Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2009

ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ, ΕΠΙΜΕΝΟΥΝ ΚΑΙ ...ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ οι Αγρότες!!

Αγανακτισμένοι και αποφασισμένοι είναι οι αγρότες των Σερρών, που παραμένουν στα μπλόκα και μετά τις συναντήσεις τους με τον Υπουργό γεωργίας κ. Χατζηγάκη.
Στον Προμαχώνα, ο δρόμος ανοίγει μόνο για τα ευπαθή προϊόντα, ενώ ουρές χιλιομέτρων σχηματίζουν οι νταλίκες τόσο στο Ελληνικό όσο και στο Βουλγαρικό έδαφος.
Πολλοί είναι οι επιχειρηματίες που θέλοντας να εξυπηρετήσουν παραγγελίες στη Βουλγαρία και την υπόλοιπη Ευρώπη, μεταφέρουν τα προϊόντα τους (κυρίως γαλακτοκομικά) μέχρι τα σύνορα, κι από κει με τα χέρια σε άλλα φορτηγά που βρίσκονται από την άλλη μεριά του μπλόκου, προκειμένου να φτάσουν στον προορισμό τους, εντός του χρόνου που προβλέπεται στο συμβόλαιο.
Οι ελπίδες των αγροτών που βρίσκονται για όγδοη μέρα στον Προμαχώνα, διαψεύστηκαν μετά την άκαρπη συνάντηση των εκπροσώπων τους με τον Υπουργό.
Κατά την έξοδό τους από το Υπουργείο οι Σερραίοι αγρότες κατήγγειλαν πως «ο κ. Χατζηγάκης, δεν συνομίλησε μαζί τους παρά μόνο 10 λεπτά, ενώ η γύρω στις δύο ώρες συζήτηση με τον Γ.Γ. κ. Κ. Σκιαδά, ήταν ..μία από τα ίδια».
Ο Προμαχώνας, τα Τέμπη και οι Μικροθήβες έφυγαν από το γραφείο του κ. Χατζηγάκη, χωρίς να πάρουν τίποτε άλλο πέραν της παραδοχής πως «τα αιτήματά τους είναι δίκαια»!

Παραμένουν
Χθες οι Πρόεδροι των έξι Αδέσμευτων Αγροτικών Συλλόγων του νομού Σερρών (Νιγρίτας, Στρυμόνα, Αλιστράτης, Ηράκλειας, Καπ. Μητρούση και Ν. Ζίχνης), επέστρεψαν στο μπλόκο του Προμαχώνα γύρω στις 3.00 το μεσημέρι και ενημέρωσαν τους συναδέλφους τους.
Κοινή ήταν η απόφαση να παραμείνουν «στις επάλξεις», ενώ κάλεσαν και όσους αγρότες δεν βγήκαν μέχρι τώρα στους δρόμους, «να πάρουν τα τρακτέρ τους και να έρθουν στα σύνορα».
Χθες τον Υπουργό, συνάντησαν οι εκπρόσωποι της Συντονιστικής των μπλόκων όλης της χώρας. Σ` αυτή συμμετείχαν αγρότες από τα υπόλοιπα δύο Σερραϊκά μπλόκα, αυτά των Κερδυλλίων και του Στρυμονικού.
Στο μπλόκο των Κερδυλλίων η δύναμη των τρακτέρ αυξήθηκε από την περασμένη Κυριακή, από αγρότες της Ν. Μπάφρας, ενώ στο μπλόκο του Στρυμονικού, οι καπνοπαραγωγοί, έθεσαν και το θέμα της δικής τους παραγωγής, καίγοντας συμβολικά καπνό.
Οι αγρότες του Προμαχώνα, ζήτησαν από το Υπουργείο 60€ ανά στρέμμα για το βαμβάκι, 60€/στρέμμα για το καλαμπόκι και 30€/στρέμμα για τα σιτηρά.
Οι τιμές αυτές είναι κατά πολύ υψηλότερες από αυτές που δίνονται, με αποτέλεσμα την απόφαση για συνέχιση και κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.

Συμπαράσταση
Εντωμεταξύ, την υποστήριξή τους στον αγώνα των Σερραίων αγροτών εξέφρασαν οι γυναίκες του Δήμου Στρυμόνα που με λεωφορείο βρέθηκαν το μεσημέρι της περασμένης Κυριακής στον Προμαχώνα, ενώ και η αγορά των Σερρών άνοιξε δύο ώρες αργότερα χθες Δευτέρα σε ένδειξη συμπαράστασης. Το μεσημέρι στα σύνορα βρέθηκε και ο Νομάρχης Σερρών Στέφανος Φωτιάδης.
Για σήμερα Τρίτη, στις 10 το πρωί οι παραγωγοί και πωλητές των Λαϊκών Αγορών, θα επιδώσουν στο Νομάρχη Σερρών ψήφισμα συμπαράστασης στους αγρότες, ενώ κάλεσαν όλους τους συναδέλφους τους να μην κατέβουν στη Λαϊκή της πόλης των Σερρών.
Συμπαράσταση εξέφρασαν εμπράκτως και ο Σύνδεσμος φιλάθλων του Πανσερραικού Τσε Γκεβάρα, που με πανό και συνθήματα επισκέφθηκε το μπλόκο του Στρυμονικού.
Μεγάλο κυκλοφοριακό πρόβλημα, δημιουργήθηκε χθες στην Εγνατία, μια και το μπλόκο των Κερδυλλίων έμεινε ερμητικά κλειστό από τις 11 το πρωί, μέχρι και τη λήξη της συνάντησης με τον Υπουργό στην Αθήνα.
Οι ουρές που σχηματίστηκαν ξεπερνούσαν τα 10 χιλιόμετρα.
(ΦΩΤΟ: Α.Π.-Καθρέφτης).

Δεν υπάρχουν σχόλια: