Δευτέρα 26 Μαρτίου 2012

ΑΛΙΣΤΡΑΤΗ: ΑΥΤΟΟΡΓΑΝΩΣΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΚΡΙΣΗ Εθελοντική πρωτοβουλία για σίτιση, εργασία και περίθαλψη των οικονομικά αδύναμων.


Εθελοντές της Αλιστράτης  προκρίνοντας την αλληλεγγύη ως ασπίδα, προχώρησαν σε ενέργειες αυτοοργάνωσης για να εξασφαλίσουν τροφή, δουλειά και περίθαλψη σε συγχωριανούς τους που χτυπήθηκαν περισσότερο από την κρίση.

Η συγκέντρωση τροφίμων και ρούχων είναι καθημερινή. Οι κάτοικοι έχουν ενημερωθεί εδώ και μέρες πως τα καλάθια με την ειδική σήμανση στους διαδρόμους των παντοπωλείων του χωριού, δέχονται ό,τι ο καθένας μπορεί να προσφέρει, αγοράζοντας μαζί με τα δικά του καθημερινά.

Οι εθελοντές συγκεντρώνουν τις προσφορές στο γραφείο του παλιού Δημαρχείου της Αλιστράτης σε παραχωρημένο από το Δήμο Ζίχνης χώρο. Εκεί γίνεται και το πακετάρισμα.

Κατέγραψαν τις θέσεις εργασίας
Η κρίση, ανέδειξε και ενίσχυσε ανάγκες επιβίωσης οικογενειών της κοινότητας, που μέλη της έμειναν χωρίς εισόδημα και δουλειά, αδυνατώντας να εξυπηρετήσουν τα βασικά τους. Η αλληλοβοήθεια, προέβαλε –και αποδείχτηκε τελικά- λύση.

«Σκεφτήκαμε να αυτοοργανωθούμε, βλέποντας τις τραγικές επιπτώσεις  της κρίσης στην καθημερινότητα όλων μας. Κάποιοι συγχωριανοί μας, χτυπήθηκαν παραπάνω.
Τα τρόφιμα και τα ρούχα ήταν το πρώτο και το εύκολο. Εμείς, προχωρήσαμε παραπέρα» δήλωσε στον «Π» ο κ. Γιάννης Καρακούσης αγρότης και δραστήριο μέλος του Πολιτιστικού Συλλόγου της Αλιστράτης, συμπληρώνοντας: «Καταγράψαμε όλες τις θέσεις εργασίας στα χωράφια αλλά και τις μικρές εμπορικές επιχειρήσεις του χωριού.
Τώρα με την έναρξη της καλλιεργητικής περιόδου, δημιουργούνται ανάγκες απασχόλησης. Ανάγκες για εργασία, υπάρχουν μεγάλες, είναι αυτονόητο.
Εμείς με την καταγραφή αυτή, γεφυρώνουμε τις δύο πλευρές».

Με διακριτικότητα η βοήθεια
Οι εθελοντές του Πολιτιστικού Συλλόγου, με τη βοήθεια της Κοινωνικής Λειτουργού του Δήμου κ. Έφης Ξυνίδου, έχουν ήδη συγκεντρώσει τα απαραίτητα στοιχεία για τις ανάγκες των οικογενειών. Με διακριτικότητα και ευγένεια, μακριά από τη δημοσιότητα, τα δέματα με τα τρόφιμα και τον ρουχισμό, φτάνουν στην ώρα τους κι εκεί που πρέπει.

«Όλο το χωριό στηρίζει αυτή την προσπάθεια.
Όλοι βλέπουμε μέσα στα σπίτια μας τις αλλαγές που έγιναν στην καθημερινότητά μας και προσπαθούμε να αλληλοβοηθηθούμε» τονίζει και η κ. Μαρία Καψιμάλη που προσφέρει εθελοντικά τις υπηρεσίες της στην προσπάθεια.

Ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου του χωριού κ. Βασίλης Παντελής επαινεί τα μέλη για την πρωτοβουλία σημειώνοντας«το ενδιαφέρον τους για το χωριό εκφράστηκε και με την πρόταση τους αυτή, την οποία ο Σύλλογος υιοθέτησε αμέσως.
Τώρα είναι επιστρατευμένα και τα 250 μέλη μας σ` αυτή την υπόθεση».

Προσκλητήριο καί στους Αλιστρατινούς γιατρούς
Η ομάδα δεν σταμάτησε στην υλική συνδρομή αυτών που έχουν ανάγκη, ούτε και στην προσπάθεια εξασφάλισης απασχόλησης.
Αναγνωρίζοντας τις ελλείψεις σε ιατρική περίθαλψη, απευθύνθηκε σε όλους γιατρούς με καταγωγή από την Αλιστράτη, ζητώντας τους να βοηθήσουν ακόμη κι αν δεν μένουν στο χωριό, οργανώνοντας έτσι όλο το ανθρώπινο δυναμικό που θα μπορούσε να προσφέρει κάτι χρήσιμο και ωφέλιμο στην τοπική κοινωνία.

Οι κάτοικοι της Αλιστράτης, συμμετέχουν ενεργά στην προσπάθεια, προσφέροντας πολλές φορές κι από το υστέρημά τους ενώ συμπαραστάτης του εγχειρήματος είναι και ο Δήμος Νέας Ζίχνης.
Ο Αντιδήμαρχος κ. Απόστολος Βουβούσης  είπε στον «Π» χαρακτηριστικά: «Μας κάνει περήφανους η πρωτοβουλία των εθελοντών της Αλιστράτης. Ως Δήμος ανταποκρινόμαστε σε ό,τι μας ζητηθεί από την ομάδα».

Η Αλιστράτη με την πρωτοβουλία των εθελοντών της, δίνει παράδειγμα αλληλεγγύης και αλληλοβοήθειας σε μία περίοδο που η συστράτευση των πολιτών στην ιδέα της ανιδιοτελούς προσφοράς, είναι η μόνη αποτελεσματική άμυνα στις επιπτώσεις της κρίσης.

ΦΩΤΟ: Α.Π.-Καθρέφτης

Δεν υπάρχουν σχόλια: