Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2010

ΦΩΤΙΑ ΣΤΗ ΜΟΝΗ ΤΙΜΙΟΥ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ.

Από τις 5.00 μ.μ. καίγεται τμήμα της ιστορικής Μονής Τιμίου Προδρόμου Σερρών (πρώτη φωτό).
Υπο μερικό έλεγχο φαίνεται να είναι αυτή τη στιγμή  (8.30 μ.μ.) η φωτιά που ξεκίνησε από το Αρχονταρίκι (δεύτερη φωτό κάτω), πιθανόν από θερμάστρα.
Αγνωστες οι ζημίες!

Report: 11:00 μ.μ.:
Μεγάλες είναι οι καταστροφές στο Μοναστήρι.
Το Αρχονταρίκι (βλ φωτό πάνω) δυστυχώς δεν υπάρχει πιά.
Δεν διασώθηκε παρά μόνο ο μπροστινός τοίχος του πανέμορφου οικοδόμηματος του 18ου αιώνα με τις σπάνιες τοιχογραφίες και στολισμό.
Μαζί του, καταστράφηκε ολοσχερώς και τμήμα αποθηκών της νότιας πτέρυγας.

Οι μοναχές, κατάφεραν με το ξέσπασμα της φωτιάς που ξεκίνησε από θερμάστρα στην αίθουσα υποδοχής  στο αρχονταρίκι δίπλα στα μαγειρία, να περισώσουν ό,τι πολυτιμότερο υπήρχε στους χώρους και να εξασφαλίσουν εικόνες, έγγραφα και άλλα θρησκευτικά αντικείμενα.


Η φωτιά ευτυχώς δεν εξαπλώθηκε στο καθολικό της Μονής που χρονολογείται τον 13ο αιώνα, με το μοναδικό τέμπλο, τις εικόνες και τις εξαιρετικές τοιχογραφίες, ενώ δεν πειράχτηκαν στο ελάχιστο τα κελιά, η Βιβλιοθήκη και οι υπόλοιποι χώροι της ιστορικής Μονής, όπου βρίσκεται θαμμένος και ο Γεννάδιος Σχολάριος.

Εννέα πυροσβεστικά οχήματα, δύο Δημοτικές υδροφόρες και 23 άνδρες, χρειάστηκαν τρείς περίπου ώρες για να θέσουν υπό έλεγχο τη φωτιά, που χρήγορα εξαπλωνόταν λόγω της ξύλινης υποδομής των κτισμάτων.
Στη Μονή θα παραμείνουν όλη τη νύχτα για προληπτικούς λόγους.


Το Μοναστήρι του Τιμίου Προδρόμου Σερρών είναι του 13 αι. και άκμασε σε όλους τους μετέπειτα χρόνους συντελώντας αποφασιστικά στη διατήριση της ελληνικότητας της περιοχής.
Οι θησαυροί του (αυτοκρατορικά χρυσόβουλα, βιβλία, κώδικες και πολύτιμα ιερατικά αντικείμενα) βρίσκονται στη Σόφια από το 1917 οπότε και τα αφαίρεσαν οι Βούλγαροι από το Μοναστήρι.

Θεωρείται η σημαντικότερη Μονή της Β. Ελλάδας και είναι Σταυροπηγιακή. Η αδελφότητα είναι γυναικεία και χάρη στις προσπάθειές της διασώθηκαν και αναστηλώθηκαν σημαντικά τμήματα του Βυζαντινού Μοναστηριού.
Δυστυχώς από σήμερα, χάθηκαν πολύτιμα κτίσματά του, που περίμεναν πολλά χρόνια έγκριση κονδυλίων για να διατηρηθούν και να προστατευθούν.


ΦΩΤΟ: Α.Π.- Καθρέφτης

Δεν υπάρχουν σχόλια: