Δευτέρα 14 Μαΐου 2012

ΦΕΡΝΟΥΝ ΛΑΘΡΑΙΑ ΠΟΤΑ ΑΠΟ ΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ. Ισχυρίζονται άγνοια νόμου. ΧΩΡΙΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟ Ο ΠΡΟΜΑΧΩΝΑΣ

Χιλιάδες φιάλες οινοπνευματοδών ποτών εισάγονται λαθραία κάθε χρόνο από τη Βουλγαρία, λόγω της χαμηλής τους τιμής.
Στο Τελωνείο του Προμαχώνα οι έλεγχοι είναι αυστηροί αλλά απαιτείται σύγχρονος εξοπλισμός για να είναι αποτελεσματικότεροι.

Οι υψηλοί φόροι στα αλκοολούχα ποτά στην Ελλάδα, προκύπτουν ως ο κύριος λόγος της αύξησης της λαθρεμπορίας οινοπνευματοδών από τη Βουλγαρία.
Στο Τελωνείο του προμαχώνα οι διωκτικοί έλγχοι οδήγησαν σε κατασχέσεις εκατοντ΄δων φιαλών, μόνο τους πρώτους μήνες του 2012.
"Μέχρι και τον περασμένο Μάρτιο κατασχέσαμε 2.600 φιάλες και κάναμε 22 συλλήψεις" είπε χαρακτηριστικά στον "Κ" ο Αστυνπμικός Δ/ντής Σερρών Στέφανος Μάνδαλος.
Σύμφωνα με την Αστυνομία, οι δράστες είναι κυρίως Έλληνες και τα φορτία προορίζονται για καταστήματα της Θεσσαλονίκης.

Ακριβής μάρκας ποτά και φθηνές μπύρες καταλήγουν όχι μόνο σε Μπαρ και Καφε αλλά ακόμη και σε Σούπερ Μάρκετ και Παντοπωλεία, που με τον τρόπο αυτό αποσκοπούν στην ιδιοποίηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και φυσικά του ΦΠΑ.
Να σημειωθεί πως ένα μπουκάλι ουίσκυ γνωστής μάρκας, κοστίζει στη Βουλαγία όσο ο φόρος της ίδιας φιάλης στην χώρα μας.
Είναι χαρακτηριστικό πως πολλοί από τους συλληφθέντες δηλώνουν άγνοια νόμου και ισχυρίζονται προκειμένου να γλυτώσουν, πως τα φέρνουν για οικογενειακές τους εκδηλώσεις, γάμους και βαφτίσεις!!

Οι έλεγχοι πραγματοποιούνται από Αστυνομικούς των Σερρών και τελωνειακούς και παρά την έλλειψη σύγρονων μέσων, χαρακτηρίζονται αποτελεσματικοί.
"Εαν είχαμε όμως στο Τελωνείο του Προμαχώνα ένα μηχάνημα X-RAY δηλαδή ακτίνων Χ που θα μας επέτρεπε να ακτινογραφούμε όλα τα οχήματα, όπως έχουν για παράδειγμα οι Βούλγαροι, τότε δεν θα τολμούσε να περάσει παράνομο φορτίο στη χώρα μας. Δυστυχώς αν και το ζητάμε καιρό, δεν το βλέπουμε" τόνισε σχετικά ο Θεοδόσης Κρέτσης Πρόεδρος των τελωνειακών Β. Ελλάδας.

Οι κατασχεμένες ποσότητες αλκοολούχων ποτών, παραδίδονται στο Τελωνείο Σερρών το οποίο αυτή την εποχή έχει φισκάρει στην κυριολεξία από τις ποσότητες των κατασχεμένων.
Οι συλληφθέντες πληρώνουν πρόστιμο διπλάσιο των δασμών (και πάντως όχι μικρότερο των 1.500 ευρώ), ενώ για να πάρουν πίσω το προιόν, υποχρεούνται να πληρώσουν και τους αναλογούντες δασμούς.
Τα ποτά που παραμένουν αζήτητα στο Τελωνείο, δημοπρατούνται από το Δημόσιο.

ΦΩΤΟ: Α.Π.-Καθρέφτης

Δεν υπάρχουν σχόλια: