Κυριακή 8 Ιανουαρίου 2012

ΤΟ ΕΣΠΑ ΦΕΡΝΕΙ 7,3 εκ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ! Υπογραφή για νέα Ψυχιατρική και Κ.Υ. Αστικού Τύπου

Με την υπογραφή  του Υπουργού Υγείας Ανδρέα Λοβέρδου,  εξασφαλίστηκαν μέσω ΕΣΠΑ κονδύλια ύψους 4 εκ ευρώ για την κατασκευή νέας Ψυχιατρικής Κλινικής και τη δημιουργία ΚΥΑΤ (Κέντρου Υγείας Αστικού Τύπου), στις Σέρρες.
Πρόκειται για την έγκριση της πρότασης που υπέβαλε το Νοσοκομείο Σερρών, η οποία είναι συνολικού ύψους 7,3 εκ ευρώ και πέραν των προαναφερθέντων περιλαμβάνει και αιτήματα χρηματοδότησης για συμπαραγωγή ενέργειας (1,8 εκ) και ανανέωση εξοπλισμού (1.5 εκ).

Τα ευχάριστα νέα της ένταξης των έργων στο ΕΣΠΑ γνωστοποιήθηκαν επίσημα στο Διοικητή του Νοσοκομείου Σερρών Ξενοφώντα Εμμανουηλίδη μέσα στις γιορτές, ενώ και τα δύο άλλα έργα συνολικού ύψους 3,5 εκ ευρώ που συμπεριλαμβάνονται στην πρόταση,  πρόκειται σύντομα να εγκριθούν σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες.

Το Νοσοκομείο Σερρών με την πρότασή του αυτή που υποστηρίχθηκε θερμά και από τον Σερραίο Υφυπ. Υγείας Μάρκο Μπόλαρη, είναι το μοναδικό της χώρας που επιδεικνύοντας πλήρη ωριμότητα φακέλου κατάφερε να εντάξει στο ΕΣΠΑ σημαντικά έργα και ένα από τα ελάχιστα που εξασφάλισαν κονδύλια αυτής της τάξης.


Νέα Ψυχιατρική και ΚΥΑΤ
Συγκεκριμένα, η υπογραφή του κ. Λοβέρδου δρομολογεί την άμεση χρηματοδότηση για την κατασκευή της νέας Ψυχιατρικής Κλινικής, προϋπολογισμού 1,8 εκ ευρώ, από χρήματα του ΕΣΠΑ.

Πρόκειται για ένα ισόγειο κτίριο 1000τ.μ που θα κτιστεί στον αύλειο χώρο του Νοσοκομείου δίπλα από το Παιδικό Σταθμό, δυναμικότητας 19 κλινών, με σύγχρονη διαρρύθμιση και εσωτερική στεγασμένη αυλή.

Επίσης, η έγκριση του ποσού των 2.2 εκ ευρώ για τη δημιουργία ΚΥΑΤ δίνει πλέον λύση στο χρόνιο πρόβλημα της αξιοποίησης του κτιρίου του παλιού Νοσοκομείου προς όφελος των χρηζόντων ιατρικών υπηρεσιών.

Σύμφωνα με τα σχέδια που εκπόνησαν με επιμέλεια και πληρότητα οι τεχνικές υπηρεσίες του νομού με φροντίδα της Διοίκησης του Νοσοκομείου, πρόκειται να χρησιμοποιηθούν περί τα 1800τ.μ. του παλιού κτιρίου καθώς και ο χώρος όπου τώρα στεγάζεται το ΕΚΑΒ, προκειμένου να αναπτυχθούν τα ιατρεία του Κέντρου Υγείας Αστικού Τύπου, που οι Σερραίοι το ακούν ως εξαγγελία εδώ και μία δεκαετία, χωρίς όμως να το βλέπουν να γίνεται.


3,5εκ ακόμη, προς έγκριση
 «Η ΔΕΠΑΝΟΜ έχει ήδη αναλάβει τη σύνταξη των τευχών δημοπράτησης και των δύο αυτών έργων και πιστεύω πως μέσα στον Ιανουάριο θα έχουν ολοκληρωθεί τα απαραίτητα ώστε να έχουμε την εκδήλωση ενδιαφέροντος για την έναρξη των εργασιών» δήλωσε στον «Π» ο Διοικητής του Νοσοκομείου Ξενοφών Εμμανουηλίδης.

Η Διοίκηση έχει καταθέσει ξεχωριστή πρόταση προς το ΕΣΠΑ για την αξιοποίηση του κτιρίου της παλιάς Ψυχιατρικής στο χώρο του πρώην Νοσοκομείου.

Σύμφωνα με την πρόταση αυτή, το τριώροφο κτίριο θα στεγάσει υπηρεσίες προς τους ασθενείς που ολοκλήρωσαν τη θεραπεία τους, με τον πάνω όροφο να αφορά τα ενήλικα άτομα (πρόγραμμα «Ψυχαργώς»), τον μεσαίο τους ανήλικους και το ισόγειο να περιλαμβάνει μονάδες αυτόνομης διαβίωσης και εργαστήρια δημιουργικής απασχόλησης για τα προς ένταξη άτομα.

Αναφορικά με την πρόταση του 1,6 εκ ευρώ για ανανέωση εξοπλισμού που συμπεριλαμβάνεται στη συνολική προς το ΕΣΠΑ αναμένοντας έγκριση, να σημειωθεί πως περιλαμβάνει την πλήρη ψηφιοποίηση του Ακτινολογικού Τμήματος (800χιλ ευρώ), καθώς και την προμήθεια νέας τεχνολογίας μηχανημάτων για Κλινικές όπως η Καρδιολογική και η Μονάδα τεχνητού Νεφρού (700χιλ).


ΦΩΤΟ: Α.Π.-Καθρέφτης

1 σχόλιο:

Κώστας (Ζίχνη) είπε...

Περνώντας σήμερα κανείς δίπλα από το παλιό νοσοκομείο των Σερρών, ένα πράγμα μπορεί να σκεφτεί:τη δημόσια περιουσία ΜΑΣ που ρημάζει. Η θλίψη γίνεται εντονότερη αν αναλογιστούμε τον πόνο που, όλα τα χρόνια λειτουργίας του, φιλοξένησε το νοσοκομείο. Αλλά και την χαρά φιλοξένησε για όσους ιάθηκαν και πήραν εξητήριο υγειής.
Αριάδνη με συγκίνησε ιδιαίτερα η πρότελευταία φωτογραφία με την αίθουσα της εντατικής (εξωτερικά). Δυστυχώς με τον χώρο με συνδέει η οδυνηρή εμπειρία της απώλειας της μαμάς μου.
Ευχάριστο που εκσυγχρονίζεται το νέο νοσοκομείο αλλά κρίμα που ρημάζει το παλιό. Ήμαρτον μ΄αυτό το ελληνικό κράτος. Είναι σαν τον "φτωχό συγγενή" με τα πολλά ακίνητα αλλά με άδεια τσέπη. Απ'το ξερό του το κεφάλι δεν μπορεί να αξιοποιήσει τα ακίνητά του.