Πέμπτη 12 Ιουνίου 2008

ΠΑΛΙ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΧΥΤΑ.

Κλειστούς κρατούν οι κάτοικοι, τους δύο ΧΥΤΑ της Θεσσαλονίκης, φέρνοντας σε αδιέξοδο τη συμπρωτεύουσα, που βλέπει τους δρόμους της τίγκα στο αμάζευτο σκουπίδι!
• Οι δημότες Ασσήρου, Βερτίσκου και Λαγκαδά έχουν από το περασμένο Σάββατο μπλοκάρει την είσοδο του νέου ΧΥΤΑ Μαυρορράχης, λίγο έξω από την Άσσηρο, ενώ κλειστή κρατούν οι κάτοικοι των Δήμων Θέρμης, Βασιλικών και Μίκρας και την (κορεσμένη πλην λειτουργούσα) χωματερή των Ταγαράδων.

• Για κινδύνους που απειλούν τη δημόσια υγεία κάνουν λόγο οι ξεσηκωμένοι κάτοικοι, καταγγέλλουν ημιτελή και απειλητικά «έργα-βόμβες» για το περιβάλλον και τη ζωή τους, και παραμένουν ανυποχώρητοι στην απόφασή τους να βάλουν λουκέτο στις χωματερές.
Με μαύρες σημαίες, λένε όχι στη λειτουργία του ημιτελούς ΧΥΤΑ Μαυρορράχης.

• Η άλλη πλευρά, ο Σύνδεσμος ΟΤΑ Μείζονος Θεσσαλονίκης, κάνει λόγο για υπερσύγχρονα περιβαλλοντικά έργα πνοής που έγιναν «χωρίς ούτε ένα ευρώ επιβάρυνσης του πολίτη».
• Μιλάει υπαινικτικά για τα κίνητρα των διαμαρτυριών των πολιτών, δεν στέκεται στο γεγονός πως πραγματικά τα απαραίτητα υποστηρικτικά έργα του νέου ΧΥΤΑ, εδώ κι έναν χρόνο, ακόμη εκκρεμούν στην Ειδική Υπηρεσία Περιβάλλοντος του ΥΠΕΧΩΔΕ, και προβάλλει άλλα «έργα υψηλής ποιότητας» που αποδόθηκαν στους κατοίκους, όπως (αντιγράφω από σχετικό Δελτίο Τύπου):
• «-το πάρκο του Δερβενίου (ύστερα από την ανάπλαση της χωματερής) έκτασης 130 στρεμμάτων , με γήπεδα ποδοσφαίρου, μπάσκετ , τένις και 2.500 δένδρα.
• -το πάρκο της Θέρμης (ύστερα από την ανάπλαση της χωματερής) χώρος ξεκούρασης και περιβαλλοντικής εκπαίδευσης για μικρούς και μεγάλους
• -σε λίγο καιρό και το πάρκο των Ταγαράδων έκτασης 240 στρεμμάτων (έργο ανάπλασης που βρίσκεται σε εξέλιξη)
-εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος από το βιοαέριο των σκουπιδιών στους Ταγαράδες (παράγει ρεύμα 56 φορές περισσότερο από το πιο σύγχρονο εργοστάσιο της Ευρώπης)
• -μονάδα στραγγισμάτων η οποία καλύπτει τις ανάγκες άρδευσης όλης της περιοχής
• -και Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ)».
!!!!!!!..............

• Επειδή σε λίγο καιρό και στις Σέρρες, θα επανέλθει σε (θερμή) συζήτηση το θέμα του ΧΥΤΑ και των αντιδράσεων κατασκευής του στο Παλαιόκαστρο,
αναρωτιέμαι μαζί με πολλούς άλλους, αν αυτό «το ρημάδι το κράτος» μας,
θα είναι ποτέ σε θέση, να κατασκευάσει, να παραλάβει και να παραδώσει σε χρήση ΕΝΑ έργο, που να κάνει τους πολίτες να νιώσουν βέβαιοι, για την αρτιότητά του και την ασφάλειά τους!

1 σχόλιο:

Unknown είπε...

Γυναίκα..... τις μαύρες τις σημαίες που τις έβαλες;