Παρασκευή 2 Μαρτίου 2012

Ελλάδα – Βουλγαρία. ΚΟΙΝΗ ΤΡΟΧΟΝΟΜΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΣΤΑ ΣΥΝΟΡΑ.


Κοινοί τροχονομικοί έλεγχοι πραγματοποιούνται στην ελληνοβουλγαρική συνοριακή περιοχή, με τη συμμετοχή Αστυνομικών των δύο χωρών.
Το πρόγραμμα που ξεκίνησε την περασμένη Παρασκευή είναι πιλοτικό και διαρκέσει δύο μήνες.
Τα μικτά κλιμάκια των Ελλήνων και Βούλγαρων τροχονόμων, ελέγχουν οχήματα που περνούν το Τελωνείο του Προμαχώνα, με κατεύθυνση τη μία από τις δύο χώρες.
Ανάλογα με την εθνικότητα του οδηγού, οι οδηγίες του ελέγχου δίνονται στη γλώσσα του.
Στη γλώσσα του οδηγού
«Είναι σημαντικό το θέμα της συνεργασίας μας. Γινόμαστε περισσότερο αποτελεσματικοί στη δίωξη του εγκλήματος.
Μέσω του συγκεκριμένου προγράμματος, επεκτείνουμε την κοινή μας δράση και στους τροχονομικούς ελέγχους, που μας δίνουν τη δυνατότητα να παρέμβουμε σε παραβάσεις που έχουν να κάνουν με την ασφαλή διακίνηση ανθρώπων και εμπορευμάτων στις δύο χώρες.
Στο τέλους του διμήνου, θα γίνει επεξεργασία των στατιστικών δεδομένων και θα προκύψουν συμπεράσματα» δήλωσε στον «Π» ο Αστυνομικός Δ/ντής Σερρών Στέφανος Μάνδαλος, που επισκέφτηκε τα μικτά κλιμάκια σε ελληνικό και βουλγαρικό έδαφος, την πρώτη ημέρα του προγράμματος.

Σε κάθε κλιμάκιο, συμμετέχουν δύο άνδρες της τοπικής Τροχαίας κι ένας της γείτονος. Ο έλεγχος των εγγράφων του οχήματος και του οδηγού γίνεται από κοινού, με τον κύριο λόγο να έχει ανάλογα με την εθνικότητα, ο ομόγλωσσος Τροχονόμος.
«Είναι  πολύ χρήσιμη η εφαρμογή του προγράμματος. Οι άνδρες της υπηρεσίας μας  που συμμετέχουν σ` αυτό, κάνουν τις κανονικές τους βάρδιες στα μικτά κλιμάκια, πηγαίνοντας στη γείτονα.
Είναι επιλεγμένοι  και έμπειροι Τροχονόμοι, που γνωρίζουν τη βουλγαρική γλώσσα και έχουν άριστη συνεργασία με τους συναδέλφους εκεί. Τα ίδια προσόντα έχουν και οι βούλγαροι συνάδελφοι που έρχονται στη δική μας πλευρά» δήλωσε και ο Υπο/κτής της Τροχαίας Σερρών, Τάσος Μανωλίδης.
Και ασύρματη συνεργασία
Οι έλεγχοι, πραγματοποιούνται ταυτόχρονα και από τις δύο πλευρές των συνόρων, με δικαιοδοσία δράσης τα 30χλμ από αυτά, στο εσωτερικό των δύο χωρών.
Οι έλληνες και βούλγαροι οδηγοί που ρωτήθηκαν από τον «Π» στα σημεία ελέγχου, βρήκαν στο σύνολό τους χρήσιμη και ωφέλιμη την κοινή δράση των Τροχονόμων, με τους βούλγαρους ειδικά να δηλώνουν πολύ ικανοποιημένοι  που «μπορούν να συνεννοηθούν στη γλώσσα τους» κατά τη διάρκεια των ελέγχων.

«Σχεδιάζεται επέκταση της συνεργασίας των δύο Αστυνομιών. Συζητείται  επισήμως, να ξεκινήσει πρόγραμμα ασύρματης επικοινωνίας μας με τους συναδέλφους της Βουλγαρίας, για τον καλύτερο συντονισμό μας σε κάθε είδους εγκληματική ενέργεια που απαιτεί κοινή δράση» τόνισε ο κ. Μάνδαλος.

Τα προγράμματα αστυνομικής συνεργασίας Ελλάδας και Βουλγαρίας, ξεκίνησαν πριν από δύο χρόνια, με κοινές περιπολίες σε τουριστικούς προορισμούς των νομών Σερρών και Χαλκιδικής το καλοκαίρι, και σε χιονοδρομικά κέντρα της Βουλγαρίας το χειμώνα. Η επέκτασή τους, είναι επιθυμητή και από τις δύο πλευρές.

ΦΩΤΟ: Α.Π.-Καθρέφτης

Δεν υπάρχουν σχόλια: