Πέμπτη 31 Μαΐου 2012

Αλιστράτη: ΤΑ ΙΣΟΠΕΔΩΣΕ ΤΟ ΧΑΛΑΖΙ. Ολική καταστροφή στα όσπρια


Η πυκνή χαλαζόπτωση της περασμένης  Τετάρτης, ισοπέδωσε καλλιέργειες άνω των 10 χιλιάδων στρεμμάτων, έξω από την Αλιστράτη.
Βαμβάκια, καλαμπόκια αλλά και όσπρια, έπεσαν θύματα του χαλαζιού προκαλώντας απόγνωση στους καλλιεργητές.
Η ολιγόλεπτη χαλαζόπτωση, δεν άφησε τίποτε όρθιο. Τα φυτά κόπηκαν από τον κορμό τους και η καταστροφή είναι ανεπανόρθωτη.
Δεκάδες αγροτών της Αλιστράτης θα μείνουν χωρίς εισόδημα, λίγο πριν το μάζεμα της σοδειάς και με τα καλλιεργητικά έξοδα να έχουν γίνει ήδη.

«Είμαι πολύτεκνος αγρότης και φέτος έσπειρα για πρώτη φορά ρεβίθια, ελπίζοντας σε ένα καλύτερο εισόδημα για την 6μελή μου οικογένεια. Ο σπόρος μόνο κοστίζει 50 ευρώ το στρέμμα, χώρια τα υπόλοιπα έξοδα για την λίπανση και την φυτοπροστασία. Το χαλάζι δεν άφησε τίποτε. Τον επόμενο μήνα θα έκανα συγκομιδή» είπε  απελπισμένος στον «Π» ο αγρότης Θεμιστοκλής Πασχάλης, που περιμένει τώρα από τον ΕΛΓΑ αποζημίωση.
«Δεν υπάρχει περίπτωση να πάρουμε προϊόν. Το χαλάζι κούρεψε στην κυριολεξία όλα τα σπαρτά. Περιμένουμε μόνο από την αποζημίωση» δήλωσε και ο Γιώργος Καρτάλης, πρόεδρος της Ομάδας παραγωγών οσπρίων της Αλιστράτης.

Στο πόδι οι υπηρεσίες
Τουλάχιστον πέντε ειδών καλλιέργειες καταστράφηκαν.
Οι γεωπόνοι του ΕΛΓΑ και της Δ/νσης Γεωργίας των Σερρών προχώρησαν από την πρώτη στιγμή σε αυτοψίες, προκειμένου να ξεκινήσει και διαδικασία κατάθεσης δηλώσεων καταστροφής εκ μέρους των παραγωγών.
«Έχουμε εκτεταμένες καταστροφές. Δυστυχώς ενώ φέτος λόγω των βροχών οι καλλιεργητές περίμεναν πλούσια παραγωγή, για κάποιους, το χαλάζι ακύρωσε τα όνειρα. Προβήκαμε στα απαραίτητα και αναγνωρίζοντας την έλλειψη προσωπικού στον ΕΛΓΑ, προσφερθήκαμε να διαθέσουμε δικούς μας γεωπόνους προκειμένου γρήγορα να γίνουν οι έλεγχοι» τόνισε και ο Προϊστάμενος της Δ/νσης Γεωργίας Σερρών Νίκος Ρόιδος.

Από την πλευρά τους οι αγρότες ζητούν ενισχύσεις και βοήθεια.
«Η ΑΤΕ πρέπει να συμπαρασταθεί. Υπάρχουν αγρότες που λόγω αυτής της χαλαζόπτωσης έχασαν τα πάντα. Καλό θα ήταν η Τράπεζα να εγκρίνει προς αυτούς άτοκα δάνεια ώστε να μπορέσουν να ορθοποδήσουν γρήγορα. Ειδικά οι παραγωγοί οσπρίων, που φέτος είπαν να προχωρήσουν σε εναλλακτικές καλλιέργειες και είχαν πολλά έξοδα, δεν έχουν άλλη διέξοδο» επισήμανε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Αλιστράτης Γιώργος Κασάπογλου.
Η χαλαζόπτωση, χτύπησε μεγάλες εκτάσεις στην Αλιστράτη και το Αγιοχώρι Σερρών, καθώς και μεγάλο τμήμα του αγροκτήματος Δράμας, προκαλώντας καταστροφές και στα καπνοφυτώρια, γεγονός που θα αναδείξει πρόσθετα προβλήματα σποράς και στις καπνοκαλλιέργειες.


ΦΩΤΟ: Α.Π.-Καθρέφτης

Δεν υπάρχουν σχόλια: