Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 2010

ΜΟΝΟ ΝΕΡΑ ΚΑΙ ΛΑΣΠΗ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ!

  • Ήταν ο καταπληκτικός καιρός που τις τέσσερις μέρες του καθημερινού και πολύωρου ρεπορτάζ πάνω στον πλημμυρισμένο Στρυμόνα, τις έκανε (σχεδόν) «παιχνιδάκι».
  • Γιατί ο λαμπερός ήλιος και τα υπέροχα περίπου ανοιξιάτικα (μέσ` τον Δεκέμβρη) χρώματα στα λιβάδια της παραποτάμιας ζώνης, έκανε και τους απελπισμένους από τις καταστροφές και τις οδυνηρές απώλειες πληγέντες, να παίρνουν κουράγιο και να αισιοδοξούν.
  • Το είδα με τα μάτια μου αυτές τις μέρες, το διαπίστωσα από πρώτο χέρι ακούγοντάς τους ίδιους τους κατοίκους και τους κτηνοτρόφους να μιλάνε για το «δαιμόνιο νερό» που κουκούλωσε τα πάντα, αλλά «θα το παλέψουμε και θα ταιριάξουν όλα».
  • Έγκαιρες και αποτελεσματικές οι παρεμβάσεις της Νομαρχίας. Αν δεν άνοιγαν οι δίαυλοι εκτόνωσης των νερών και μάλιστα στα σημεία ακριβώς που άνοιξαν στα βόρεια αναχώματα του ποταμού,  τώρα θα μετρούσαμε πνιγμένα στη λάσπη νοικοκυριά και θα αποτιμούσαμε χαμένο ζωικό και φυτικό κεφάλαιο.

  • Απερίσκεπτη η ενέργεια των δύο ελλήνων κτηνοτρόφων και του βούλγαρου βοσκού τους να επιχειρήσουν να περάσουν με τα πόδια τα ορμητικά νερά για να ταΐσουν τα ζώα τους. Έπρεπε να γνωρίζουν τους κινδύνους του ποταμού και της ορμής του. Εκεί μεγάλωσαν εκεί ζουν. Πώς το τόλμησαν;

  • Τώρα, πάνω στο ανάχωμα οι συγγενείς του 33χρονου βούλγαρου που αγνοείται, μάταια καρτερούν καλά νέα από τους αυτοδύτες της ΕΜΑΚ και τους πυροσβέστες που χτενίζουν τα λασπωμένα νερά.

  • Αν και τα πλημμυρικά φαινόμενα έχουν ατονήσει και η στάθμη του Στρυμόνα έχει πέσει κατά δύο περίπου μέτρα, οι έρευνες για τον 33χρονο παραμένουν άκαρπες. Θα ολοκληρωθούν πιθανόν σήμερα, πέμπτη μέρα από τότε που τον κατάπιαν στην κυριολεξία τα νερά.
  • Προχθες τα δύο ελικόπτερα τύπου Χιούι της Στρατιωτικής Αεροπορίας, προσγειώθηκαν ακριβώς στις 10.20 το πρωί, στο παλιό γήπεδο του Μεγαλοχωρίου, ώστε να συνδράμουν στις προσπάθειες διάσωσης του ζωικού κεφαλαίου της περιοχής.
  • Η Νομαρχία και η Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας έκαναν αποβραδίς τις συνεννοήσεις και ο Στρατός ανταποκρίθηκε άμεσα. Τα δύο ελικόπτερα έφτασαν μόλις έφυγε η πυκνή πρωινή ομίχλη, ξεκινώντας από τη βάση τους στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας.
  • Με θεαματικές προσγειώσεις και γρήγορες πτήσεις, οι δύο πιλότοι και οι τέσσερις συγκυβερνήτες, μετέφεραν μέχρι αργά το απόγευμα στη νησίδα όπου ήταν εγκλωβισμένες 300 περίπου αγελάδες, ζωοτροφές για 10 τουλάχιστον μέρες, προκαλώντας ανακούφιση στον κτηνοτρόφο που για τέσσερις μέρες έβλεπε από τη στεριά τα ζώα του να αργοπεθαίνουν είτε από πνιγμό είτε από ασιτία μη μπορώντας να τα πλησιάσει.

  • Από χθες, τα νερά που τραβιούνται αποκαλύπτουν μόνο λασπωμένες εκτάσεις, ενώ τα καταφαγωμένα πρανή των παραποτάμιων αναχωμάτων, μιλούν από μόνα τους για τους τεράστιους όγκους νερού (800 μ3/δευτερόλεπτο) που κατέβηκαν από τη Βουλγαρία και αναδιαμόρφωσαν το τοπίο αλλά και την κοίτη του Στρυμόνα, πριν την είσοδό του στη Λίμνη Κερκίνη.
  • Τοπικές αρχές και κάτοικοι είναι πάντως σε συνεχή επιφυλακή, ενόψει καιρικών φαινομένων που αναμένονται τις επόμενες μέρες.
ΦΩΤΟ: Α.Π.- Καθρέφτης

Δεν υπάρχουν σχόλια: