Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2012

ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΝΕΟΦΥΤΟΣ Η` εκ Ροδολίβους. Συγγενείς του και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος τίμησαν τη μνήμη του στη Χάλκη

«Πατρίς μου μεν, χωρίον τι Ραδολύβος καλούμενον….»
(Από τα χειρόγραφα απομνημονεύματα του Νεοφύτου Η`).

Συγγενείς του μακαριστού πατριάρχη Νεοφύτου του Η` που καταγόταν από το Ροδολίβος Σερρών, πραγματοποίησαν προσκυνηματική εκδρομή στον τάφο του, που βρίσκεται στον αύλειο χώρο της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης στα Πριγκιπόννησα, προκειμένου ανήμερα της ονομαστικής του εορτής (21/1/) να τιμήσουν τη μνήμη του.
Το τρισάγιο στη μνήμη του Πατριάρχου Νεοφύτου Η' τέλεσε το Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2012, επί τη μνήμη του Αγίου Νεοφύτου, ο ίδιος ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος στο Κοιμητήριο της Αγίας Τριάδος.

Παρέστησαν οι συγγενείς του αοιδίμου Πατριάρχου και ομοπάτριοί του προσκυνητές από τις Σέρρες, ανάμεσά τους και ο Πρώην Υπουργός Γεώργιος Καλαντζής, οφικιάλιος της Μ.τ.Χ.Ε.  

Οι συγγενείς που οργάνωσαν την εκδρομή, είναι απόγονοι των τεσσάρων αδελφών του Νεοφύτου του Η` (δύο αγοριών και δύο κοριτσιών) που έζησαν και δημιούργησαν οικογένειες στο Ροδολίβος, καθώς και συγγενείς απόγονοι του Πατριάρχη από τον πέμπτο αδελφό του που έζησε στην Ελευθερούπολη Καβάλας.

«Ήτο εξέχουσα προσωπικότης»
Οι προσκυνητές, μετά το τρισάγιο ξεναγήθηκαν στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης και παρεκάθησαν σε γεύμα που τους παρέθεσε ο κ.κ. Βαρθολομαίος.

Στο τέλος της δεήσεως ο Πατριάρχης αναφέρθηκε στον Πατριάρχη Νεόφυτο τονίζοντας μεταξύ άλλων τα εξής:
“ Ήταν ένας μεγάλος Πατριάρχης. Εδώ τα ερατεινά Πριγκηπόννησα ιδιαιτέρως τον ενθυμούνται και η Αντιγόνη στην οποία έζησε τα τελευταία χρόνια της ζωής του και εδώ η Χάλκη εις την οποία ετελέσθη η εξόδιος ακολουθία του και ενεταφιάσθη.

Πολλές φορές περιπατώντας είτε στον κήπο της Θεολογικής Σχολής, είτε στους κενούς, δυστυχώς, ακόμη διαδρόμους, ενθυμούμαι όσα έχω διαβάσει για όλες αυτές τις μεγάλες μορφές της Εκκλησίας και του Γένους που υπηρέτησαν με σθένος, με πίστη, με αφοσίωση, με αυτοθυσία εκείνα τα πιό δύσκολα από τα σημερινά χρόνια, υπηρέτησαν λέγω, την Εκκλησία και το Γένος και τα θεολογικά γράμματα εδώ στη Θεολογική Σχολή και απήλθον του κόσμου τούτου με αναπαυμένη τη συνείδησή τους ότι εξετέλεσαν το χρέος τους και έχοντας αφήσει ανεξίτηλον την σφραγίδα τους στη ζωή της Μητέρας Εκκλησίας, στην ιστορία της και στην μαρτυρία της προς τον κόσμον, προς τους εγγύς και τους μακράν.

Με αυτά τα αισθήματα και με αυτές τις απλές και ταπεινές σκέψεις σας υποδέχομαι ως διάδοχος του μακαριστού Πατριάρχου Νεοφύτου όλους εσάς που ήλθατε λίαν αξιεπαίνως από τα δικά του μέρη για να τιμήσετε την μνήμη του σήμερα που εόρταζε, του Αγίου Νεοφύτου, και σας ευλογώ από μέρους της Μητρός Εκκλησίας και εύχομαι αισίαν επάνοδον εις τα ίδια, και ευλογημένη από Θεού χρονιά, με τις προσευχές του Πατριάρχου Νεοφύτου. Ο Θεός μαζί μας. Είμαι βέβαιος ότι η ψυχή του αγάλλεται σήμερα και μας ευλογεί από το υπερπέραν.”


 Τιμούν τη μνήμη του
Από την πλευρά τους οι συγγενείς του Πατριάρχου Νεοφύτου εξέφρασαν στον Πατριάρχη Βαρθολομαίο την ευγνωμοσύνη τους για την παρουσία του και την μέριμνά του στο χώρο του τάφου του.
Κατά την αναχώρηση, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος και οι προσκυνητές κατέβηκαν πεζή από τη Σχολή ως το λιμάνι και επιβιβάστηκαν μαζί στο καραβάκι για την επιστροφή στην Κωνσταντινούπολη.
Το προσκύνημα οργάνωσαν οι απευθείας συγγενείς και απόγονοι του Νεοφύτου Η`: Ελευθέριος, Κυριάκος και Ελένη Σίμογλου, Αμαλία Τσεπέλτζελη, Κωνσταντίνος και Φωτεινή Παπαπακωνσταντίνου, Σταύρος και Μαρία Παπακωνσταντίνου. Στην αποστολή συμμετείχαν συνολικά 28 άτομα, από το οικογενειακό και φιλικό περιβάλλον των διοργανωτών.

Να σημειωθεί πως οι απόγονοι των αδελφών του Νεόφυτου του Η`, τιμούν πάντα με σεβασμό την μνήμη του. Στις 31/5/`09 τέλεσαν στο Ροδολίβος αρχιερατικό τρισάγιο με πέντε Αρχιερείς, με αφορμή τα 100 χρόνια από τον θάνατό του.



Βιογραφικό του Πατριάρχη Νεοφύτου Η'
Γεννήθηκε στην Πρώτη Σερρών (τότε Κιούπκιοϊ) το 1832 και μεγάλωσε στο Ροδολίβος. Σπούδασε στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης και κατά τη διάρκεια των σπουδών του χειροτονήθηκε διάκονος και μετονομάστηκε σε Νεόφυτος. Έπειτα πήγε στη Γερμανία, όπου έμαθε γερμανικά και σπούδασε Θεολογία στο Μόναχο.
Μετά το θάνατο του Οικουμενικού Πατριάρχη Διονυσίου Ε΄, εξελέγη νέος Πατριάρχης στις 27 Οκτωβρίου 1891, όχι όμως χωρίς αντιπαραθέσεις και επεισόδια, καθώς εκείνη την εποχή υπήρχε διχασμός μεταξύ «ιωακειμικών» και «αντιιωακειμικών».
Κατά τη διάρκεια της Πατριαρχίας του αντιμετωπίστηκε το λεγόμενο «σχολικό ζήτημα», δηλαδή το ζήτημα αναγνώρισης των σχολείων της ομογένειας, καθώς επίσης διευθετήθηκε το θέμα της εισαγωγής σε αυτά της διδασκαλίας της τουρκικής γλώσσας. Επί των ημερών του ξεκίνησε επίσης η δημιουργία κτηματολογίου των μονών.
Στις 25 Οκτωβρίου του 1894 εξαναγκάστηκε σε παραίτηση και απεσύρθη στη νήσο Αντιγόνη, όπου και πέθανε στις 5 Ιουλίου 1909. Ετάφη στον περίβολο της Θεολογικής Σχολής Χάλκης.

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Το αστείο είναι οτι γεννήθηκε στην Πρώτη Σερρών και επειδή μεγάλωσε στο Ροδολίβος έγινε εκ Ροδολίβους !!! Χαχαχα όλα να τα οικειοποιηθούν ποια !!!

Ανώνυμος είπε...

Ο ίδιος όμως λέει στα απομνημονεύματά του (αρχή άρθρου)"πατρίς μου χωρίον τι Ραδολύβος καλούμενον".Καθώς
λίγες μέρες μετά τη γέννησή του πήγε στο Ροδολίβος, ένιωθε αυτό ότι ήταν πατρίδα του.

Ανώνυμος είπε...

Καθώς πήγε λίγων ημερών στο Ροδολίβος και μεγάλωσε εκεί, αυτό ένιωθε πατρίδα του, όπως λέει ο ίδιος στα απομνημονεύματά του (αρχή άρθρου): "πατρίς μου μεν, Ραβολύβος τι καλούμενον..."!e

Ανώνυμος είπε...

Δεν είμαι ανώνυμη και όποιος θέλει ας έλθει σε επαφή μαζί μου. Η καταγωγή του Πατριάρχου είναι από το Ροδολίβος Σερρών και το γνωρίζω από πρώτες πηγές - αυτόπτη μάρτυρα όπως λέγεται στην επιστήμη της Ιστορίας, διότι ο παππούς μου ήταν αδελφός της μητέρας του και τονιζόταν αρκετά συχνά στο σπίτι μας η καταγωγή του. (‘Από Πατριαρχικό σόι’ όπως συνήθιζαν να μας λένε). Ο παππούς μου, Άγγελος Γκόγκος του Παναγιώτη και της Άννας το γένος Παπακωνσταντίνου, μετέβη στη Χάγη κατόπιν παρότρυνσης του ιδίου του Πατριάρχου και σπούδασε στη Σχολή του Γένους. Πρέπει να ήτο από τους τελευταίους διδασκάλους του Γένους μας. Όσο για το πού γεννήθηκε η μεγάλη μορφή του Πατριάρχου, προσωπικώς πιστεύω, ότι αυτές οι μορφές δεν ανήκουν πουθενά, παρά μόνο στους ανθρώπους και στην Ιστορία του Ελληνικού μας Έθνους.

Ανώνυμος είπε...

Ο Νεόφυτος Η΄ κατά κόσμο Ιωακείμ γεννήθηκε το 1832 στο χωριό ΠΡΩΤΗ (Κιούπ - κιοϊ) της νοτιοανατολικής Μακεδονίας.....

Ανώνυμος είπε...

O Νεόφυτος Η΄κάτά κόσμο Ιωακείμ γεννήθηκε το 1832 στο χωρίο ΠΡΩΤΗ (ΚΙΟΥΠ-ΚΙΟΪ) της Νοτιοανατολικής Μακεδονίας.
(Σπ. Κυβετός,1997,σελ.19)