Δευτέρα 20 Οκτωβρίου 2008

τελικά..."ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΒΛΑΠΤΟΥΝ ΣΟΒΑΡΑ ΤΗ ΦΥΣΗ"!

• Κοντά 250 ήταν οι μαθητές που ξεχύθηκαν στην περιοχή της Κερκίνης πάνω από το Μεγαλοχώρι, με τον ανάλογο εξοπλισμό (γάντια, μπλούζες, αντιανεμικά, καπέλα) και φυσικά σακούλες, και έκαναν λαμπίκο τον τόπο.

• Τι σκουπίδι ήταν εκείνο! Ποιοί το «ξεφορτώθηκαν» εκεί!


Εκατοντάδες μεγάλες μαύρες σακούλες είχαν γεμίσει με πλαστικά μπουκάλια, χαρτιά, γυαλιά και συσκευασίες παντός τύπου και υλικού, που τα μάτια των μικρών παιδιών εντόπισαν σε κάθε σημείο της όχθης της λίμνης.

• Ήταν εθελοντές, στο πρόγραμμα κοινωνικής υπευθυνότητας «Αποστολή νερό – Νοιάσου για το νερό» της Coca Cola 3E, που υποστήριξαν η Νομαρχία Σερρών, οι Δήμοι Κερκίνης, Ηράκλειας και Νέου Πετριτσίου, ο φορέας διαχείρισης της Λίμνης Κερκίνης, η Π.Ε. Πράξις, οι Αχέπα Σερρών και η Unesco.
Πολλοί οι φορείς, περισσότερα τα παιδιά. Και χωρίς αυτά πρόγραμμα δεν θα γινόταν, ούτε και δουλειά. Και να το feed back (η ανατροφοδότηση). Για να ενεργοποιηθούν οι μαθητές, απαιτούνταν η απόφαση των ιδιωτικών και δημόσιων παραγόντων, να υποστηρίξουν υλικά και ηθικά την πρωτοβουλία.
• Έβαλαν όλοι από κάτι. Άλλοι τα χρήματα, άλλοι το υλικό, άλλοι τον κόπο τους, άλλοι το όνομά τους και τα παιδιά τη ενεργητική συμμετοχή τους, και βγήκε όλο αυτό που ωφέλησε όλους.

• Γιατί οι μαθητές δύο Δημοτικών Σχολείων και ενός Γυμνασίου από τους τρείς παραλίμνιους Δήμους, όχι μόνο πέρασαν όμορφα μέσα στην πανέμορφη φύση (ήταν καταπληκτικός και ο καιρός), όχι μόνο καθάρισαν ένα μεγάλο κομμάτι παραλίμνιας περιοχής, αλλά
• κατέληξαν και σε χρήσιμα συμπεράσματα, βλέποντας και μόνοι τους αυτά για τα οποία οι δάσκαλοι, οι γονείς (μακάρι), η τηλεόραση μιλούν τακτικά, και το ονομάζουν ρύπανση και ασέβεια προς τη φύση (καμιά φορά και με κουραστικές επαναλήψεις).
«Τελικά οι άνθρωποι βλάπτουν σοβαρά τη φύση»! μου είπε θαρραλέα και αυθόρμητα ένας μαθητής του Δημοτικού Σχολείου Κερκίνης,
• και χάρηκα που τον είδα όταν τέλειωσε το σάντουιτς και τον χυμό που προσέφεραν οι διοργανωτές σε όλους τους συμμετέχοντες, να αναζητάει σακούλα απορριμμάτων για να πετάξει περιτυλίγματα και συσκευασίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: