Πέμπτη 15 Μαρτίου 2012

ΓΙΑ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΤΥΧΗΜΑ ΣΕΡΡΑΙΟΥ ΠΟΥ ΕΜΕΙΝΕ ΠΑΡΑΛΥΤΟΣ προσπαθώντας να σώσει ένα σκυλάκι, Απόφαση-Δικαστικό προηγούμενο από ΑΡΕΙΟ ΠΑΓΟ.

Η περίπτωση σοβαρότατου ατυχήματος Σερραίου εργάτη σε τοπική βιοτεχνία κατασκευής υποδημάτων εκδικάστηκε προχθές σε τρίτο βαθμό, με την απόφαση του Αρείου Πάγου να αποτελεί δικαστικό προηγούμενο για τα όρια της εργοδοτικής ευθύνης σε περίπτωση εργατικού ατυχήματος.

Το ατύχημα, που οδήγησε σε ολική παράλυση των κάτω άκρων του 36χρονου τότε εργαζόμενου, συνέβη τον Φεβρουάριο του 2003, στον χώρο του πάρκινγκ της βιοτεχνίας στην περιοχή της Ηράκλειας, κατά την προσπάθειά του να γλυτώσει ένα σκυλάκι από το σφιχτό του περιλαίμιο.

Το συμβάν
Όταν Ν.Κ. σχόλασε, αντελήφθη ότι ένα σκυλάκι το οποίο ήταν δεμένο με λουρί στον περιβάλλοντα χώρο της επιχείρησης στην οποία εργαζόταν σε θέση ευθύνης 13 χρόνια, κινδύνευε να πνιγεί επειδή το λουρί είχε τυλιχθεί γύρω από το λαιμό του και το έσφιγγε. Βιαστικά, ο εργαζόμενος πήγε να το ελευθερώσει, αλλά λόγω του χιονιού και της κατάστασης του εδάφους γλίστρησε και έπεσε στο έδαφος χτυπώντας την πλάτη του σε μπάζα.

Ο εργαζόμενος σύμφωνα με τις ιατρικές γνωματεύσεις – όπως αναφέρει «το Βήμα»-, υπέστη «συντριπτικό-εκρηκτικό κάταγμα εξάρθρημα των Θ5 και Θ6 σπονδύλων με πλήρες αισθητικοκινητικό παράπλημα». Υπεβλήθη σε χειρουργική επέμβαση στην οποία διαπιστώθηκε «η συντριπτικότητα των καταγμάτων των Θ5 και Θ6 σπονδύλων και η κάκωση του νωτιαίου μυελού, χωρίς ρήξη της σκληράς μήνιγγος», ενώ επίσης διαπιστώθηκε ότι πάσχει «από βαριές διαταραχές της αισθητικότητας από το επίπεδο του Θ6 μυελοτομίου και περιφερικότερα».

Έπειτα από 8ωρη εγχείρηση και άλλες επεμβάσεις στις 42 μέρες νοσηλείας του, πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο, αλλά παρουσίαζε βαριά κινητική βλάβη στα κάτω άκρα και ανικανότητα να κινηθεί και να εργαστεί (ως παραπληγικός κατά ποσοστό 80%). Κατόπιν αυτών έλαβε σύνταξη αναπηρίας και επίδομα παραπληγίας.

 Το Εφετείο άνοιξε το δρόμο
Η υπόθεση κρίθηκε αρχικά από το Δικαστήριο των Σερρών το οποίο δεν αναγνώρισε ευθύνη εργοδότη στο ατύχημα του 36χρονου.
Σε δεύτερο βαθμό όμως, το Εφετείο Θεσσαλονίκης το 2011 έκρινε το αντίθετο, επιδικάζοντας στον εργαζόμενο επιπλέον το ποσό των 40.000 ευρώ (συν το νόμιμο τόκο), ως χρηματική ικανοποίηση από την πλευρά του εργοδότη του, για την ηθική βλάβη που υπέστη λόγω του εργατικού ατυχήματος (αναπηρία 80%), που σημειώθηκε στον περιβάλλοντα εργασιακό του χώρο και εκτός ωραρίου.                                                                                                                    
Λαμβάνοντας υπόψη την ηλικία του άτυχου εργαζομένου, την καλή κατάσταση της υγείας του πριν από τον τραυματισμό του, την ένταση και τη διάρκεια του ψυχικού άλγους του, την οικονομική και την κοινωνική κατάστασή του, το βαθμό συνυπαιτιότητας αλλά και την οικονομική κατάσταση της εργοδότριας επιχείρησης, επιδίκασε υπέρ του το συγκεκριμένο ποσό ως εύλογη χρηματική ικανοποίηση.
Το Εφετείο Θεσσαλονίκης δέχθηκε ότι ο τότε 36χρονος ήταν συνυπαίτιος του ατυχήματος κατά 60%, καθώς ενήργησε από αμέλεια, ενώ η εργοδοτική πλευρά κρίθηκε ότι ήταν κατά 40% συνυπαίτια του ατυχήματος.

 Τελεσίδικα ο Άρειος Πάγος
Ο Άρειος Πάγος προχθές, έκρινε ότι η εφετειακή απόφαση έχει πλήρεις και χωρίς αντιφάσεις αιτιολογίες και ότι ο τραυματισμός του άτυχου εργάτη ήταν εργατικό ατύχημα με συνευθύνη του εργοδότη. Οι αρεοπαγίτες απέρριψαν την αίτηση της εργοδοτικής πλευράς που ζητούσε να αναιρεθεί η εφετειακή απόφαση.

Η βιοτεχνία που εδώ κι έναν χρόνο δεν λειτουργεί, έχει ήδη από πέρυσι ικανοποιήσει χρηματικά τον άτυχο εργαζόμενο, αμέσως μετά τη σχετική απόφαση του Εφετείου.
Ο 45χρονος σήμερα άνδρας που είναι οικογενειάρχης και πατέρας τριών παιδιών, είναι συνταξιούχος με ποσοστό αναπηρίας 80% και υπό συνεχή ιατρική παρακολούθηση, μετακινείται με αμαξίδιο και είναι ανίκανος για εργασία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: