Πέμπτη, 15 Μαρτίου 2012

ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΤΟΞΙΚΟΤΗΤΑΣ ΥΔΡΑΡΓΥΡΟΥ ΣΕ 220 ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ. Ευρείας κλίμακας επέμβαση των Αρχών στον Σταθμό Βενιζέλου του ΜΕΤΡΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ.

---ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ---
της Αριάδνης Παπαφωτίου

"Βόμβα υδραργύρου" σταμάτησε χθες τις εργασίες στον υπό κατασκευή Σταθμό Βενιζέλου του Μετρό Θεσσαλονίκης,  με τους επικεφαλής της Υγειονομικής Υπηρεσίας της συμπρωτεύουσας να παραγγέλνουν άμεση εκκένωση ολόκληρου του αρχαιολογικού σκάμματος, φοβούμενοι τοξικότητα αλλά και πιθανή μόλυνση των εργαζόμενων, από τις ποσότητες υδραργύρου που βρέθηκαν εκεί!

Τον συγκέντρωναν ανυποψίαστοι
Συγκεκριμένα, στο αρχαιολογικό σκάμμα του Σταθμού Βενιζέλου (ευθύνη 9ης Εφορίας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Θεσσαλονίκης) ήδη από το προηγούμενο καλοκαίρι είχαν εντοπιστεί συγκεντρώσεις υδραργύρου, σε βάθος 5,5 περίπου μέτρων από την επιφάνεια του εδάφους!!! 

Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι υπεύθυνοι αρχαιολόγοι τον μάζευαν ως εύρημα, οι εργάτες κάναν τη δουλειά τους εκτελώντας εντολές να τον συλλέξουν (κάποιοι μάλιστα από άγνοια "έπαιζαν" μαζί του), οι εργοδηγοί επέβλεπαν και η Εφορία προβληματιζόταν για το εάν επρόκειτο για βυζαντινά εργαστήρια αργυροχρυσοχοΐας και εάν η ίδια βρισκόταν μπροστά σε μία νέα σημαντική ανακάλυψη (μιά και ποτέ σε ανασκαφές στον ελληνικό χώρο, δεν βρέθηκε υδράργυρος)...... 

Τις τελευταίες είκοσι μέρες οι συγκεντρώσεις υδραργύρου αυξήθηκαν σημαντικά, γεγονός που προκάλεσε ενθουσιασμό αλλά και βάσιμες ελπίδες στους αρχαιολόγους του σκάμματος, οτι βρήκαν εργαστήρια στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.
Όχι όμως και ανησυχία για τις πιθανές επιπτώσεις του στοιχείου πάνω στην υγεία όσων ερχόταν σε επαφή μαζί του.


220 άτομα θα εξεταστούν
Όταν λοιπόν (μόλις χθες) ενημερώθηκαν οι αρμόδιες Υπηρεσίες, με πρωτοβουλία του Συλλόγου εργαζομένων του Μετρό όπως δήλωσε στον «Π» ο Πρόεδρος του Σωματείου κ. Χάρης Κυπριανίδης, ακολούθησε όχι μόνο άμεση αλλά και επείγουσα επέμβασή τους.

Επιθεώρηση εργασίας, υγειονομικό, ΕΜΑΚ, πυροσβεστική, Αττικό Μετρό, Κοινοπραξία, εργάτες, αρχαιολόγοι, βρέθηκαν επιτόπου και επιβλήθηκε παύση εργασιών, αποκλεισμός και εκκένωση του χώρου.

Υπολογίζεται πως 220 άτομα περίπου πιθανόν να έχουν εκτεθεί στον υδράργυρο, τα οποία θα πρέπει να δώσουν δείγμα για εξετάσεις σε ειδικά εργαστήρια της Ελλάδας και των ΗΠΑ, προκειμένου να ελεγχθεί το εάν και σε ποιο βαθμό δέχτηκαν τοξική επίδραση από τον υδράργυρο.
Το σκάμμα εκκενώθηκε και ειδικοί θα απομακρύνουν τον υδράργυρο που θα σταλεί στη Γερμανία για καταστροφή! 

Έπρεπε να δράσουν νωρίτερα
Το κόστος αλλά και οι επιπτώσεις τόσο στη συνέχιση του έργου – άρα και στην εργασία των απασχολούμενων-,  όσο κυρίως στην υγεία των πολυάριθμων εργαζόμενων, αυτή τη στιγμή δεν μπορούν να υπολογιστούν.

Το σίγουρο είναι πως από το περασμένο καλοκαίρι που πρωτοεμφανίστηκαν τα δείγματα υδραργύρου στο υπέδαφος οι αρμόδιες υπηρεσίες θα έπρεπε να ενημερωθούν από τους αρχαιολόγους και φυσικά να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: