Τετάρτη 28 Μαρτίου 2012

ΚΑΝΕΝΑ ΚΕΝΤΡΟ ΥΠΟΔΟΧΗΣ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΣΤΙΣ ΣΕΡΡΕΣ.


«Δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει Κέντρο Υποδοχής και κράτησης παράνομων μεταναστών στο νομό Σερρών», υποστήριξε ο αντιπεριφερειάρχης Σερρών κ. Γιάννης Μωυσιάδης, μιλώντας χθες στον «Π».
Ο κ. Μωυσιάδης δήλωσε πως «οι Περιφερειάρχες της χώρας ενημερώθηκαν από τον κ. Χρυσοχοίδη πως για την ώρα το σχέδιο αφορά σε δημιουργία δύο Κέντρων στην περιοχή της Αττικής, όπου και οι περισσότεροι παράνομοι αλλοδαποί» και πως «στη συνέχεια θα διερευνηθεί εάν και πού θα δημιουργηθούν και άλλα».
Τα αρχικά σχέδια του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, περιλάμβαναν την άμεση έναρξη λειτουργίας 30 συνολικά Κέντρων που θα φιλοξενούνταν σε Στρατόπεδα ανά την επικράτεια και με κατανομή, τρία Κέντρα ανά Περιφέρεια.


«Στην Αττική τα δύο πρώτα»
 Ο αντιπεριφερειάρχης Σερρών εκτίμησε πως η αλλαγή των σχεδίων, επιβλήθηκε από τις γενικευμένες και έντονες αντιδράσεις των κατοίκων των περιοχών που αρχικά είχαν υποδειχθεί π.χ. σε Κοζάνη και Λαγκαδά.
«Πιστεύω, πως τα δύο Κέντρα στην Αττική θα λειτουργήσουν και λίγο πειραματικά ή καλύτερα ως μοντέλα, ώστε να καθησυχάσουν οι τοπικές κοινωνίες βλέποντας πως τίποτε επιβαρυντικό ή επικίνδυνο δεν θα προκύψει από αυτά για την περιοχή τους» είπε χαρακτηριστικά.
Πάντως σύμφωνα με τον ίδιο, η λογική των Κέντρων αυτών –που σημειωτέον υπάρχουν σε όλα τα κράτη της Ευρώπης και χρηματοδοτούνται από δομές της Ε.Ε.-, είναι να βρίσκονται είτε κοντά στα σύνορα των χωρών όπου λειτουργούν, είτε κοντά στα μεγάλα αστικά τους κέντρα.
«Επομένως –δήλωσε ο κ. Μωυσιάδης-, ακόμη κι όταν έρθει η ώρα να δημιουργηθούν ανάλογες δομές εκτός Αττικής, το λογικότερο και το αναμενόμενο είναι, αυτές να γίνουν στην περιφερειακή ενότητα της Θεσσαλονίκης».

«Οι κατά τόπους Δήμοι θα αποφασίσουν»
Πάντως, η ανακοίνωση της κατασκευής τριών Κέντρων στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας όπου ανήκει και ο νομός Σερρών έβαλε σε προβληματισμό την τοπική κοινωνία.

Βέβαια η μόλις προ ημερών παραχώρηση των δύο μεγάλων και ανενεργών στρατοπέδων της πόλης στο δήμο Σερρών, απομάκρυνε το ενδεχόμενο τα Κέντρα αυτά να γίνουν εντός των ορίων της πόλης, κάτι όμως που κανείς δεν θα μπορούσε να εγγυηθεί για τις στρατοπεδικές εγκαταστάσεις είτε των Θερμών είτε της Βυρώνειας.

Στην Ελλάδα θα δοθούν 250 εκ ευρώ για τη δημιουργία των Κέντρων αυτών, ενώ θα υπάρξουν αντισταθμιστικά οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες που θα τα φιλοξενήσουν (π.χ. προσλήψεις προσωπικού, κίνηση στην τοπική αγορά κλπ).

Ο κ. Μωυσιάδης τόνισε πως όλοι οι Περιφερειάρχες της χώρας ήταν αρνητικοί στην πρόταση του Υπουργού να υποδείξουν αυτοί χώρους, αντιπροτείνοντας «το Υπουργείο να καταθέσει έγγραφες προτάσεις προς τις Περιφέρειες οι οποίες κατόπιν θα τις μεταβιβάσουν στους οικείους Δήμους, για να αποφασίσουν αυτοί μαζί με τις τοπικές κοινωνίες».
Αύριο Πέμπτη κατά την συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, θα ληφθεί οριστική απόφαση από τους ανιπεριφερειάρχες, για το θέμα.

ΦΩΤΟ: Α.Π.-Καθρέφτης

Δεν υπάρχουν σχόλια: