό; Λέω μήπως; Στην Αθήνα εχουν το ίδιο αίσθημα ασφάλειας, με αυτό που είχαν πρίν αλλοιωθεί τόσο πολύ ο πληθυσμός της, από εθνολογικής πλευράς;