Πέμπτη 15 Μαρτίου 2012

Προσωπική εμπειρία: Προσοχή κυκλοφορεί ΜΗΝΥΜΑ-ΑΠΑΤΗ στο Διαδίκτυο δήθεν από το ΙΚΑ

Ως παραλήπτρια του μηνύματος, με αποστολέα το (δήθεν) ΙΚΑ-ΕΤΑΜ (εστάλη από το e-mail: ika@ikaetam.gr), θα πρέπει να πω πως ψυλλιάστηκα αμέσως (και κυρίως από τα πολύ άσχημα ελληνικά του περιεχομένου του), πως επρόκειτο για απόπειρα ηλεκτρονικής απάτης.

Συνυπολογίζοντας και το γεγονός πως ασφαλιστικός μου φορέας δεν είναι το ΙΚΑ, βεβαιώθηκα πως βρισκόμουν μπροστά σε μία ακόμη περίπτωση προσπάθειας επιτήδειων, να αλιεύσουν με τον τρόπο αυτό κωδικούς και pin τραπεζικών λογαριασμών ανύποπτων ασφαλισμένων, που θα «τσιμπούσαν» το δόλωμα της υποτιθέμενης «επιστροφής φόρου» και θα έδιναν τα κρίσιμα στοιχεία στους απατεώνες.

Σε κάκιστα ελληνικά
Συγκεκριμένα το μήνυμα ανέφερε αυτολεξεί: «Αγαπητοί Φορολογούμενου.
 Μετά την τελευταία ετήσια υπολογισμούς της δημοσιονομικής δραστηριότητας σας έχουμε προσδιορίζεται ότι είστε επιλέξιμοι για να λάβουν την επιστροφή φόρου από 373,80  €.
Παρακαλείσθε να υποβάλετε την αίτηση επιστροφής φόρου και θα μας επιτρέψει 6-9 ημερών, προκειμένου  να το επεξεργαστεί.
Η επιστροφή μπορεί να καθυστερήσει για διάφορους λόγους.
 Για παράδειγμα, την υποβολή μη έγκυρα αρχεία ή την εφαρμογή μετά τη λήξη της προθεσμίας.
Για να αποκτήσετε πρόσβαση επιστροφή φόρου σας, κάντε κλικ εδώ».

Όπως προανέφερα, τα ελληνικά και η σύνταξη του κειμένου, κάνουν ολοφάνερο πως αυτό δεν μπορεί να προερχόταν από αρμόδια ελληνική υπηρεσία, η οποία επιπροσθέτως μέχρι τώρα ποτέ δεν έχει απευθυνθεί στους ασφαλισμένους της με e-mail!
Τις σκέψεις μου, επιβεβαίωσε και ο λογιστής μου στον οποίο απευθύνθηκα άμεσα για συμβουλή. Το επόμενο βήμα, ήταν να διαγράψω το μήνυμα αμέσως, ενέργεια που θεωρείται ενδεδειγμένη για όλους όσους βρεθούν σε ανάλογη κατάσταση.

Πάντως και η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος έβγαλε σχετική ανακοίνωση με την οποία προτρέπει τους πολίτες να την ενημερώνουν για οτιδήποτε ύποπτο, τόσο μέσω της ηλεκτρονικής διεύθυνσης ccu @ cybercrimeunit . gov . gr ή στα τηλέφωνα 11012 και 210-6476464.


ΦΩΤΟ: Α.Π.-Καθρέφτης

Δεν υπάρχουν σχόλια: