Δευτέρα 27 Οκτωβρίου 2008

20ο ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ

Το 20ο Συνέδριό τους πραγματοποίησαν στις Σέρρες οι κινήσεις – μέλη του Πανελλήνιου Δικτύου Οικολογικών Οργανώσεων (ΠΑΝ.Δ.ΟΙΚ.Ο). Ο Δήμαρχος Σερρών Γιάννης Βλάχος στο βήμα. Στο Προεδρείο η Ευρωβουλευτής Ευάγγ. Τζαμπάζη, ο Νομ. Συμβ. Αν. Μπαλουκτσής, ο Δήμαρχος Λαμίας Γ. Κοτρωνιάς και ο Γ. Καλλιαμπέτσος.

Οι εργασίες ξεκίνησαν το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής στο μεγάλο αμφιθέατρο του ΤΕΙ κι αν και η Κυβέρνηση τελικά δεν εκπροσωπήθηκε από υφυπουργούς και λοιπούς που αναφερόταν στο πρόγραμμα, οι ομιλητές, οι 300 περίπου σύνεδροι (από πολλές ευρωπαϊκές χώρες) και οι παρατηρητές, ήταν στις θέσεις τους και απολύτως έτοιμοι να συζητήσουν πάνω στο θέμα του φετινού Συνεδρίου.

Η Ελληνίδα βουλευτής των Πρασίνων της Αυστρίας Μαρία Βασιλάκου (αριστερά), με τον Νομαρχ. Σύμβ. Θεσσαλονίκης Μιχάλη Τρεμόπουλο. Δίπλα, άποψη του κοινού.

«Ο διάλογος Διοίκησης και Οργανώσεων πολιτών, αποτελεί τη μόνη στρατηγική για την αποτελεσματική προστασία του περιβάλλοντος», τόνισαν οι διοργανωτές του 3ήμερου Συνεδρίου, του οποίου ο κύριος στόχος ήταν να επισημανθούν τα προβλήματα λειτουργίας των φορέων διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών.

Με οικοδέσποινα την Οικολογική Κίνηση Σερρών δια της Προέδρου της και δημοσιογράφου Άννας Αλευρά, και συμπαραστάτες στη διοργάνωση τους τοπικούς φορείς, αναπτύχθηκε διάλογος, έπεσαν ιδέες, καταγράφηκαν διαφωνίες, έγιναν διαπιστώσεις, αντιπαραθέσεις και κόντρες, και τελικά το Συνέδριο, έπαιξε τον ρόλο του:

Έγινε δηλαδή βήμα προβληματισμού και συζήτησης, όπου πέρα από τις εσωτερικές αντιθέσεις των ομάδων της ΠΑΝ.Δ.ΟΙΚ.Ο, αναδείχθηκε κυρίως η αγωνία και το ενδιαφέρον των συμμετεχόντων για το οικοσύστημα, το φυσικό περιβάλλον και όσα το απειλούν,
επισημαίνοντας τα κενά νόμου και τις παραλείψεις σε διοικητικό επίπεδο, που διαιωνίζουν την κακή λειτουργία των δομών προστασίας (βλέπε φορείς διαχείρισης) της φυσικής περιουσίας.

Λίγο πριν την έναρξη των εργασιών: (από αριστερά): Ιωάν. Πεχλιβανίδης Δημ. Συμβ. Σερρών, Γ. Δάγκος Αντιπρ ΔΕΥΑΣ, Παν. Τατούδης Δήμ. Σκουτάρεως, Ιωαν. Βλάχος Δήμαρχος Σερρών, Γιώργος Κοτρωνιάς Δήμαρχος Λαμιέων και Στέφ. Φωτιάδης Νομάρχης Σερρών.

Τη στιγμή που γράφεται η στήλη δεν είναι γνωστά τα συμπεράσματα του Συνεδρίου, αλλά η ελπίδα είναι, ανάμεσά τους να υπάρξουν και προτάσεις που θα εμπνεύσουν και θα προτρέψουν την Πολιτεία να προχωρήσει ένα ακόμη βήμα προς την κατεύθυνση του στόχου, νομοθετώντας και διασφαλίζοντας.

Έκθεση και πωλητήρια βιολογικών προιόντων, συναυλίες, εκθέσεις και περιηγήσεις, περιλαμβανόταν στις παράλληλες δράσεις.

Το 20ο Συνέδριο της ΠΑΝ.Δ.ΟΙΚ.Ο στήριξαν έμπρακτα, η Νομαρχία, ο Δήμος, το Επιμελητήριο και το ΤΕΙ Σερρών, καθώς και η ΚΕΔΚΕ και το ΥΠΕΧΩΔΕ.



Υ.Γ. Καλή επιστροφή στα μέρη τους σε όλους τους φίλους που είχα την ευκαιρία να
δω στις Σέρρες, με αφορμή το συνέδριο. Ιδιαίτερα στον καλό φίλο εκ Λευκάδας, τον
συνάδελφο Δημήτρη Κοψιδά τον οποίο και ευχαριστώ πολύ για τα πεντανόστιμα
λευκαδίτικα παστέλια που μου έφερε. Θα τα πούμε το καλοκαίρι, στο νησί!

Δεν υπάρχουν σχόλια: