Τρίτη 6 Μαρτίου 2012

ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΑ ΦΥΤΟΦΑΡΜΑΚΑ ΑΠΟ ΤΟΥΡΚΙΑ «Δεν αγοράζουμε από Βουλγαρία, αυτοί παίρνουν από μας» λένε οι Σερραίοι αγρότες.


Η Τουρκία είναι ο κύριος προμηθευτής ακατάλληλων αλλά φθηνών φυτοφαρμάκων, στα οποία καταφεύγουν κάποιοι αγρότες, προκειμένου να μειώσουν τα καλλιεργητικά έξοδα.

Οι παραγγελίες σύμφωνα και με μαρτυρίες Σερραίων αγροτών, εξυπηρετούνται μέσω συγκεκριμένων εμπόρων με έδρα την Αδριανούπολη και μπαίνουν στη χώρα μας από τα Τελωνεία του Έβρου
.
Πρόκειται για μη εγκεκριμένα, ακατάλληλα και βλαβερά φυτοφάρμακα που κάνουν κακό σε καλλιέργειες και καταναλωτές, αφού περιέχουν είτε απαγορευμένες στην Ε.Ε. ουσίες είτε εγκεκριμένες αλλά όχι στις σωστές για το ελληνικό έδαφος αναλογίες.

Το παράρτημα Αν. Μακεδονίας του  ΓΕΩΤΕΕ  εξέδωσε προ ημερών σχετική ανακοίνωση με καταγγελίες και προειδοποιήσεις για την χρήση ακατάλληλων φυτοφαρμάκων, γεγονός που κινητοποίησε και τις κατα τόπους νομαρχιακές υπηρεσίες.

Δεν έχουν διαφορά στην τιμή
Στις Σέρρες, διαπιστώνεται  χρήση τέτοιων φυτοφαρμάκων, αλλά σε περιορισμένο ποσοστό.
Παλαιότερα η Βουλγαρία ήταν ο κύριος προμηθευτής φτηνών σκευασμάτων προστασίας ή λίπανσης των χωραφιών του Σερραϊκού κάμπου.
Σήμερα όμως όπως υποστηρίζουν τόσο μεμονωμένοι αγρότες όσο και Αγροτικοί Σύλλογοι του νομού, οι τιμές δεν έχουν πιά διαφορά και δεν συμφέρει το ταξίδι στη Βουλγαρία για αγορές και παραγγελίες. 
Όπως τονίζουν αγρότες των Σερρών, πριν από μερικά χρόνια, συνέφεραν τα φάρμακα φυτοπροστασίας που χρησιμοποιούνταν στα βαμβάκια. Επρόκειτο για τα ίδια φάρμακα, των ίδιων διεθνών εταιριών παραγωγής, που στη γείτονα διατίθεντο φθηνότερα μέχρι και κατά 50%. Σήμερα οι τιμές σχεδόν εξομοιώθηκαν.
Δεν ισχύει όμως το ίδιο για την Τουρκία, η οποία δεν είναι μέλος της Ε.Ε. και επομένως δεν υπόκειται σε περιορισμούς χρήσης ουσιών, που στην Ευρώπη απαγορεύτηκαν.
Τα φυτοφάρμακα αυτά που εδώ και τρία τουλάχιστον χρόνια σταμάτησαν να χρησιμοποιούνται στη χώρα μας, εκεί διατίθενται σε πλεονεκτικές τιμές.
Έτσι, η κρίση και η οικονομική στενότητα στην Ελλάδα, οδηγεί κάποιους σε παραγγελίες.

«Οι Βούλγαροι αγοράζουν από μας»
Γεωπόνοι της πόλης των Σερρών που διατηρούν καταστήματα εμπορίας φυτοφαρμάκων, λιπασμάτων και σπόρων, υποστηρίζουν πως το φαινόμενο αγορών από τη Βουλγαρία έχει περιοριστεί στο ελάχιστο, ενώ σημειώνουν πως «αυξήθηκε η πελατεία από Βούλγαρους αγρότες που έρχονται στις Σέρρες για να αγοράσουν καλά και αποτελεσματικά φάρμακα και λιπάσματα για τα δικά τους χωράφια».

 Ο εντεταλμένος Σύμβουλος Σερρών Νίκος Σφελινιώτης μιλώντας στον «Π» τόνισε: «Το θέμα της τιμής των λιπασμάτων και των φυτοφαρμάκων είναι σοβαρό στη χώρα μας.
Ενώ διεθνώς οι τιμές των πρώτων υλών για την παρασκευή τους έχουν πέσει σημαντικά, οι εταιρίες δεν έχουν κατεβάσει τις τιμές.
Το αρμόδιο Υπουργείο πρέπει να ασχοληθεί σοβαρά με το θέμα. Είναι ζήτημα ανταγωνιστικότητας αλλά και υγιούς αγροτικής παραγωγής».

Ο Γεωπόνος και υπεύθυνος του Γραφείου Φυτοπροστασίας των Σερρών Χρήστος Λαγούδας, επισημαίνει πως «τα παρανόμως εισαγόμενα σκευάσματα δεν είναι ασφαλή, και θα πρέπει όχι μόνο να έχουν οδηγίες στα ελληνικά αλλά και σαφή αναγραφή των συστατικών τους για να διαπιστώνεται εάν περιέχουν ουσίες που έχουν αποσυρθεί από την Ε.Ε. 
Η αυθαίρετη ή κατά προσέγγιση δοσολογία χρήσης μπορεί να καταστρέψει μία ολόκληρη σοδειά. Έχουμε τέτοια παραδείγματα στο νομό μας».

Με την έναρξη της νέας καλλιεργητικής περιόδου, κλιμάκια γεωπόνων των υπηρεσιών του νομού, θα πραγματοποιούν ελέγχους.

ΦΩΤΟ: Α.Π.-Καθρέφτης

Δεν υπάρχουν σχόλια: