Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2009

ΠΟΙΟ ΥΜΑΘ? ΤΟ ..."ΔΙΑΚΟΣΜΗΤΙΚΟ"?!

  • Φυσικά και χαιρόμαστε που ένας εκ των 36 υπουργών της νέας Κυβέρνησης είναι Σερραίος.
  • Και παρότι προαναγγελθείσα ως είδηση η υπουργοποίησή του, δεν μείωσε καθόλου τη χαρά μας η επιβεβαίωσή της δια στόματος Γιώργου Παπακωνσταντίνου, προχθές το βράδυ. Το αντίθετο.
  • Ο Μάρκος Μπόλαρης είναι χρόνια στο πολιτικό κουρμπέτι των Σερρών και της χώρας. Από φοιτητής πολιτικά δραστήριος, για δύο 4ετίες Δημοτικός Σύμβουλος και Αντιδήμαρχος, για μία 4ετία Νομαρχιακός Σύμβουλος και από το 2004 βουλευτής Σερρών του ΠΑΣΟΚ, με τους Σερραίους να του δίνουν πρωτιές σε σταυρούς, πρωταγωνίστησε στα πράγματα και διακρίθηκε με τις ιδέες και πρωτοβουλίες του στους τομείς που ανέλαβε.
  • Σεμνός και διακριτικός πάντα, ποτέ του δεν αυτοπροβλήθηκε και δεν προσπάθησε να επιβάλλει τον εαυτό του με «κραυγές και φασαρία» γύρω από το έργο και την προσφορά του.
  • Ικανός, εργασιομανής και τελειομανής, μαχητικός και συνεπής με τα πιστεύω του, με πνευματικά ενδιαφέροντα και καλλιέργεια, ήρεμος και ακούραστος, κανείς δεν μπορεί να του αρνηθεί πως προσπάθησε και πέτυχε να είναι προσιτός σε όλους τους Σερραίους.
  • Τώρα λοιπόν, καλείται να ανταπεξέλθει στα νέα και σοβαρά καθήκοντα που απορρέουν από την ανάληψη ευθυνών ενός σημαντικού κομματιού του Υπουργείου Οικονομίας. Αυτού που αφορά την Βόρεια Ελλάδα.
Υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας. Υπουργός: Λούκα Κατσέλη. Υφυπουργός: Σταύρος Αρναουτάκης. Υφυπουργός με έδρα τη Θεσσαλονίκη: Μάρκος Μπόλαρης

  • Το Υπουργείο Βόρειας Ελλάδας και μετά Μακεδονίας –Θράκης, ήταν ένα δημιούργημα της πρώτης Κυβέρνησης Καραμανλή, με πρώτους Υπουργούς το 1977 τον Διονύσιο Αρμπούζη και το Νικόλαο Μάρτη.
  • Η έλλειψη αρμοδιοτήτων και βασικά κονδυλίων, το έκαναν «διακοσμητικό» και κυρίως συμβολικού χαρακτήρα Υπουργείο, με τον επικεφαλής του να είναι τελευταίος σε κύρος και αρμοδιότητες, μεταξύ των άλλων του εκάστοτε Υπουργικού Συμβουλίου.
  • Ο Γιώργος Παπανδρέου, πήρε τώρα για το ΥΜΑΘ άλλες αποφάσεις, που απομένει να δοκιμαστούν.

Η κατάργησή του ή καλύτερα η αντικατάσταση του ενός (αποδυναμωμένου) Υπουργού με δύο Υφυπουργούς των βασικότερων Υπουργείων μίας Κυβέρνησης, δηλαδή του Οικονομίας και του Εσωτερικών, δημιουργεί ελπίδες πως η Βόρεια Ελλάδα έρχεται πιο κοντά στην Αθήνα ή καλύτερα πως η Κυβέρνηση «μετακομίζει» προς τα πάνω.

  • Και τονίζω τη λέξη «ελπίδες», γιατί θα περιμένουμε με ενδιαφέρον να δούμε τις ακριβείς αρμοδιότητες των δύο Υφυπουργών και βασικά τα διαθέσιμα σε αυτούς κονδύλια και προϋπολογισμούς.
  • Η στήλη (παρακολουθώντας δημοσιογραφικά πολλά χρόνια τον Σερραίο πολιτικό), είναι σίγουρη πως θα λειτουργήσει με αφοσίωση στα νέα του καθήκοντα και θα ανταποκριθεί τα μέγιστα.
  • Αν και η Κυβέρνηση δικαιώσει τις προσδοκίες και τις απαιτήσεις για πραγματική αποκέντρωση, είμαι σίγουρη πως θα γυρίσουμε πραγματικά σελίδα στον τρόπο διακυβέρνησης της χώρας μας.
  • Μάρκο, Καλή Επιτυχία.

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

E,βεβαια,οταν το Μακεδονικο ηταν στην επικαιροτητα ο Μαρκος πρωτος Μακεδονομαχος για την βιτρινα.Τωρα συμμετεχει σε μια κυβερνηση που καταργει το ΥΜΑΘ που ο ρολος του δεν ειναι καθολου διακοσμητικος,αλλα συμβολικος,και ο Μαρκος κουβεντα.Αρε πως αλλαζεις αποψεις για 4 χιλιαρικα τον μηνα.Φυσικα και γνωριζω οτι θα λογοκριθει το σχολιο.

Ανώνυμος είπε...

BΛΕΠΩ ΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΠΑΣΟΚ ΕΚΕΙ ΣΤΙΣ ΣΕΡΡΕΣ ΚΑΛΑ ΚΡΑΤΕΙ.ΔΙΑΚΟΣΜΗΤΙΚΟ ΤΟ ΥΜΑΘ;ΚΑΙ ΑΠΟ ΜΙΑ ΣΕΒΑΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ;ΜΕΝΩ ΕΚΠΛΗΚΤΟΣ!!

ΑΡΙΑΔΝΗ Παπαφωτίου είπε...

Ανώνυμε (8:50μμ)
Ευχαριστώ για το "σεβαστή δημοσιογράφος", αλλά μόνο οι έχοντες ιστορική άγνοια των πραγμάτων θα μπορούσαν να χαρακτηρίσουν "μη διακοσμητικό" το ΥΜΑΘ.
Το σύνολο των Κυβερνήσεων της μεταπολίτευσης: Κ. Καραμανλή, Α. Παπανδρέου (παρεμπιπτόντως τότε μέχρι και ο ίδιος ο Ανδρεάς ανέλαβε Υπουργός ΥΜΑΘ), Μητσοτάκη, Σημίτη και Κ. Καραμανλή του νεώτερου,
διατηρούσαν το Υπουργείο μόνο κατ` όνομα τέτοιο (ούτε εξωτερική, ούτε εσωτερική πολιτική μπορούσε να κάνει),
με τους εκάστοτε "Υπουργούς" (μεταξύ τους αλληλοαποκαλούνταν "οι ...ξεκούραστα φράγκα"), άπραγους στη θητεία τους.

Ποιά έργα στη Β. Ελλάδα φέρουν τη σφραγίδα του ΥΜΑΘ?

Τέλος πάντων, πέρα από την κομματική σου προτίμηση (ή ένταξη), δες τη νέα κατάσταση σαν ευκαιρια να δούμε κανένα έργο εδω πάνω.

Θάθελα πολύ τα επιχειρήματά σου περί του "ΜΗ διακοσμητικού"!

Κοντοπουλος Παναγιωτης είπε...

Διακοσμητικό ξεδιακοσμητικό, ήταν μια απαίτηση του Νίμιτς να μην υπάρχει ονομασία της Μακεδονίας σε δημόσιο οργανισμό.

Με το καλήμέρα ο Γεώργιος ο Β΄ Παπανδρέου , έσπευσε να την ικανοποιήσει.

Το συγκεκριμένο υπουργείο μετονομάστηκε από βορείου Ελλάδος, σε Μακεδονίας Θράκης , από τον Ανδρέα, για τους γνωστούς εθνικούς λόγους.

Μόνο που τότε το ΠΑΣΟΚ δήλωνε πως πρώτα είναι η Ελλάδα, ενώ τώρα μας λέει πως πρώτα είναι ο πολίτης , χωρίς να διευκρινίζει αν είναι ο Έλληνας ή όχι.

Εγώ μένω πιστός σε αυτά που υπερασπιζόταν τότε το ΠΑΣΟΚ , κάποιοι άλλοι το ακολουθούν για ευνόητους λόγους στην μετάλλαξή του.

Ανώνυμος είπε...

Όσο συμβολικό ήταν το ΥΜΑΘ σαν υπουργείο, τόσο συμβολική ήταν και η αφαίρεση του "Εθνικής" από τα υπουργεία Παιδείας και Οικονομίας.
Και πρέπει να αναφέρω ότι αυτά τα δύο υπουργεία δεν είναι διακοσμητικά είναι πολύ ουσιαστικά.
Εκεί δεν βλέπω να εξανίστασαι, κάτι που μας δείχνει και την μη αντικειμενικότητα του παραπάνω κειμένου.

Κοντοπουλος Παναγιωτης είπε...

Προεκλογικά γιατί δεν μας είπαν οτι προτίθενται να το καταργήσουν , ετσι ώστε οι ψηφοφόροι να αξιολογήσουν αυτή την πρόθεση και να ψηφίσουν ανάλογα;

Μόνο οργή προκαλεί αυτή η συμπεριφορά τους.

Δεν τους ξέρουμε μήπως; μια ζωή εξαπατούν τον ελληνικό λαό.