Τρίτη 17 Ιουνίου 2008

Η (άλλη μας) ΛΙΜΝΗ ΠΟΥ ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΜΕ!

• Η Λίμνη του Αχινού ή Κερκινίτις, ήταν παλιά ένα μεγάλο βάσανο για το νομό Σερρών. Οι βάλτοι της, ήταν η πληγή του νομού και ο Στρυμόνας όποτε «θύμωνε», καταργούσε εκεί όρια και φραγμούς και έσπερνε τον τρόμο, την απελπισία και την αρρώστια στους κατοίκους.
• Τα αποστραγγιστικά έργα, η διευθέτηση της κοίτης του ποταμού, αλλά και η δημιουργία της Λίμνης Κερκίνης, άλλαξαν εντελώς το τοπίο του κάμπου των Σερρών από τη δεκαετία του `30 και μετά, και τον έκαναν πηγή πλούτου και γόνιμη γη.
• Από την παλιά λίμνη του Αχινού, έμεινε μια υδάτινη λωρίδα μήκους 2,5 χιλιομέτρων και πλάτους 100 μέτρων, δίπλα στο χωριό Πεθελινός, 22 χιλιόμετρα από την πόλη των Σερρών.


• Ένας πολύτιμος υδατοταμιευτήρας και ένας μικρός υδροβιότοπος είναι σήμερα.
• Με τους κύκνους και τις βίδρες μόνιμους κατοίκους του, με πλήθος αποδημητικών πουλιών να την προτιμούν για την μικρή τους στάση στο μακρύ ταξίδι προς την Αφρική, είναι ένα από τα όμορφα όσο και άγνωστα σημεία των Σερρών.
Πιθανόν αυτό το τελευταίο, να κάνει ανεξέλεγκτα τα πράγματα και να ευθύνεται για την απειλή που αντιμετωπίζει η λίμνη.
Παράνομη και εντατική αλίευση και υλοτομήσεις, ρύπανση, εκχερσώσεις και καταπατήσεις, θέτουν σε κίνδυνο -λέει ο νεοσύστατος Περιβαλλοντικός Σύλλογος Πεθελινού «Κερκινίτις»-, ένα οικοσύστημα πολύτιμο για την περιβαλλοντική ισορροπία της περιοχής, την ώρα που ο πλανήτης αντιμετωπίζει προβλήματα ερημοποίησης.
Σωστά, λέει και η στήλη, που υποστηρίζει ανεπιφύλακτα τις προσπάθειες του Συλλόγου να ξαναζωντανέψει με αγάπη και σεβασμό το χώρο, και δημοσιοποιώντας τα προβλήματά του, να αποκτήσει «συμμάχους στο όνειρο».

• Η συναυλία με τον εξαιρετικό Δημήτρη Ψαρά και το αφιέρωμα στον Στ. Ξαρχάκο δίπλα στη Λίμνη, το βράδυ της 27ης  Ιουνίου, είναι η πρώτη εκδήλωση που θα μας φέρει στο Πεθελινό.
• Και ίσως η αφορμή, για να στηρίξουμε το Σύλλογο, τη Νομαρχία Σερρών αλλά και τον Δήμο Στρυμόνα, στην προσπάθειά τους να γίνει η λίμνη ένα ακόμη σημείο αναφοράς του νομού μας με αναπτυξιακή, τουριστική και πιθανόν αθλητική διάσταση, μια και…
• χαρακτηρίστηκε από ειδικούς, ως «ο καλύτερος φυσικός στίβος της Ελλάδας για κωπηλασία».