Παρασκευή 24 Οκτωβρίου 2008

ΠΡΕΜΙΕΡΑ ΓΙΑ Τ` "ΑΣΤΕΡΙΑ" 5/11/08

Ήρθε επιτέλους η ώρα να ανοίξουν τα «Αστέρια» και να αποκτήσει στέγη ευπρεπή το ΔΗΠΕΘΕ μας, αλλά και κατάλληλο χώρο καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων η πόλη μας.

Χάρηκα που έμαθα πως η αίθουσα των «Αστεριών» επί της Κωστοπούλου, οσονούπω (και επιτέλους) θα λειτουργήσει, όπως χάρηκα πληροφορούμενη ότι το ΔΗΠΕΘΕ, έχει ήδη καταρτίσει πρόγραμμα παραστάσεων, συναυλιών και δραστηριοτήτων πυκνών, πλούσιων και σημαντικών, που καλύπτουν όλη την επόμενη περίοδο έως και τις αρχές του καλοκαιριού της χρονιάς που έρχεται.

Δεν γνωρίζω λεπτομέρειες, αλλά ξέρω πως ετοιμάζεται δημόσια παρουσίαση από τον καλλιτεχνικό Διευθυντή του ΔΗΠΕΘΕ Σερρών, και για πολλά άλλα σημαντικά γνωστό, Θοδωρή Γκόνη.

Μου είπαν πως θα δούμε φέτος περί τις οκτώ διαφορετικές θεατρικές παραστάσεις, δύο με τρείς συναυλίες γνωστών ελλήνων καλλιτεχνών, και δύο τουλάχιστον μουσικοχορευτικές παραστάσεις στη σκηνή των «Αστεριών».

Μακάρι. Γιατί στην πόλη αυτή των 100 χιλιάδων κατοίκων, με το ένα και μοναδικό σινεμά, οι μόνες άλλες «διασκεδάσεις» πέραν τηλεόρασης, αφορούν σε εξόδους σε μπαράκια, σουβλακερί, ξενυχτάδικα και ψησταριές.

Κι όσοι θέλουν το «κάτι παραπάνω», απλώς κάνουν τη διαδρομή ως το Βασιλικό και το ΚΘΒΕ της Θεσσαλονίκης ή κατηφορίζουν για πρωτεύουσα.

Το διαβάσατε κι άλλη φορά στη στήλη, θα το ξαναγράψω. Πιστεύω ακράδαντα πως η απουσία κατάλληλων χώρων για δράσεις πολιτισμού από μία πόλη, καταδικάζει στην «απολιτισιά» τους κατοίκους της.

Η ύπαρξή τους, δείχνει την πρόθεση της πόλης να «καλλιεργήσει» τον κόσμο της, να τον κάνει πιο ζωντανό και απαιτητικό και να τον ξεκολλήσει από το μέτριο ή το κακό της καθημερινότητας.

Επιμένω στη έννοια της καλλιέργειας. Είναι πάνω και ψηλότερα από τη μόρφωση.

Με το καλό λοιπόν να ανοίξουν τ` «Αστέρια» και νάχει καλό ποδαρικό ο Θοδωρής ο Γκόνης, για να κερδίσουμε όλοι μας.



info
«ΑΣΤΕΡΙΑ»:

Κτίστηκε το 1957 και ανήκε
σε ιδιώτη, μέχρι που ο τότε Δήμαρχος Ανδρέας Ανδρέου, βλέποντας
πως θα το «καταπιεί» κι αυτό η λάμια της αντιπαροχής, αποφάσισε να αγοραστεί από το
Δήμο Σερρών.
Η προσπάθεια αξιοποίησης του κινηματοθεάτρου
ξεκίνησε από την πρώτη δημαρχιακή θητεία του Ζήση Μητλιάγκα το 1993. Ο σχεδιασμός του νέου κτιρίου συνεχίστηκε επί δημαρχίας
του Γιάννη Βλάχου και ολοκληρώθηκε στη δεύτερη θητεία του Ζ.
Μητλιάγκα.
Τότε, υποβλήθηκε ολοκληρωμένος φάκελος του έργου
στο υπουργείο Πολιτισμού, και εντάχθηκε στο
Γ’
ΚΠΣ
, με το ποσόν των 2,5 εκατομμυρίων ευρώ.
Επί
θητείας του Γιάννη Μωυσιάδη, εκταμιεύτηκαν επιπλέον
800
χιλ
.
ευρώ, από το ίδιο χρηματοδοτικό πρόγραμμα, για τον ηλεκτροφωτισμό
του νέου κτιρίου, που ήδη ολοκληρώθηκε.

2 σχόλια:

gskapetis είπε...

Αφού διαθέτετε ένα τέτοιο μεγάλο κεφάλαιο τέχνης, όπως ο Θοδωρής Γκόνης, θα πρέπει να είστε πολύ αισιόδοξοι με την ολοκλήρωση της στέγης. Αυτός ο δουλευτής του λόγου που μας έχει χαρίσει τέτοια ποιήματα ψυχής, είμαι σίγουρος πως θα κάνει θαύματα στη πόλη "μας".

Ανώνυμος είπε...

Μια ερώτηση..ελπίζω να γνωρίζετε να μου απαντήσετε..
τα Αστέρια που τόσο μα τόσο καιρό περιμέναμε.. δεν θα λειτουργήσουν ως κινηματογράφος?μόνο για παραστάσεις?