- Περισσότερες από 114 αιτήσεις για εγκατάσταση και λειτουργία φωτοβολταικών πάρκων έχουν κατατεθεί στο νομό Σερρών, όπου καταγράφεται ένα αξιοσημείωτο ενδιαφέρον για επενδύσεις στον τομέα της παραγωγής «πράσινης» ενέργειας.
- Το ενδιαφέρον για επενδύσεις πάνω στις λεγόμενες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, δεν είναι καινούριο για το νομό μας, ο οποίος ήταν ένας από τους πρώτους πανελλαδικά που αξιοποίησαν σχετικούς νόμους και προγράμματα.
- Δέκα (10) είναι τα λειτουργούντα πάρκα φωτοβολταικών στις Σέρρες και άλλα τόσα είναι υπό κατασκευή.
- Τα περισσότερα είναι ισχύος 20 KW ενώ το μεγαλύτερο φτάνει τα 410 KW. Βρίσκονται στο Σιδηρόκαστρο, τη Μαυροθάλασσα, τη Συκιά, τα Μέταλλα κ.α. και το ενδιαφέρον είναι πως όλα μαζί παράγουν το 5% περίπου της συνολικά παραγόμενης στη χώρα μας «πράσινης ενέργειας». Δηλαδή πολύ σημαντικό μερίδιο!
Αριστερά το πρώτο φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 100 KW στη Β. Ελλάδα βρίσκεται στο Σιδηρόκαστρο Σερρών και ανήκει στα αδέλφια Γιώργο (δεξιά) και Σταμάτη Στάμτση, που πρωτοπόρησαν με την επένδυσή τους.
· Στο εξωτερικό δεν έχει νόημα να ξαναλέμε πόσα χρόνια αξιοποιούν αυτόν τον λίγο ήλιο που έχουν ή τον άνεμο.
- Αρκεί όταν περνάει κανείς πάνω από τις κεντροευρωπαϊκές χώρες με αεροπλάνο, να ρίξει μια ματιά στις πόλεις και τα χωριά τους και θα καταλάβει.
- Το καθένα τους, έχει στην περιφέρειά του κι από μία μονάδα παραγωγής αιολικής ενέργειας. Πολλές στέγες, είναι γεμάτες με φωτοβολταϊκά και όπου υπάρχει νερό που τρέχει, δίπλα θα είναι και το μικρό υδροηλεκτρικό!
- Εμείς ως χώρα είναι γνωστό πως αργήσαμε (και) στον τομέα αυτό. Ανακαλύψαμε τον ήλιο και τον αέρα εδώ και μερικά χρόνια, ενώ κάποια άλλα δεν τα ξέρουμε καθόλου (όπως για παράδειγμα οικολογικές μονάδες αφαλάτωσης νερού για την ύδρευση των πάμπολλων άνυδρων νησιών μας)!!
- Ο νομός μας λοιπόν λόγω της γεωμορφολογίας του, προσφέρεται για επενδύσεις στον τομέα της παραγωγής ενέργειας με φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο.
Ο Δ/ντής της ΔΕΗ Σερρών Μανώλης Εμμανουηλίδης, παρέλαβε τις αιτήσεις. Το παραγόμενο από τα πάρκα ρεύμα, πουλιέται στον διαχειριστή του συστήματος πριν δοθεί στην κατανάλωση.
- Κι αν και είμαστε από τους πρώτους σε επενδύσεις του είδους νομός της χώρας, δεν είμαστε ο πρώτος σε ενδιαφέρον νέων επενδύσεων. Στην Κεντρική Μακεδονία λόγου χάριν, προηγούνται σε αριθμό αιτήσεων το Κιλκίς η Κατερίνη και η Θεσσαλονίκη, που όμως είναι πίσω από μας σε αριθμό υφιστάμενων εγκαταστάσεων.
- Πέραν των φωτοβολταικών, έχουν κατατεθεί επίσης και δεκάδες αιτήσεις για εγκατάσταση αιολικών και υδροηλεκτρικών πάρκων στον κάμπο και τα ορεινά των Σερρών.
- Αν μπορούσαν να ξεπεραστούν προβλήματα γραφειοκρατίας και να συντομεύσουν οι διαδικασίες έγκρισης των αιτήσεων, οι υποψήφιοι επενδυτές είναι σίγουρο πως θα πολλαπλασιαζόταν, αφού ο τομέας θεωρείται προσοδοφόρος.
- Αλλά….! Και πάντως αν θέλουμε να επιτευχθεί ο στόχος μέχρι το 2020 το 20% της παραγόμενης στη χώρα μας ενέργεια να είναι «πράσινο», οι ρυθμοί που δουλεύει η κρατική μας μηχανή, θα πρέπει να αλλάξουν!!!
ΦΩΤΟ: Α.Π.-Καθρέφτης
1 σχόλιο:
Το μεγάλο πρόβλημα θα φανεί μετά από αρκετό καιρό-χρόνια όταν θα υπάρχουν ελλείψεις σε προϊόντα που μέχρι τώρα παράγονταν στο χωράφι που τοποθετήθηκαν τα φωτοβολταϊκά.
Δημοσίευση σχολίου