Πέμπτη 31 Μαΐου 2012

ΔΡΟΜΟΣ ΜΕΤ` ΕΜΠΟΔΙΩΝ για το ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ Αστικού Τύπου• Ο Δήμος Σερρών να προσδιορίσει τιμή


Ένας δρόμος –στην κυριολεξία- χωρίζει το Κέντρο Υγείας Αστικού Τύπου των Σερρών, από την ένταξή του στο ΕΣΠΑ και τη δρομολόγηση της υλοποίησής του.

Μιλάμε, για το δρόμο που περνάει μέσα από τις εγκαταστάσεις του παλιού Νοσοκομείου και ο οποίος κατά την σύνταξη των απαραίτητων μελετών προέκυψε ότι ανήκει στο Δήμο κι όχι στο Υπ. Υγείας, θέτοντας ζητήματα ή αλλαγής του ενιαίου τοπογραφικού που συνέταξε (εν αγνοία της κατάστασης) η μελετητική ομάδα του ΤΕΙ ή αγοράς του δημοτικού δρόμου από το Δ.Σ. του Νοσοκομείου!
Με δεδομένο πως όποια λύση και να επιλεγεί απαιτείται χρόνος –και μάλιστα πολύτιμος-, γίνεται κούρσα ώστε να μην κινδυνέψει  η ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ, λόγω ελλειμματικού φακέλου.

Αλλαγή τοπογραφικού
Για την πληρότητα του φακέλου που θα κατατεθεί στη ΔΕΠΑΝΟΜ, μαζί με την Αρχιτεκτονική μελέτη (εκπονήθηκε ήδη χωρίς οικονομική υποχρέωση, από τον κ. Καζαναράκη της Νομαρχίας Σερρών) και την Μηχανολογική (που ολοκληρώνεται), απαιτείται και έκδοση πολεοδομικών αδειών των υφιστάμενων κτιρίων καθώς και τοπογραφικό της οικοδομημένης έκτασης.
Τον περασμένο όμως Σεπτέμβριο, οι υπηρεσίες διαπίστωσαν πως το ενιαίο τοπογραφικό που αποτύπωνε το σύνολο της έκτασης όπου είναι δομημένο το συγκρότημα του παλιού Νοσοκομείου και όπου θα λειτουργήσει το Κέντρο Υγείας Αστικού Τύπου καθώς και άλλες δράσεις όπως η «Ψυχαργώς», περιλαμβάνει κι έναν δρόμο που δεν αποτελεί δημόσια ιδιοκτησία.

Πρόκειται για το δρόμο που περνάει ανάμεσα από την Ψυχιατρική Κλινική, το πίσω μέρος του παλιού Νοσοκομείου και το κτίριο όπου στεγάζονται σήμερα οι Κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου Σερρών, και καταλήγει μπροστά στο «Ξενία». Κλειστός για την κυκλοφορία ο συγκεκριμένος δρόμος, εξυπηρετούσε ανέκαθεν τα ασθενοφόρα του Νοσοκομείου όσο αυτό στεγαζόταν στο παλιό κτίριο και φυσικά, λειτουργούσε με περιορισμούς και πόρτες ασφαλείας.
Με τα νέα λοιπόν δεδομένα, οι ελεγκτές του φακέλου δηλώνουν πως απαιτούνται αλλαγές.

«Να τον αγοράσουμε»
Ο Διοικητής του Νοσοκομείου Σερρών κ. Ξενοφών Εμμανουηλίδης με προ 8μήνου έγγραφό του προς το Δήμο Σερρών, ζητάει να του προσδιοριστεί ποσόν εξαγοράς του δρόμου, ώστε να διατηρηθεί το ενιαίο της ιδιοκτησίας και αποφευχθεί η σύνταξη νέου τοπογραφικού (ή δύο ξεχωριστών για το κάθε κομμάτι του οικοπέδου που χωρίζει ο δρόμος), κάτι που χαρακτηρίζεται ως χρονοβόρο και επηρεάζει προφανώς και την έκδοση των απαιτούμενων πολεοδομικών αδειών.
Ο Δήμος Σερρών δεν έχει μέχρι στιγμής καταλήξει σε συγκεκριμένη οικονομική πρόταση, η οποία σημειωτέον θα πρέπει να περάσει και από το δημοτικό Συμβούλιο πριν κοινοποιηθεί επισήμως στο Νοσοκομείο, που με τη σειρά του θα πρέπει να χαρακτηρίσει συμφέρουσα την τιμή ώστε για να γίνει η αγοραπωλησία.

Το έργο του ΚΥΑΤ είναι προϋπολογισμού 1,8 εκ ευρώ και θα χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ, το ποίο είναι ακόμη ανοιχτό σε ένταξη έργων λόγω παρατάσεων που δόθηκαν (έληγε κανονικά τον Ιανουάριο του 2012).

ΦΩΤΟ: Α.Π.-Καθρέφτης

Δεν υπάρχουν σχόλια: