Δευτέρα 20 Οκτωβρίου 2008

ν. ΣΕΡΡΩΝ: ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗΣ ΣΤΟ AIDS, ΛΟΓΩ ΣΕΞΟΤΟΥΡΙΣΜΟΥ.

Ανησυχητική αύξηση των κρουσμάτων AIDS παρατηρείται τα τελευταία χρόνια στο νομό Σερρών, που πετυχαίνει έτσι μία αρνητική «πρωτιά» μεταξύ των άλλων νομών της Βόρεια Ελλάδας .
Η αύξηση που ξεπερνάει το 10%, κρατάει σε συναγερμό διαρκείας στις υγειονομικές υπηρεσίες του νομού, οι οποίες αποδίδουν το γεγονός και στον λεγόμενο «σεξοτουρισμό» προς τις βαλκανικές χώρες, κυρίως τη Βουλγαρία, αλλά και την Αλβανία.

Την τελευταία πενταετία, καταγράφεται συνεχόμενη και ανησυχητική αύξηση του αριθμού των φορέων του AIDS στο νομό μας. Το ποσοστό ξεπερνάει το 10%, όχι μόνο στα κρούσματα AIDS, αλλά και στα άλλα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, όπως η σύφιλη(!).
Το ποσοστό αυτό εκτιμάται πως είναι στην πραγματικότητα αρκετά υψηλότερο, μια και πολλοί είναι οι Σερραίοι που μετά από μία ερωτική επαφή «υψηλού κινδύνου», δεν έρχονται για εξετάσεις στο Νοσοκομείο Σερρών, αλλά απευθύνονται σε Νοσοκομεία κυρίως της Θεσσαλονίκης.

Άνδρες άνω των 45
Η βιοπαθολόγος και αναπληρώτρια διευθύντρια της Αιμοδοσίας του Νοσοκομείου Σερρών κ. Κατερίνα Τζιούρα, επισημαίνει: «Επίσημες έρευνες και στοιχεία, δείχνουν πως στη Βουλγαρία, την Αλβανία ή τις χώρες της πρώην Γιουγκοσλαβίας, υπάρχει μεγαλύτερος επιπολασμός και περισσότερα κρούσματα ή ποσοστά θετικοποίησης ως προς την ηπατίτιδα Β και το AIDS. Τα τελευταία χρόνια η αύξηση του τουρισμού και της προσβασιμότητας στις συγκεκριμένες χώρες, αλλά και αυτών προς την Ελλάδα, συνετέλεσε σημαντικά στην αύξηση των κρουσμάτων».
Οι οροθετικοί είναι στην πλειοψηφία τους άνδρες ηλικίας 45 χρόνων και άνω, χωρίς να λείπουν και οι γυναίκες της ίδιας περίπου ηλικίας.
Κάθε χρόνο, πάνω από 50 χιλιάδες εξετάσεις AIDS γίνονται στο τμήμα Αιμοδοσίας του Νοσοκομείου Σερρών.
Οι πολίτες που προσέρχονται για τη συγκεκριμένη εξέταση, εξυπηρετούνται δωρεάν και με εχεμύθεια, ενώ τα αποτελέσματα είναι αξιόπιστα (εφαρμόζονται οι ευρωπαϊκές οδηγίες και ο μοριακός έλεγχος), ενώ και ο εξοπλισμού του τμήματος, είναι από τους πλέον σύγχρονους.

Εκστρατεία
Θορυβημένες από τα αυξημένα ποσοστά, οι τοπικές υγειονομικές υπηρεσίες, οργάνωσαν πληθώρα ενημερωτικών εκδηλώσεων τα τελευταία χρόνια, στην πόλη και την περιφέρεια του νομού Σερρών, αλλά και σε ειδικές πληθυσμιακές ομάδες όπως οι μαθητές, οι γονείς και οι στρατευμένοι.
«Δυστυχώς όμως, παρά τις καμπάνιες, δεν καταφέραμε να μειώσουμε τα νέα κρούσματα» σημειώνει η κ. Κ. Τζιούρα, που επιμένει όμως στην αξία της πληροφόρησης, κυρίως στις νεαρές ηλικίες.
Μέσω των προγραμμάτων Αγωγής Υγείας, η ενημέρωση για τα θέματα αυτά, μπορεί να γίνει μέσα στο Σχολείο. Κι εκεί όμως υπάρχουν προβλήματα.
Όπως τόνισε η υπεύθυνη Αγωγής Υγείας της Β/θμιας Εκπαίδευσης ν. Σερρών κ. Σοφία Ευθυμιάδου: «Δυστυχώς η συμμετοχή στα προγράμματά μας είναι εθελοντική. Έτσι, εκτιμούμε πως μόνο ένα 10% των μαθητών μας ενημερώνεται από αυτά. Και είναι κρίμα, γιατί πρόκειται για προγράμματα σύγχρονα, βιωματικά και πολύ αποτελεσματικά. Όμως νομίζω πως ωρίμασαν οι συνθήκες ώστε το μάθημα της Σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης, να περάσει στο διδακτικό πρόγραμμα. Έτσι μόνο θα βοηθήσουμε στα σίγουρα τις νέες γενιές».

Επίσημες ανακοινώσεις
Τα στοιχεία του Νοσοκομείου Σερρών, γνωστοποιούνται στο Κέντρο Αναφοράς AIDS στη Θεσσαλονίκη.
Ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του AIDS, επίσημες ανακοινώσεις για την πλήρη αποτύπωση της κατάστασης, θα γίνουν σε ιατρικό Συνέδριο, όπου εκτός από τα του νομού Σερρών, θα ανακοινωθούν στοιχεία και για άλλους μεθοριακούς νομούς, με παρατηρημένα αυξημένο τουρισμό «ειδικής κατηγορίας», προς τις γειτονικές Βαλκανικές χώρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: