Τρίτη 2 Μαρτίου 2010

ΘΥΜΑ ΤΟΥ ..."GREEK WAY" O ΧΥΤΑ ΜΑΣ?

Στις 3 Μαρτίου ημέρα Τετάρτη, θα εκδικαστούν στο Συμβούλιο της Επικρατείας οι αιτήσεις των κατοίκων του Παλαιοκάστρου, για ακύρωση της κοινής Υπουργικής Απόφασης με την οποία εγκρίθηκε η Μελέτη Περιβαλλοντικών Όρων του υπο κατασκευή ΧΥΤΥ των Σερρών στο Παλαιόκαστρο του Δήμου Σκοτούσσας.
  • Οι κάτοικοι θα δώσουν το παρών τους στην Αθήνα εκείνη τη μέρα με τους δικηγόρους τους, προσβλέποντας σε θετική γι` αυτούς έκβαση.
  • Οι αντιδράσεις τους στην κατασκευή του νομαρχιακού ΧΥΤΥ μετρούν πλέον επτά (7) χρόνια, όσα ακριβώς καθυστερεί να υλοποιηθεί το έργο λόγω των προσφυγών τους στα αρμόδια όργανα της Πολιτείας.
  • Όμως μέχρι το τέλος του 2010, το έργο που μπλοκάρουν οι τοπικές αντιδράσεις, θα πρέπει να ολοκληρωθεί εάν δεν θέλουμε να βρεθούμε ως νομός αντιμέτωποι με υπέρογκα πρόστιμα από την Ε.Ε.
  • Έχοντας ήδη εξασφαλιστεί το σύνολο της χρηματοδότησης από κοινοτικούς και εθνικούς πόρους, οι προθεσμίες τρέχουν, χωρίς όμως ακόμη να έχουν ξεκινήσει οι εργασίες στο κυρίως κομμάτι του, δηλαδή στο «κύτταρο» ή «θύλακα» του Χώρου Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων, που έχει χωροθετηθεί στη θέση «Νεράιδα» έξω από το Παλαιόκαστρο.

  • Οι κάτοικοι με τα σώματά τους, έχουν εμποδίσει τουλάχιστον δύο φορές μέχρι τώρα τους μηχανικούς να πάνε για μετρήσεις και εργασίες στον χώρο! Κι έτσι λένε θα συνεχίσουν.
  • «Αντιδρούμε κυρίως γιατί η χωροθέτηση έγινε αντιεπιστημονικά και με πολιτικά κριτήρια, δηλαδή ανορθόδοξα, και ακόμη γιατί η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων εκπονήθηκε χωρίς στοιχεία, όπως αναλύουμε στις προσφυγές μας» είπε στη στήλη ο εκπρόσωπος της Συντονιστικής Αγώνα των Παλαιοκαστρινών, Τάσος Μουρατίδης.
  • Από την πλευρά της η Νομαρχία Σερρών δια του Στέφανου Φωτιάδη τονίζει: «Η εμπλοκή της Νομαρχίας στην υπόθεση του ΧΥΤΥ έχει ολοκληρωθεί με την συμβασιοποίησή του έργου και την εγκατάσταση των εργολάβων στο κομμάτι του (Σταθμοί Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων και δρόμοι πρόσβασης) που ήδη υλοποιείται. Από δω και πέρα, είναι θέμα του Υπουργείου και της Περιφέρειας».
  • Ο Νομάρχης θεωρεί πως τα προβλήματα είναι αποτέλεσμα «κακής ενημέρωσης των κατοίκων του Παλαιοκάστρου, αλλά και εμμονών συγκεκριμένων προσώπων» και επιμένει πως θα πρέπει να ανοίξει συζήτηση για το θέμα «σε επίπεδο νομού και με τη συμμετοχή των Δημάρχων, που μέχρι στιγμής απέχουν»!
  • Πάντως για την ώρα, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και η Γενική Γραμμ. Μαίρη Λιονή έχει ξεκινήσει παράλληλες διεργασίες τεχνικών επανελέγχων στις μελέτες του έργου, ικανοποιώντας αίτημα των κατοίκων και δίνοντας μία ακόμη ευκαιρία στην γρήγορη διευθέτηση των όποιων ενστάσεων.
  • Το ερώτημα είναι αν όλες αυτές οι κινήσεις θα μπορέσουν να άρουν την κύρια αιτία των αντιδράσεων των κατοίκων.
  • Δηλαδή την καχυποψία τους πως το έργο θα κατασκευαστεί με τον γνωστό «ελληνικό τρόπο», που θα το κάνει επικίνδυνο όχι μόνο για το χωριό τους που είναι δίπλα, αλλά και για ολόκληρο το νομό!
ΦΩΤΟ: Α.Π.-Καθρέφτης

1 σχόλιο:

Πισκιούλης Μιχάλης είπε...

επιτρέψτε μου μια παρατήρηση: όσο κι αν έψαξα στα λεξικά πουθενά δε βρήκα τη λέξη "θύλακας". Το σωστό είναι Θύλακος.