Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2010

ΕΛΛΗΝΑΡΑΣ...!!!!!

  • Το Facebook, είναι ένας «χώρος κοινωνικής δικτύωσης» όπως λέγεται στη σύγχρονη τεχνολογική γλώσσα ή πιο κατανοητά για τους μη έχοντες και μεγάλη σχέση με αυτό που λέμε διαδίκτυο ή internet, ένα «Καφενείο» όπου πάς μόνο …μέσα από τον υπολογιστή σου!
  • Εκεί, ανάμεσα σε άλλα, μπορείς να κουβεντιάσεις, να σχολιάσεις απόψεις άλλων ή να θέσεις εσύ θέματα για προβληματισμό και συζήτηση. Και αν οι φίλοι σου έχουν διάθεση και χρόνο, μπορεί και να γίνει η συζήτηση ενδιαφέρουσα, έντονη, πλούσια και κυρίως ενδεικτική της ποικιλίας των απόψεων των νεοελλήνων του κυβερνοχώρου, για ζητήματα σοβαρά και μη, γενικά ή προσωπικά.
  • Χθες λοιπόν έγραψα στoν χώρο μου το εξής: «Πάλι καθόμουν δίπλα σε έναν φανατίλα Ελληναρά-Τουρκοφάγο, με ring tone όμως στο κινητό του έναν γνήσιο "ελληνικό" αμανέ!!».


  • Και η συζήτηση άναψε. Άλλοι φίλοι γέλασαν, άλλοι υπερθεμάτισαν, μερικοί θύμωσαν, έτεροι επιχειρηματολόγησαν μαχητικά και κάποιοι εκνευρίστηκαν με όσους δεν είχαν την ίδια γνώμη μαζί τους.
  • Στο επίκεντρο της κουβέντας, η έννοια πατριωτισμός (εδώ η λέξη «Ελληναράς» που χρησιμοποίησα άναψε τα αίματα) και οι (τελικά) διαφορετικές σημασίες που της δίνει ο καθένας, εμπλέκοντας (και οικειοποιούμενος πολλάκις) πατρίδες, έθνη, ιστορία και αγώνες άλλων, για να καταλήξει (συνήθως) αυτοπαρασημοφορημένος «πατριώτης», και φυσικά ο μόνος τέτοιος!!

  • Για να μην όμως αναπαράγω τις απόψεις όλων όσων συμμετείχαν στην διαδικτυακή και ενδιαφέρουσα αυτή συζήτηση ( θέλει πολύ χώρο και άλλωστε οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να «πεταχτούν» ως τη σελίδα μου στο Facebook και να τις διαβάσουν),
  • θα μεταφέρω μόνο μία απάντησή μου σε φίλο που εστίασε στην επίμαχη προαναφερθείσα λέξη-χαρακτηρισμό, υποστηρίζοντας πως «στη χώρα μας, κάθε πατριωτική άποψη έχει ποινικοποιηθεί από τα αφεντικά των ΜΜΕ δημιουργώντας ένα φαινόμενο αυστηρά ελληνικό» και προκαλώντας με να του αναφέρω «αν υπάρχει καμιά άλλη πολιτισμένη χωρά με την αντίστοιχη λέξη του "ελληναράς"».

  • Παραλείποντας να ανταποκριθώ στην προτροπή του να αλλάξω εθνικότητα και πατρίδα και να μιλήσω ως γνώστρια αλλότριων, (αν και είμαι σίγουρη πως παντού όπου υπάρχει πολιτισμός και καλλιέργεια, οι ακρότητες θα αποδοκιμάζονται με παρόμοιους χαρακτηρισμούς), η απάντησή μου αφορά τα δικά μας, λέγοντάς του:

  • «Γερμαναράς και Τουρκαλάς. Κι όταν ο Έλληνας χρησιμοποιεί αυτούς τους υπερθετικούς (αν για τους άλλους γιατί όχι και για τον εαυτό του;), το κάνει για να κατακρίνει, απαξιώσει και καταδικάσει την υπερβολή που εκφράζεται έτσι.
  • Τώρα, το ότι κι εμείς είμαστε χώρα της υπερβολής, και όχι του μέτρου και της αλήθειας, δεν χρειάζεται να το αρνούμαστε και να το κουκουλώνουμε.
  • Το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι πρώτα να το συνειδητοποιήσουμε
  • κι ύστερα, να μην το "ταΐζουμε".
  • Γιατί θα μεγαλώσει επικίνδυνα για όλους!!».

11 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

οπως λεμε Παναθηναϊκαρας!
Που το ειδες το κακο;
Αν εσυ δεν εισαι, με γεια σου με χαρα σου!!
Α, και να μη ξεχναμε το ποιοι ειμασταν!!!

Ανώνυμος είπε...

«στη χώρα μας, κάθε πατριωτική άποψη έχει ποινικοποιηθεί από τα αφεντικά των ΜΜΕ δημιουργώντας ένα φαινόμενο αυστηρά ελληνικό».Συμφωνω απολυτα,και μαλλον απο οτι φαινεται στο παιχνιδι μπηκες και εσυ.Πολυ σοβαρο θεμα ανοιξες,αυτα ειναι τα προβληματα μας.Τελικα το συστημα για τον αποπροσανατολισμο μας απο το εθνικο ξεπουλημα,εχει ριξει ολα τα οπλα του.Μεχρι και τους δημοσιογραφους της επαρχιας.

ΠΝ είπε...

Πάω στοίχημα ότι σε μια ενδεχόμενη κρίση με οποιονδήποτε γείτονα κάτι τέτοιοι πατριδοκάπηλοι θα είναι οι πρώτοι που θα γίνουν λαγοί ή θα επιδιώξουν ευνοϊκές μεταθέσεις στα μετόπισθεν. Αυτό εξάλλου έχει διδάξει και ιστορία. Ας μην ξεχνάμε ότι μετά την κατοχή, οι διάφοροι Κουίσλιγκ, δοσίλογοι-προδότες και ταγματασφαλίτες που συνεργάστηκαν ποικιλοτρόπως με τους γερμανοβουλγάρους, όχι μόνον δεν διώχθηκαν όπως συνέβη σε όλες τις πολιτισμένες δυτικές χώρες, αλλά στελέχωσαν τις μεταπολεμικές "εθνικόφρονες" και..."πατριωτικές" δυνάμεις και κυβερνήσεις καταλαμβάνοντας και υψηλά αξιώματα με ό,τι συνέπειες είχε αυτό για την Ελλάδα, ακόμα και στο θέμα της διεκδίκησης των αποζημιώσεων και επιστροφής των κλεμμένων από τους κατακτητές, των οποίων οι σημερινοί επίγονοι με τη θρασύτητα που τους διακρίνει προσπαθούν να επιβάλουν μία δεύερη κατοχή στη χώρα την οικονομική -εξίσου επαχθή με την πρώτη.

Ανώνυμος είπε...

Συγχαρητήρια κ.Παπαφωτίου.Ξεχνάτε όμως ότι ΕΛΛΗΝΑΡΑΔΕΣ έδωσαν την ζωή τους και άφησαν τα παιδιά τους ορφανά για να μπορείς εσύ να απολαμβάνεις την εύπορη ζωή σου,να εισπράτεις τον κρατικό μισθό σου,να λες ελεύθερα την γνώμη σου και να κάνεις πλακίτσες με τους φίλους σου στο facebook.Συγχαρητήρια και πάλι.

Ανώνυμος είπε...

Κι εμένα ο παππούς μου πολέμησε και σκοτώθηκε στον Β` Παγκόσμιο.
Έλληνας ήταν και για την Ελλάδα πολέμησε.
Άλλο Έλληνας πατριώτης και άλλο "Ελληναράς", όπως το λέει η κ. Παπαφωτίου.

Ο παππούς μου δεν είχε κανένα στοιχείο υπερβολής στην αγάπη του για την πατρίδα όταν πολεμούσε γι` αυτήν
Και είμαι σίγουρος πως θα κατέκρινε σήμερα την πατριδολαγνεία και την "Ελλαδεμπορία", όπως αυτες εκφράζονται από μερικούς μερικούς,
όπως οι ανώνυμοι σχολιαστές, του παραπάνω δημοσιογραφικού κειμένου,
που όπως φαίνεται
ΚΑΘΟΛΟΥ δεν το κατάλαβαν!!

Ακριβώς γι` αυτούς μιλάει (και σωστά) η κ. Παπαφωτίου.

Ανώνυμος είπε...

Η κατάληξη - άρας,
είναι δηλωτικό της υπερβολής στο ουσιαστικό ή το επίθετο που το τοποθετούμε.

Όπως σωστά το λέει η κ. Παπαφωτίου,
γιατί πρέπει να αρνούμαστε οτι κοντά στο "Ολυμπιακάρας" ή το "δεξιάρας", δεν υπάρχει και το "Ελληνάρας";

Κι ύστερα, ψέμματα είναι πως φανατικοί και "κξολλημένοι" είναι οι λιγότερο καλλιεργημένοι και οι ημιμαθείς;

Υ.Γ. κ. Παπαφωτίου, τα λέτε ΟΛΑ στο τελευταίο σας σχόλιο. Μπράβο!

Νάσος Παρμενόπουλος.

Κοντοπουλος Παναγιωτης είπε...

Η αλήθεια είναι ότι δυστυχώς κάποιοι χρησιμοποιούν τις ιδέες και τους ανθρώπους για να πετύχουν τους δικούς τους σκοπούς.

Αυτό δεν σημαίνει πως επειδή γίνεται αυτό πρέπει να απαξιωθούν και οι ιδέες ,όπως αυτή του πατριωτισμού ας πούμε.

Είναι πάγια τακτική των νεοταξιτών να απαξιώνουν οποιονδήποτε εκφράζει πατριωτικές θέσεις , χαρακτηρίζοντάς τον υποτιμητικά "Ελληναρά".

Αυτό συμβαίνει όχι γιατί είναι ο στόχος τους αυτός που καπηλεύεται την πατρίδα , την Ελλάδα, αλλά η ίδια η ιδέα του πατριωτισμού, η ίδια η Ελλάδα.

EΛΛΗΝΑΡΑΣ είπε...

Ναι ο ΕΛΛΗΝΑΡΑΣ μπορει να ακουει και αμανε στο κινητο του,να βλεπει και τουρκικα σηριαλ να πηγαινει και ταξιδια στην στην Τουρκια και να τραγουδαει και εθνικο υμνο πηγαινοντας στο μετωπο οπως οι ΕΛΛΗΝΑΡΑΔΕΣ του '40.Και ολα αυτα γιατι δεν εχει προβλημα με την διφορετικοτητα,σε αντιθεση με εσας που ποινικοποιησατε καθε πατριωτική άποψη,εχετε ενα ειδος αλεργιας σε καθε τι Ελληνικο και μαλλον θα θεωρουσατε μπαναλ να τραγουδησετε τον Εθνικο Υμνο.Θα ελεγα ντρεπεστε κι ολας.

Ανώνυμος είπε...

Μπράβο ΕΛΛΗΝΑΡΑ!!!
Εσύ χαμπάρι δεν πήρες (κι ούτε πρόκειται),
πως το σχόλιο αφορά στην κατάκριση της ΥΠΕΡΒΟΛΗΣ με την οποία εκφράζουν κάποιοι την αγάπη για την πατρίδα.

Είναι αυτοί, που αυτοαναγορεύονται ως οι ΜΟΝΑΔΙΚΟΙ πατριώτες,
κάνουν το φανατισμό "θρησκεία", γηπεδοποιούν την καθημερινότητα και φυσικά
μπορούν και να ΣΚΟΤΩΣΟΥΝ (για την πατρίδα βέβαια) όποιον έχει ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΑΠΟΨΗ!!

Εγώ καθόλου δεν ντρέπομαι που είμαι ΈΛΛΗΝΑΣ
ντρέπομαι όμως και φοβάμαι,
κάτι ΕΛΛΗΝΑΡΑΔΕΣ σαν κι ΕΣΕΝΑ!!!!

Ένας ΕΛΛΗΝΑΣ που αγαπά την ΕΛΛΑΔΑ.

Στέλιος Σ. είπε...

http://www.youtube.com/watch?v=gK8cqL8sl5k

Ανώνυμος είπε...

ΕΛΛΑΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΧΡΙΣΤΙΝΩΝ ελεγαν οι ΕΛΛΗΝΑΡΑΔΕΣ
ΚΑΘΟΛΙΚΩΣ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΜΕΝΩΝ συμπληρωνε ο πανσοφος Ελληνικος λαος