Δευτέρα 9 Ιουνίου 2008

ΣΕΡΡΕΣ- ΚΙΛΚΙΣ , λίγο, ό,τι και να πεις!!!

«Στην Κορώνεια της Βόρειας Ελλάδας, θα μετατραπεί σε λίγο η λίμνη Δοϊράνη. Νεκρώνεται. Τέρμα το νερό φώναξαν με αγωνία οι αιρετοί του Κιλκίς χθες Κυριακή, στη συνάντησή τους με Σερραίους Αυτοδιοικητικούς, παρόντος του Κιλκισιώτη Υφυπουργού Γεωργίας, Κώστα Κιλτίδη.
• Ο Υφυπουργός άλλωστε ήταν αυτός που κάλεσε έκτακτα στο Δημαρχείο της Κερκίνης στη Ροδόπολη, τους Νομάρχες Σερρών και Κιλκίς Στέφ. Φωτιάδη και Βαγγέλη Μπαλάσκα, τους Δημάρχους Κερκίνης Πετριτσίου, Ηράκλειας, Μουριών και Δοϊράνης, αλλά και Βουλευτές, με αρχικό σκοπό να συζητήσουν τις δυνατότητες συνεργασίας των δύο νομών, σε θέματα τουρισμού.
Κρούσια και Μπέλες, Δοϊράνη και Κερκίνη. Δύο καταπράσινοι ορεινοί όγκοι, δύο πανέμορφες λίμνες σε Κιλκίς και Σέρρες. Κοινές αναφορές, γειτονικοί νομοί, όμως ελάχιστη επικοινωνία μεταξύ τους, και ανύπαρκτες συνεργασίες.
«Να κάνουμε κάτι» ήταν το πνεύμα του Κιλτίδη, που έβαλε εξαρχής στο τραπέζι, την πρόκληση της αξιοποίησης του 4ου ΚΠΣ, για έργα αναπτυξιακά στους δύο νομούς.
Όμως η συζήτηση που ακολούθησε, ανέδειξε όλη την δυσπιστία της τοπικής αυτοδιοίκησης σε «λόγια πολιτικών χωρίς αντίκρισμα και σε ανεκπλήρωτες υποσχέσεις που άφησαν την περιοχή χωρίς υποδομές».
 
(Από αριστερά) Ε. Μπαλάσκας, Η Πολατίδης, Στ. Φωτιάδης, Κ. Κιλτίδης, Ι. Ιακωβίδης, Θ. Λεονταρίδης.

• Έτσι λοιπόν, αντί για προτάσεις συνεργασίας σε θέματα τουριστικής προβολής και ανάπτυξης, βγήκαν στη φόρα όλα τα προβλήματα της περιοχής και όλα τα παράπονα.
Από πού να ξεκινήσουν δεν ήξεραν. Από την ανυπαρξία κατάλληλης και ασφαλούς οδικής σύνδεσης των δύο νομών; Από την ανεπάρκεια νερού στη λίμνη Δοϊράνη και την απουσία έργων προστασίας της ή από τον υπαρκτό κίνδυνο να χάσουμε την Λίμνη Κερκίνη από σπάσιμο του ανατολικού της αναχώματος που ακόμη δεν έχει στεγανοποιηθεί;
 
Πελεκάνοι της Κερκίνης.

Λέξη δεν ακούστηκε για τουριστικές διαδρομές που θα λογίζουν την περιοχή σαν ενιαίο οικοσύστημα και ως τέτοιο θα την προτείνουν στους επισκέπτες. Άλλωστε πώς να σταθεί κανείς σ` αυτά, όταν έχει τον πέλεκυ της οικολογικής και οικονομικής καταστροφής πάνω από το κεφάλι του, λόγω έλλειψης υποδομών!
«Να γεμίσουμε σταδιακά την Δοϊράνη του Κιλκίς με τα νερά του Σερραϊκού Μπέλες που καταλήγουν στη θάλασσα» είπαν οι Κιλκισιώτες. «Να κάνουμε πρώτα το δρόμο σωστό, που είναι καρμανιόλα, με ξηλωμένο οδόστρωμα και στενός» είπαν οι Σερραίοι, που αναρωτήθηκαν επιπλέον κι αν «θα έχουμε τη λίμνη Κερκίνη σε λίγα χρόνια, ή θα σπάσει το ανάχωμα και θα αναζητούμε τα χωριά μας στη θάλασσα»!
Δίκιο είχαν όλοι. Το αναγνώρισε και ο Υφυπουργός, που έφυγε τάζοντας χρηματοδότηση από το Υπουργείο του για την κατασκευή του δρόμου Ποντοκερασιάς (Κιλκίς) – Λιθοτόπου (Σερρών). Αλλά, και τι έγινε;
Κανείς δεν χάρηκε ιδιαίτερα. Όταν έχεις τόσες «βαριές αρρώστιες», τι να σου κάνει «το έμπλαστρο»;!
Ακόμη κι αν πληρώναμε τις βενζίνες στους επισκέπτες, δύσκολα θα αποφάσιζαν να κάνουν τη διαδρομή Κερκίνη- Βοτανικός κήπος Κιλκίς- Δοϊράνη- Πορόια!
(Ουφ! Μόνο που το έγραψα, και σκιάχτηκα και κουράστηκα!).

1 σχόλιο:

Ιωάννης Τούσκας είπε...

"Δίκιο είχαν όλοι. Το αναγνώρισε και ο Υφυπουργός, που έφυγε τάζοντας χρηματοδότηση από το Υπουργείο του για την κατασκευή του δρόμου Ποντοκερασιάς (Κιλκίς) – Λιθοτόπου (Σερρών). Αλλά, και τι έγινε;"
Το παραπάνω ανέκδοτο το ακούσαμε επί δημαρχίας Σαμαρά στον νεο- Καποδιστριακό δήμο της Ηράκλειας, από χείλη υπουργών άλλων κυβερνήσεων.
Απ΄ότι ακούω και διαβάζω η ιστορία επαναλαμβάνετε ...... Η Δοϊράνη γίνεται Κορώνεια..... τα νερά των βουνών θα εκτραπούν ως νέος Αχελώος... για να ποτίσουν το Κιλκισιώτικο τον κάμπο....