Τετάρτη 11 Ιουνίου 2008

Τα μεΓΑΛΑ μας ΟΧΙ!

• Αν και ο Έλληνας έχει αποδείξει πως όταν είναι να κάνει μποϋκοτάζ σε ένα προϊόν, θα πάει κρυφά και θα το αγοράσει (περισσότερο μάλιστα απ` ότι συνήθως) …
αυτή τη φορά δείχνει να «αντιμετώπισε» τους φόβους του ότι μπορεί να …πεθάνει, να βγάλει …ποδάγρα ή να …«τον πιάσει καρκίνος» αν δε πιεί το πρωινό του (πανάκριβο) γάλα, και…
στάθηκε ψηλά, στο ύψος της ακρίβειας (σχεδόν), προκειμένου να την χτυπήσει.
• Μπορεί λοιπόν σ` αυτή τη χώρα να μην έχουμε πλήρως συνειδητοποιήσει τη δύναμή μας ως καταναλωτές, αλλά ποτέ δεν είναι αργά να ξεκινήσουμε!
• Έτσι, πολλοί ήμασταν αυτοί που δεν απλώσαμε το χέρι (και δεν θα το κάνουμε ως τις 14 του μήνα) στα ράφια με τα γάλατα, που τα καρτελάκια τους έγραφαν τιμή πάνω από 1€ το λίτρο.
Αποτέλεσμα; Είδα χθες στα σούπερ μάρκετ γάλα φρέσκο στα 0,98€/lit (ναι υπάρχει!) να γίνεται ανεπιφύλακτα ανάρπαστο, και ικανοποιημένα κρυφά χαμόγελα στα πρόσωπα συμπολιτών, που έδειχναν πως άρχισε να τους περνάει από το μυαλό, ότι μπορούν να αλλάξουν (ακόμη και) την αγορά, αν αρνηθούν να της κάνουν το χατίρι.
• Γιατί το γάλα το αγοράζουμε πιά για χρυσάφι στην Ελλάδα.

• Αν τα μετρήσουμε σε δραχμές, καταλαβαίνουμε καλύτερα.
• Τα 2 λίτρα (ελάχιστη ημερήσια κατανάλωση ανά οικογένεια με παιδιά), κοστίζουν 2,60€ στην καλύτερη περίπτωση. Δηλαδή περίπου 885 δραχμές!
• Την ίδια στιγμή, που οι κτηνοτρόφοι πληρώνονται με 40 λεπτά (περίπου 140 δραχμές) για το κάθε λίτρο και τα κέρδη των εισηγμένων εταιριών τροφίμων, τριπλασιάστηκαν!
• Από τους έλληνες bloggers και το διαδίκτυο ξεκίνησε το μποϋκοτάζ στο ακριβό γάλα. Από το παρακάτω μήνυμα, που έκανε τον γύρο του internet, έκατσε πάνω στην δικαιολογημένη αγανάκτηση όλων μας, και μας έκανε …αντιστασιακούς στην ακρίβεια, λέγοντας:
«Γιατί το γάλα, δεν έχει την σωστή τιμή για είδος πρώτης ανάγκης και γιατί το πληρώνουμε ακριβότερα από όλους τους υπόλοιπους ευρωπαίους.
• Επειδή ανεξάρτητα των διεθνών εξελίξεων οι τιμές του όλο ανεβαίνουν και ποτέ δεν κατεβαίνουν.
• Επειδή είναι είδος πρώτης ανάγκης.
• Επειδή δεν θεωρώ ότι πρέπει να δουλεύω σαν σκλάβος όλη μου την ζωή για να προσφέρω στα παιδιά μου, μόνο ένα ποτήρι γάλα.
• Επειδή θεωρώ ότι με κοροϊδεύουν!
• Αποχή
από την αγορά φρέσκου γάλατος, όταν αυτό κοστίζει πάνω από 1€ το λίτρο».

3 σχόλια:

Ιωάννης Τούσκας είπε...

Η τιμή των 40 λεπτών είναι η αρχική τιμή επί του τιμολογίου!
Η τελική τιμή βγαίνει μετά την αφαίρεση από αυτή διαφόρων όρων που αναγράφονται στα "ψιλά γράμματα" των συμβολαίων, όπως: "ολικά λιπαρά", "ποσότητα παραγωγής" (εδώ αν την υπερβεί ή δεν την πιάσει ο παραγωγός χάνει ένα ποσοστό από την αρχική τιμή), "φερτές ύλες ή ξένα σώματα", νερό( ;) κ.α. οπότε στη τσέπη του παραγωγού πάνε πολύ λιγότερα λεπτά απ΄ότι αναγράφεται στο τιμολόγιο. Κι αν έχει πάρει προκαταβολή, ή αν παίρνει και τις ζωοτροφές από την ίδια εταιρία το ποσό συμψηφίζεται.
Το μόνο του κέρδος είναι το μοσχαράκι που θα πάρει. Ένα από την κάθε γελάδα κάθε τρία χρόνια.

Ανώνυμος είπε...

Δηλαδή μετά τις 14 Ιουνίου θα αγοράζουμε το γάλα παραπάνω από 1 ευρώ;
Αυτό πρέπει να το κάνουμε από εδώ και πέρα συνεχώς.
Μας ζητάνε οι καταναλωτικές οργανώσεις να πράξουμε το αυτονόητο.
Πάλι καλά όμως που έγινε και αυτή η κίνηση και ξύπνησε τους Έλληνες οι οποίοι δεν φημίζονται και για την καταναλώτική τους συνείδηση.
Προτιμούν να αγοράζουν τα ακριβότερα προϊόντα (χωρίς να υπάρχει καμιά διαφορά στην ποιότητα) μόνο και μόνο για να κάνουν φιγούρα.

Bolek είπε...

1ον ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ.
2ον ΛΥΠΑΜΑΙ ΠΟΥ ΣΤΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΑΠΛΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΣΕΡΡΩΝ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΥΠΟΛΟΙΠΕΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΠΟΥ ΜΕ ΤΟΣΟ ΚΟΠΟ ΚΑΙ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΑΝ ΤΟ ΠΙΟ ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΟ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΜΠΟΫΚΟΤΑΖ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.
3ον @maroulako, ΚΑΘΕ ΜΠΟΫΚΟΤΑΖ, ΚΑΜΠΑΝΙΑ ΚΑΙ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ. ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΦΘΙΝΕΙ ΚΑΙ ΧΑΝΕΙ ΤΟ ΝΟΗΜΑ ΤΗΣ. Η ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ (14 ΙΟΥΝΙΟΥ), ΤΕΘΗΚΕ ΩΣ ΚΑΤΑΛΗΚΤΙΚΗ ΩΣΤΕ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΤΙ ΚΕΡΔΙΣΑΜΕ, ΤΙ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΙ ΝΑ ΔΙΟΡΘΩΣΟΥΜΕ, ΑΛΛΑ ΚΥΡΙΩΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΦΥΠΝΙΣΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ. ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ ΜΟΛΙΣ ΤΩΡΑ ΕΜΑΘΑΝ ΟΤΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΓΑΛΑ ΦΡΕΣΚΟ (ΠΑΣΤΕΡΙΩΜΕΝΟ) ΜΕ ΤΙΜΗ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΕΝΑ ΕΥΡΩ ΤΟ ΛΙΤΡΟ! ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΜΙΛΗΣΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΝΙΚΟ ΠΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ ΣΤΙΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΕΙΩΣΗ ΣΤΙΣ ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΓΑΛΑΚΤΟΣ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΜΠΟΫΚΟΤΑΖ. ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΕΚΠΤΩΤΙΚΟ ΚΟΥΠΟΝΙ 46 ΛΕΠΤΩΝ ΕΞΕΔΩΣΑΝ!
Η ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΑΥΤΗ ΗΤΑΝ ΜΟΝΟ Η ΑΡΧΗ!
ΚΩΣΤΑΣ ΔΑΓΚΟΣ
ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΕΠΚΑΣ