Δευτέρα, 14 Μαΐου 2012

ΤΟ ΠΑΝΗΓΥΡΙ ΤΗΣ ΝΙΓΡΙΤΑΣ. Με πάλη, αθλήματα και πλήθος κόσμου


Δεκάδες παλαιστές ήρθαν και φέτος στη Νιγρίτα, αναβιώνοντας ένα πανάρχαιο λαϊκό άθλημα, και διεκδικώντας υψηλά χρηματικά έπαθλα.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τον κόσμο είχε η πάλη με τα παραδοσιακά κισπέτια που είναι αναπόσπαστο στοιχείο στα μεγάλα τοπικά πανηγύρια και με ιδιαίτερα μακρά ιστορία στην περιοχή.

Μιλάμε για ελληνορωμαϊκή και ελεύθερη πάλη όπου οι παλαιστές (πεχλιβάνηδες ή πιλιβάνοι) παλεύουν λαδωμένοι με λάδι ή λίπος, φορώντας στενά, κοντά, χειροποίητα δερμάτινα παντελόνια, από δέρμα βουβαλιού βάρους περίπου 13 κιλών που ονομάζονται κισπέτια ή κιουσπέτια, παρουσιάζοντας θέαμα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.
Το λάδι δυσκολεύει τους αντιπάλους τους και με τις περίτεχνες λαβές και κινήσεις τους προσφέρουν ένα μοναδικό εντυπωσιακό θέαμα στο παρευρισκόμενο κοινό που χειροκροτεί με ενθουσιασμό, νικητές και ηττημένους.

Νικητής θεωρείται αυτός που βάζει κάτω τον αντίπαλο, ώσπου να πει "πες"'. Δηλαδή ώσπου να παραδεχτεί ρητά την ήττα του. Ή αλλιώς, ώσπου να τον βάλει ανάσκελα μέχρι "να φάει η πλάτητ' χώμα". Αυτό θα το κρίνει ο κριτής που είναι ξεχωριστός για κάθε ζευγάρι παλαιστών και παρακολουθεί κάθε δευτερόλεπτο του αγώνα με ιδιαίτερη προσοχή.

Παλαιστές από τρείς χώρες
Το αγωνιστικό μέρος των πανηγυρικών εκδηλώσεων του Πανηγυριού της Νιγρίτας  ξεκίνησε από το Σάββατο 5 Μαΐου, με αγώνες σκοποβολής και ιπποδρομίες αλλά και ποδηλατοδρομίες και πεζοδρομίες.
Το βράδυ της ίδιας μέρας, στον χώρο της παλαίστρας, και υπό τους ήχους νταουλιών και ζουρνάδων που άναψαν το κέφι, προσφέρθηκε και πλούσιο πεντανόστιμο φαγητό σε όλους, με πρωτοβουλία των δραστήριων μελών της Επιτροπής του Πανηγυριού.

Το αποκορύφωμα ήταν την Κυριακή με την πάλη, όπου ατέλειωτος κόσμος πλημμύρισε την παλαίστρα για να παρακολουθήσει τους παραδοσιακούς αγώνες.
Τριανταπέντε παλαιστές  από Ελλάδα, Σκόπια και Τουρκία, προσέφεραν πλούσιο αγωνιστικό θέαμα. Φέτος, νικητής αναδείχτηκε Τούρκος παλαιστής που έφτασε στον τελικό, με αντίπαλο τον συναθλητή του από τα Σκόπια.

Παρά την ιδιαιτερότητα της συγκεκριμένης μέρας (ήταν η Κυριακή των εκλογών), οι επισκέπτες έδωσαν βροντερό παρών και απόλαυσαν με τους φίλους και τις οικογένειές τους το πανηγύρι και τα δρώμενα.
Η μεγάλη εμποροπανήγυρη που και φέτος στήθηκε μπροστά από την εκκλησία του Αγίου Αθανασίου της Νιγρίτας, επίσης συγκέντρωσε πλήθος κόσμου που τίμησε με την παρουσία του τις πλούσιες διήμερες πανηγυρικές εκδηλώσεις.
Και του χρόνου!


ΦΩΤΟ: Α.Π.-Καθρέφτης

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

http://tromaktikoi.blogspot.gr/2012/10/o.html?showComment=1354129535741#c7652929459513245111